Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeszcze raz Mały Wypłosz. Coraz ładniejszy :)

Gdyby jeszcze był grzeczniejszy. Jak czegoś chce to piszczy i szczeka. A czego chce ? Jeść nieustająco i nie zostawać samej.

debf260336836b5cgen.jpg

3bd5b02ba356f543gen.jpg

Posted

Wiem czytam oba wątki. O tą kremóweczkę już się na jakimś wątku pytałam, ale już szukałyście transportu :( do Ciebie chyba.

Posted

...

I udało mi się na spacerze pobrać strzykawką mocz do analizy. Jak na złość w domu nie zrobiła...

Dla suni wygodnie zbiera się mocz do badania na spacerze, ale trzeba się zaopatrzyć w odpowiednie narządka :P - plastikowy owalny pojemniczek z niskimi brzegami (ja mam taki po jakiejś sałatce) i właściwy pojemnik na mocz, w którym dostarczymy mocz do weta. Suczce podkładam owalny pojemnik od strony pupencji w momencie, gdy kucnie do siusiania. Pobrany mocz przelewam do właściwego pojemnika, a wszystko razem ląduje w torebce, którą zabieram na spacer. Polecam :P

Posted

Dla suni wygodnie zbiera się mocz do badania na spacerze, ale trzeba się zaopatrzyć w odpowiednie narządka :P - plastikowy owalny pojemniczek z niskimi brzegami (ja mam taki po jakiejś sałatce) i właściwy pojemnik na mocz, w którym dostarczymy mocz do weta. Suczce podkładam owalny pojemnik od strony pupencji w momencie, gdy kucnie do siusiania. Pobrany mocz przelewam do właściwego pojemnika, a wszystko razem ląduje w torebce, którą zabieram na spacer. Polecam :P

Dziękuję za radę :) Skorzystam następnym razem. Zależało mi na czasie, bo chciałam koniecznie oddać ten mocz przed wyjazdem.

Zadzwonię dziś do weta w Warszawie. Zobaczymy czy dało się coś wyczytać z tego "ulicznego" moczu.

Posted

Ale charakterek ma ten jamnior paskudny :)

Dopomina się piskiem, szczekaniem i mruczeniem o swoje.

Trzeba by w ogłoszeniach dyskretnie napisać, że wskazany dom z ogródkiem, albo...tolerancyjni sąsiedzi.

Posted

Trochę się ogarnę i machnę tekścik ;)

Nutusiu kochana, a czy moja tymczaska miałaby szansę na Twój tekścik ? Była chętna na nią pani i Amie miała mieszkać w domku ze sporym ogrodzonym ogródkiem. Dowiedziałam się jednak, że pani zamierza trzymać sunię w schowku pod schodami, a w zimie w piwnicy. Co za ciemnogród !!!! Na szczęście dowiedziałam się przed wizytą PA, bo oszczędziło mi to dużo czasu i jazdę pociągiem w te upały.

Nie rozumiem, jak można coś takiego proponować !!!! Słyszała przecież jak ciepło i z czułością mówię o suni. Myślała, że się zgodzę na takie warunki ??? Trzeba być idiotą, żeby tak myśleć. Jeszcze nie mogę ochłonąć.

Posted

Elik, oczywiście, że napiszę :) Zrób mi tylko, proszę, mały konspekcik z najważniejszymi danymi ;)

Ludzie pojęcia o wyobrażeniu nie mają! Słyszałam o ludziach, którzy kupili sobie rasowego pieska i trzymają go w domu, na kanapie, bo 3 tys. kosztował. A do pilnowania domu wzięli kundla za darmo, więc siedzi w kojcu, żeby go nikt nie widział, bo wstyd i tylko na noc jest wpuszczany...

Posted

Sa wyniki analizy chodnikowego moczu. Znaleziono kryształki szczawianów wapnia co oznacza obecne lub przyszłe kamienie. Może przyszłe, bo jest ich mało.

Ika powinna dostawać karmę URINARY. Dziś o szóstej rano znalazłam siki na podłodze.

Rozwolnienie znów wróciło czyli karma INTESTINAL by się przydała. Ale jedna wyklucza drugą.

Na dodatek dałam jej lek na robale, to chyba był zły moment :( Chyba, że to po tym leku ma rozwolnienie (ANIPRAZOL).

Posted

Ika – nawet uroda nie chroni przed bezdomnością

W naszym bezosobowym świecie dar, jakim są bezwarunkowa psia miłość i przywiązanie, powinniśmy traktować jak prawdziwy skarb, a jednak tak wielu z nas traktuje go jako coś oczywistego. Co gorsza, wykorzystujemy go przeciwko naszym psom, za lojalność odpłacając im maltretowaniem lub zaniedbaniem.

Ofiarą takiego zaniedbania padła Ika – śliczna, malutka sunia, którą nawet jej uroda i dobry charakter nie uchroniły przed bezdomnością i koszmarem pobytu w schronisku.

Ika z postury przypomina nieco jamnika – też jest długa. Waży ok. 6 kg, sięga do połowy łydki). Została oceniona na ok. 4 lata. Z powodu pogryzienia i pobytu w schronisku, jej długa i jedwabista sierść tak się skołtuniła, że trzeba ją było ściąć przy samej skórze.

Ikusia została zabrana do domu tymczasowego, gdzie bezpieczna i zaopiekowana będzie czekała na dom docelowy, na ludzi, którzy nigdy więcej nie zawiodą jej zaufania.

Ika jest zdrowa, zaszczepiona i wysterylizowana. Umie chodzić na smyczy, lubi biegać i dokazywać jak szczeniaczek. Jest miła dla innych psów, zaczepia je do zabawy. Umie dbać o swoje interesy, wymuszając to, czego chce piszczeniem lub szczekaniem. Bardzo pilnuje, by znów nie zostać porzucona – za tymczasową opiekunką chodzi jak cień.

Psia miłość wyraża się poprzez lojalność. A prawdziwa lojalność to zaufanie i przywiązanie zrodzone z przyjaźni i szacunku. Tyle tylko, że zarówno przyjaźń, jak i szacunek muszą być okazywane przez obie strony – przez psa i przez człowieka.

Warunkiem adopcji jest wyrażenie zgody na wizytę wolontariusza oraz podpisanie umowy adopcyjnej.

Kontakt:

Posted

Może być po odrobaczeniu. A kamyczki dobrze byłoby ujrzeć np. na USG. Może karma Urinary będzie mogła być tylko przejściowa...

Też mam taką nadzieję.

Dziękuję ślicznie za, jak zawsze doskonały, tekst Nutusiu :)

Posted

Ika – nawet uroda nie chroni przed bezdomnością

W naszym bezosobowym świecie dar, jakim są bezwarunkowa psia miłość i przywiązanie, powinniśmy traktować jak prawdziwy skarb, a jednak tak wielu z nas traktuje go jako coś oczywistego. Co gorsza, wykorzystujemy go przeciwko naszym psom, za lojalność odpłacając im maltretowaniem lub zaniedbaniem.

Ofiarą takiego zaniedbania padła Ika – śliczna, malutka sunia, którą nawet jej uroda i dobry charakter nie uchroniły przed bezdomnością i koszmarem pobytu w schronisku.

Ika z postury przypomina nieco jamnika – też jest długa. Waży ok. 6 kg, sięga do połowy łydki). Została oceniona na ok. 4 lata. Z powodu pogryzienia i pobytu w schronisku, jej długa i jedwabista sierść tak się skołtuniła, że trzeba ją było ściąć przy samej skórze.

Ikusia została zabrana do domu tymczasowego, gdzie bezpieczna i zaopiekowana będzie czekała na dom docelowy, na ludzi, którzy nigdy więcej nie zawiodą jej zaufania.

Ika jest zdrowa, zaszczepiona i wysterylizowana. Umie chodzić na smyczy, lubi biegać i dokazywać jak szczeniaczek. Jest miła dla innych psów, zaczepia je do zabawy. Umie dbać o swoje interesy, wymuszając to, czego chce piszczeniem lub szczekaniem. Bardzo pilnuje, by znów nie zostać porzucona – za tymczasową opiekunką chodzi jak cień.

Psia miłość wyraża się poprzez lojalność. A prawdziwa lojalność to zaufanie i przywiązanie zrodzone z przyjaźni i szacunku. Tyle tylko, że zarówno przyjaźń, jak i szacunek muszą być okazywane przez obie strony – przez psa i przez człowieka.

Warunkiem adopcji jest wyrażenie zgody na wizytę wolontariusza oraz podpisanie umowy adopcyjnej.

Kontakt:

Piękny!

A czy ja mogę prosić w drodze wyjątku o tekścik dla  koleżanki Iki ze schroniskowego boksu?

Sunia ma nowe zdjęcia już bez kołnierza, chciałabym spróbować z ogłoszeniami...

Wątek jest nowy, ma 3 strony.

http://www.dogomania.com/forum/topic/147574-tusia-od-lizy-czyli-o-tym-jak-jedno-ma%C5%82e-stworzenie-potrafi-poruszy%C4%87-tyle-serc/

Posted

Nutusiu, tylko co z tym wpisem, że jest zdrowa ?

Zęby do czyszczenia, serce do zbadania i ta dieta weterynaryjna. Pisać o tym czy nie w ogłoszeniu ?

Ja mam nadzieję, że jak ktoś się w niej zakocha to weźmie i taką "chorą".

Posted

W drodze wyjątku możesz ;) Ale na przyszłość, błagam - info o psie w punktach - szanujmy swój czas :D

Z jakim tekstem ją ogłaszasz na olx na Lublin?...

Jeszcze nie zrobiłam ogłoszenia...