denti469 Posted April 17, 2015 Posted April 17, 2015 jest jakis sposob by szczeniaka 7 tyg oduczyc wstawania o 2 w nocy plus minus 15 min. I to nie ze chce wyjsc na dwor ona chce sie po prostu bawic:) nie zzebym narzekala ale na dluzsza mete to chyba dostane zawalu :P Quote
KapustaPusta Posted April 18, 2015 Posted April 18, 2015 Przez ostatnie kilka miesięcy miałam trzy szczeniaki. Każdy inny. Zasada jest prosta:) Musisz przestać wstawać w nocy, a swoje zachowanie dostosować do jego nocnych potrzeb i zachowań. Szczeniak numer jeden; nigdy nie wstawała nocą, jak ja wstawałam (np na siku:) to olewałam psa. Pierwszego dnia była zaskoczona ale później już olewała moje wstawanie. Szczeniak numer dwa: wstawał nocą i się smucił, jojczył itd. Bez mojego wstawania i pobudzania zgarniałam do łóżka i zasypiał. Ewidentnie potrzebował bliskości. U mnie psy ze mną śpią więc luz. Szczeniak trzy: budziła się jak skowronek i chciała bawić. To chyba najtrudniejsze:) Nic nie robiłam, udawałam że nie da się mnie obudzić. Wiedziałam że podkład jest, woda jest więc da sobie radę. Dodatkowo przy niej zaczęłam nastawiać budzik, żeby wiedziała że to moment wstawania. Najpierw na 5 a później co pół godziny później. Teraz wstajemy o 8. Bardzo szybko załapała. Teraz czasem się obudzi, podejdzie, widzi że śpię i sama się kładzie. Bez narzekania i zaczepiania. Dodatkowo ja nie ograniczam przestrzeni nawet maluchom, pozwalam jak chcę spać ze mną (a wcale nie wszyscy chcieli) a jeżeli z jakiś powodów nie w moim łóżku, to pozwoliłabym przy łóżku na legowisku. Nie zamykam drzwi od sypialni itd. Zawsze jak wstaję to witam się wylewnie, żeby wiedziały że wstajemy, a nie tylko na chwilę się obudziłam "bo coś tam". Ja wiem że to trudne może być dla Ciebie bo piesek "biedny" ale musisz normalnie żyć żeby rano mieć siłę na spacer:) Quote
denti469 Posted April 18, 2015 Author Posted April 18, 2015 ogonlie u nas mloda nie moze spa cu nas wlozku bo tak maz zaradzil ale za to jej legowisko jest kolo lozka :D wiec spróbuje ja olewac zobaczymy jak dlugo wytrzymam :D Quote
KapustaPusta Posted April 18, 2015 Posted April 18, 2015 Musisz wytrzymać. Jak po np 10 minutach wstaniesz nauczy się że warto się pomęczyć. Jak nie wstaniesz to załapie że nie ma co.... Quote
denti469 Posted April 19, 2015 Author Posted April 19, 2015 dobra udalo sie :) aczkolwiek bylo ciezko. Mloda standardowo obudzila sie o 2 w nocy :) udawalam ze spie, poskomlala i poszla spac. Quote
KapustaPusta Posted April 20, 2015 Posted April 20, 2015 Gratuluje. Pewnie spróbuje jeszcze dziś więc dalej się trzymaj. Lada chwila przejdzie. Quote
denti469 Posted April 20, 2015 Author Posted April 20, 2015 no dzis wstala juz o 4:P tylko dlatego ze od godziny 17 do 21 nie pozwoliłam jej spac:) bo sie wycwanla wyspi sie w dzien a spac w nocy nie chce potem . Quote
Recommended Posts