szachmat Posted May 3, 2015 Posted May 3, 2015 Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum i potrzebuję pomocy bardziej doświadczonych w sprawie tyłożuchwia. Wczoraj wraz z narzeczoną kupiliśmy 8 tygodniowego szczeniaka rottweilera. Wieczorem zauważyłem u niego (jak się okazało) poważną wadę zgryzu. po przesiedzeniu kilku godzin w internecie dowiedziałem się, że jest to tyłożuchwie i to dosyć kiepskie, ponieważ nawet kły są nieprawidłowo ulokowane i jeszcze bardziej blokują rozwój żuchwy. Czy ktoś może ma jakieś informacje o tym, czy tą wadę można poprawić? Pies ma jeszcze mleczne zęby, niestety do najbliższego stomatologa weterynarii mam prawie 200km, u zwykłego weterzynarza z wizytą będziemy jutro. Czy dolna żuchwa ma szansę na rozwój? Czy istnieje skutecznie leczenie? Jakie są koszta takich zabiegów? Jedyny plus ( o ile można tak powiedzieć ) to to, że dolne kły się "rozjeżdżają" i nie dziurawią podniebienia. Poniżej zamieszczam zdjęcia. Mało wyraźne, ale ciężko było uchwycić. [url=http://up.programosy.pl/foto/wp_20150503_14_10_55_pro.jpg][/url] [url=http://up.programosy.pl/foto/wp_20150503_14_11_26_pro.jpg][/url] [url=http://up.programosy.pl/foto/wp_20150503_14_11_31_pro.jpg][/url] Quote
wronka Posted May 3, 2015 Posted May 3, 2015 Osiem tygodni to jeszcze dzieciak. Żuchwa jak najbardziej ma szansę "nadgonić", choć pewności co do wyrównania zgryzu oczywiście nie ma. W tym wieku nie ma sensu nic z tym robić - trzeba poczekać na rozwój psiaka i dopiero potem decydować, co dalej. Hodowca nie informował, że szczenię na chwilę obecną ma tyłozgryz? Quote
szachmat Posted May 3, 2015 Author Posted May 3, 2015 Psa kupiliśby od pośrednika właściwie. Gość wziął 2 pieski, ale ma ich i tak sporo i 1 postanowili sprzedać. Nie zostaliśmy poinformowani o wadzie, dzisiaj dzwoniliśmy do sprzedających i sprawdzali u swojego psa i podobno ma normalny zgryz. Psy są rzekomo z 1 miotu. Wiem, że pies jest malutki, ale sama wada jest już spora, w dodatku kły blokują się wzajemnie. Jutro mamy wizytę u weterynarza, ale odkąd to zobaczyliśmy to siedzimy zestresowani ;/ Quote
gryf80 Posted May 3, 2015 Posted May 3, 2015 uczciwy hodowca(mam na mysli hodowce nie handlarza)powinien przy kupnie informowac o wadzie.jeśli spisaliście umowe kupno-sprzedaz można prawdopodobnie negocjować cenę.przypuszczam że tak nie było wiec moze byc lipa-jeśli ta wada zostanie utrwalona pies może miec problem z szybkim odkładaniem sie kamienia nazębnego Quote
szachmat Posted May 3, 2015 Author Posted May 3, 2015 umowy nie spisaliśmy, ale jutro idziemy do weterynarza i będą tam też spzredający z bratem naszego pieska. Zobaczymy co z tego wyniknie. Najbardziej boje się problemów z uszkadzaniem dziąseł lub podniebienia.... bo wiem, że ma o poważne konsekwencje. Dziękuję za pomoc! Quote
Justynkak Posted November 24, 2021 Posted November 24, 2021 Dzień dobry, chciałam zapytać jak rozwinęła się sytuacja z tylożuchwiem u waszego pieska? Quote
Recommended Posts