Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Maleńką wypatrzyła malagos na wątku zamojskich bezdomniaków.

W książeczce znalazłam imię Ida, ale zmieniłam je na IKA.

Suczka jest zaczipowana, wysterylizowana i zaszczepiona przeciw wściekliźnie.

Zadredzona i strasznie chuda. O zapachu nie wspomnę.

Odbyła podróż pociągiem ( z Marysią O.) oraz metrem (ze mną). Zachowywała się tak, jakby całe życie podróżowała.

Dzięki sprawnej akcji Toli, jej TŻ-a, Marysi O. oraz Agnieszki (córki malagos), która ją przenocowała, Ika wylądowała u mnie w Warszawie.

Jeżeli kogoś pominęłam w tym łańcuszku pomocowym to bardzo przepraszam :)

Dzisiaj idziemy do fryzjera, a jutro jedziemy na wieś brudzić się od nowa.

Nr czipa: 616004900215277 (zaczipowana na mnie 5 sierpnia)

Zdjęcia robione w schronie.

c47b0604437e6e7emed.jpg

sunia.jpg

Sterylizacja w schronie: 29 maja

Szczepienie na wściekliznę i czipowanie (bez wprowadzenia do systemu): 5 czerwca

Pobrany mocz do analizy: 3 lipca

Krople Sabunol + obróżka na pchły i kleszcze: 5 lipca

Aniprazol na robale (x 3) 6,7,8 lipca

Badanie ogólne krwi 18 lipca

Wirusówki Nobivac DHPPi 18 lipca

Wprowadziłam do systemu swoje dane (czipowanie) 5 sierpnia

Ikunia odeszła 15 sierpnia 2016 roku :(

Trzeba jeszcze:  zrobić ECHO serca, ewentualnie usunąć kamień z zębów. Zrobi to już DS.

Posted

Rozliczenia

Wydatki

-70 zł strzyżenie, kąpiel i wycięcie pazurków

- 24,80 zł czerwone szelki

-22,50 zł krople przeciwkleszczowe Sabunol 2 ml (będzie na dwa razy)

-36 zł wizyta u weta (aniprazol x 3, tabletki na rozwolnienie, 1 puszka Intestinal)

-34 zł wet (druga puszka Intestinal + badanie moczu)

-9,20 zł dwie puszeczki pasztetu z królika ze sklepu zoologicznego

-65 zł karma Urinal zamówiona przez Marysia O. (zasponsorowana przez Mattilu :)

-105 zł 18 lipca wizyta u weta w Przasnyszu (pobrana krew, szczepienie na wirusówki)

(ze swoich zapłaciłam 35 zł, 70 zł zwróci bezpośrednio wetowi fundacja Toli)

219,20 zł bilety kolejowe na trasie Katowice-Warszawa-Katowice (wyłożyła ewu).

Rozpiska:

13 zł do Katowic( musiałam jechać droższym pociągiem ze względu na ryzyko spóźnienia )

49 zł Pendolino do Warszawy ( promocyjny bilet:))

15,20 zł bilet Iki z Warszawy

129 zł bilet z Warszawy

8 zł autobus w Katowicach

5 zł bilet z Katowic

W sumie -585,20 zł

Wpłaty:

+65 zł od Mattilu na karmę :)

+70 zł zwróciła fundacja Toli bezpośrednio wetowi po otrzymaniu faktury

+20 ze sprzedaży pozabazarkowej bransoletki

+ 430,20 zł z bazarku Mazowszanka13 http://www.dogomania.com/forum/topic/147906-zako%C5%84czony-rozliczam-bazarek-zio%C5%82owy-na-sp%C5%82at%C4%99-d%C5%82ugu-iki/

W sumie +585,20 zł

Dary:

-bilet kolejowy Warszawa-Lublin-Warszawa zasponsorowany przez Tolę :)

-sucha karma z jagnięciną po mojej poprzedniej tymczasowiczce Kulce, która poszła do DS-u.

Karmę kupiła inka33 z jej pieniedzy bazarkowych .

Daję naprzemiennie suchą i puszkową, bo wcześniej suchej nie chciała jeść.

Patrz: post 723 moje rozliczenia

http://www.dogomania.com/forum/topic/143212-mała-6kgsunia-po-dwóch-operacjach-koszt-leczenia-1750-zł-pomocy/page-37

-adresatka, prezent od Panów z punktu Scholla :)

-benzyna do Warszawy, zasponsorowała irenas :)

-smycz, obroża, kaganiec ode mnie dla DS-u

Dług wyzerowany !!!

Posted

Tekst do ogłoszeń napisany przez Nutusię :)

Ika – nawet uroda nie chroni przed bezdomnością

W naszym bezosobowym świecie dar, jakim są bezwarunkowa psia miłość i przywiązanie, powinniśmy traktować jak prawdziwy skarb, a jednak tak wielu z nas traktuje go jako coś oczywistego. Co gorsza, wykorzystujemy go przeciwko naszym psom, za lojalność odpłacając im maltretowaniem lub zaniedbaniem.

Ofiarą takiego zaniedbania padła Ika – śliczna, malutka sunia, którą nawet jej uroda i dobry charakter nie uchroniły przed bezdomnością i koszmarem pobytu w schronisku.

Ika z postury przypomina nieco jamnika – też jest długa. Waży ok. 6 kg, sięga do połowy łydki). Została oceniona na ok. 4 lata. Z powodu pogryzienia i pobytu w schronisku, jej długa i jedwabista sierść tak się skołtuniła, że trzeba ją było ściąć przy samej skórze.

Ikusia została zabrana do domu tymczasowego, gdzie bezpieczna i zaopiekowana będzie czekała na dom docelowy, na ludzi, którzy nigdy więcej nie zawiodą jej zaufania.

Ika jest zdrowa, zaszczepiona i wysterylizowana. Umie chodzić na smyczy, lubi biegać i dokazywać jak szczeniaczek. Jest miła dla innych psów, zaczepia je do zabawy. Umie dbać o swoje interesy, wymuszając to, czego chce piszczeniem lub szczekaniem. Bardzo pilnuje, by znów nie zostać porzucona – za tymczasową opiekunką chodzi jak cień.

Psia miłość wyraża się poprzez lojalność. A prawdziwa lojalność to zaufanie i przywiązanie zrodzone z przyjaźni i szacunku. Tyle tylko, że zarówno przyjaźń, jak i szacunek muszą być okazywane przez obie strony – przez psa i przez człowieka.

Warunkiem adopcji jest wyrażenie zgody na wizytę wolontariusza oraz podpisanie umowy adopcyjnej.

Kontakt:

Posted

Jestem!!

Cudko z niej prawdziwe!

Umie chodzić na smyczy, zachowuje się jak dama biorąc chrupki z ręki delikatnie i z godnością, mimo wychudzenia.

Największe podziękowania należą się Mazowszance i Toli, która nie odpuściła, nie zostawiła bieduni w schronisku i szukała dla niej pomocy... I TŻ Toli, który dowiózł sunię do Lublina.

Posted

Zdjęcia wstawię, ale najpierw sprawozdanie słowne.

Cała wizyta trwała prawie dwie godziny.

Było golenie, wycinanie dredów i kołtunów. Najtrudniej było usunąć te między palcami. Opuszki łapek odparzone, chyba od tych kołtunów.

Były płacze, jęki, przy kąpieli błagalne szczekanie: zabierz mnie. Założyłyśmy w końcu kaganiec, bo chciała ugryźć, albo tylko nastraszyć.

Strzygła Pani weterynarz, więc przy okazji obcięłą pazurki i usunęła ogromny strup.

Mała ma w jednym uchu dziurę na wylot. A u nasady drugiego ucha był wielki czarny strup po sporej ranie. Został usunięty.

Chyba współtowarzysze niedoli odganiali ją od miski.

Znalazłyśmy ususzonego kleszcza i suchą pchłę wbitą w skórę.

Ja robiłam za trzymacza i pocieszycielkę.

No i chuda masakrycznie :(

Kręgosłupem można się skaleczyć :)

No nic, odkarmimy :) Suchego nie lubi, tylko mokre. Będę gotowała w większym garze, bo moje też jedzą gotowane.

5fd89cd91243c156gen.jpg

Posted

Wreszcie widać pysio w całej okazałości,  sunia czyściutka, zadbana - cudna dziewczynka:)

Jeszcze odnośnie nr czipa - nie będzie go prawdopodobnie w żadnej bazie, bo w zamojskim schronie czipują tylko na użytek własny - nr czipa ułatwia ewidencję.

Posted

Wreszcie widać pysio w całej okazałości,  sunia czyściutka, zadbana - cudna dziewczynka:)

Jeszcze odnośnie nr czipa - nie będzie go prawdopodobnie w żadnej bazie, bo w zamojskim schronie czipują tylko na użytek własny - nr czipa ułatwia ewidencję.

Czyli samemu wpisać ją do bazy czy zaczipować powtórnie ?

Posted

Jestem u malutkiej.Jak się trochę odkarmi Ikę i urośnie sierść będzie śliczna,jej długość zniknie.W tej chwili jest golaskiem ale to dobrze,przynajmniej nie będzie jej gorąco.

Do Iki miałam kiedyś podobną sunię Atenę ze Szczytna.Wyglądała tak:

DSC03426.JPG

A już w swoim domku tak:

2127db1297e96d20med.jpg

Posted

He, he, te zdjęcia od Anuli można dać do ogłoszeń, sunie są prawie identyko :)

No, ciekawa jestem, kto się oprze takiej ślicznocie??

Posted

Raczej samemu wpisać do bazy

Wpiszę do bazy dane nowego właściciela jak się znajdzie :)

Anula, ten piesek na zdjęciu to trochę Shih Tzu. Mnie też ktoś powiedział na spacerze, że ma sierść Shih Tzu.

A my mamy problemy zdrowotne i rano była wizyta u weta.

Mała dużo sika, głównie na panelach w salonie.

Ale trzeba przyznać, że stale w tym samym miejscu. To znaczy miejsce myję octem, więc każdy następny sik jest troszkę dalej od poprzedniego.

Wstałam specjalnie wcześniej, o 6.30 , ale nie zdążyłam, bo zrobiła na podłodze.

Wczoraj były trzy duże siki w niewielkim odstępie czasowym mimo wcześniejszego spaceru.

A kupę zrobiła już na klatce schodowej, tak jakby nie mogła wytrzymać. Następne kupy na spacerze były coraz rzadsze. A dwie ostatnie z krwią.

Kupiłam jedną puszkę karmy Intestinal i dostałam lek na rozwolnienie. Zapomniałam nazwy, mam dawać przez dwa dni po pół tabletki.

Zaopatrzyłam się też w Aniprazol (3 tabletki).

I mam pobrać mocz do zbadania w związku z sikaniem. Tym razem wskazane jest sikanie na panelach. Pobiorę strzykawką, to łatwiejsze niż na spacerach.

Posted

O mamo, skąd ta biegunka?...  U Agi zjadła trochę karmy z puszki, takiej z marketu, bo nic innego nie miała dla psa pod ręką, czy to mogło zaszkodzić? :(

Nie siusiała też w domu, tylko na spacerze.Fakt, ze to było zaledwie kilka godzin...

Posted

Zapisuję chudzinkę!!! Prześliczna jest!!!

Jesteście dziewczyny super, widziałam psinkę już wcześniej, chyba na "maleństwach..." , śliczna jest, raz dwa domek znajdzie :smile:

Witajcie Dziewczyny na wątku :)

Na razie koniec z problemami żołądkowymi czyli nie ma więcej rozwolnienia. Odpukać ! Ale dokupiłam jeszcze jeden Intestinal na wszelki wypadek.

I udało mi się na spacerze pobrać strzykawką mocz do analizy. Jak na złość w domu nie zrobiła.

Jeszcze wet powiedział, że słyszy szumy pod sercem ? (tak zrozumiałam). Przy okazji trzeba będzie zrobić echo serca.

I jeszcze powiem, że ludzie na ulicy zachwycają się nią.

A Panowie z serwisu Scholla (klucze, szewc itp.) postanowili zrobić jej w przezencie wygrawerowaną adresatkę !

Gdy zostawała pod sklepem z moją Mamą, płakała za mną. Czarno widzę zostawanie w domu :(

W ogóle wydaje dużo dzwięków tak jak moja Luka. Płacze, szczeka, piszczy, śpiewa itp.

Posted

Nie przyzwyczajaj się za bardzo do Iki, Mazowszano ;)

Uważaj też na słońce, bo wreszcie letnio praży, ale dla golasa po strzyżeniu może być niebezpieczne...

Powodzenia :)

Posted

Maluchy z reguły są bardzo gadatliwe :-) 

Wszystko wszystkim ale jak Ty TO zrobiłaś ???? -I udało mi się na spacerze pobrać strzykawką mocz do analizy-

Przy biegunkach posiłkuję się Smectą. Na 15kg pół saszetki.

Posted

Na łyżkę wazową, to o pobieraniu moczu od suczki słyszałam, ale z tą skrzykawka to nowość :) Miałaś na ulicy świadków tego wydarzenia? :)