Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pan któremu zaginęły/skradziono owczarki dzwonił do mnie jak tylko zamieściłam ogłoszenie na białystok/ onlaine. Roxi to nie jego suczka.

Posted

Pan któremu zaginęły/skradziono owczarki dzwonił do mnie jak tylko zamieściłam ogłoszenie na białystok/ onlaine. Roxi to nie jego suczka.

Bo tak zachowa się odpowiedzialny właścicel...któremu zależy...

sunia jest przykładem że nie ważne czy przygarnięta czy kupiona za kilka stówek...znudzi się i na ulicę...ucieknie to niech idzie...może została skradziona i zwiała... wlaścicel nie szuka, kupi następną

Posted

Sprawdziłyśmy, w Związku Kynologicznym Roxi nie jest zarejestrowana...

Sunia pochodzi z " hodowli psów rasowych" w Hryniewiczach koło Juchnowca, urodziła się w grudniu 2013 lub 18.02 2014, została sprzedana, nabywcy nie udało się ustalić.

Dziękujemy Pani doktor z Lecznicy weterynaryjnej na Witosa, która sprawdza/zapisuje numery chipów psów prowadzonych i tu trafiłyśmy na psa/brata naszej panienki. Pani doktor skontaktowała się z właścicelem, ustaliła gdzie był kupiony piesek i powiadomiła nas telefonicznie. Zadzwoniłyśmy do lecznicy w Juchnowcu i dzięki uprzejmości Pana doktora ustaliłyśmy namiary na hodowcę, który potwierdził że sunia pochodzi z jego hodowli, ma papiery - CERTYFIKAT
zgodności rasy wystawiony przez Stoważyszenie Hodowców ,
została przez niego zachipowana. Nie potrafił powiedzieć kto ją kupił i tu ślad się urywa.

Brak odzewu na ogłoszenia, sprawdziłyśmy/odzwoniłyśmy prawie wszystkie lecznice, schronisko...nikt nie szuka...

Uważam że nie ma na co czekać...szukamy jej odpowiedzialnego właścicela.

Posted

Praktycznie każdy może kupić chipy i zachipować psa...

Psy są chipowane w lecznicach (  dokumentacji lecznicy), psy chipuje związek kynologiczny (rodowodowe zamiast tatuażu - są w bazie danych). Chipuje także hodowca

i nie wiemy czy kupujący zna numer..., jeżeli zna czy zarejestruje...

Gdyby lecznice sprawdzały, zapisywały numery chipów psów zgłaszającycy się/prowadzonych ułatwiłoby to ustalanie właścicela. To nic nie kosztuje...a w razie problemów pozwala szybko ustalić właściciela....np, dochodzi do pogryzienia a właścicel nieznany...

Może warto zastanowić się... nie wszyscy zgłaszają/rejestruja chipy

Wszystkie psy nie maja chipów ale przynajmniej te które już są niech będą "aktywne" Tu apel do TOZ...żeby uświadamiać...może akcja w lecznicach :)

Posted

Będziecie sterylizować małą? Myślę, że trzeba, żeby nie była łatwym kąskiem do rozmnażania. Co z tego, że z jakiejś tam hodowli (widać, jaka to hodowla, skoro nie może ustalić właściciela - gdzie papiery adopcyjne??? ), przynajmniej nie podzieli losu matki... "maszynki" do zarabiania kasy. 

Co do lecznic - to ręce opadają, im się po prostu nie chce, "nie mają czasu", a najgorzej, że nie informują ludzi, że trzeba jeszcze czip zarejestrować, rzadko którego psa u nas w Białymstoku zaczipowanego da się odnaleźć, załamka. Doskonale wiedzą, że biorą kasę tak naprawdę "za nic" :( , bo co z samego numeru? 

Posted

Będziecie sterylizować małą? Myślę, że trzeba, żeby nie była łatwym kąskiem do rozmnażania. Co z tego, że z jakiejś tam hodowli (widać, jaka to hodowla, skoro nie może ustalić właściciela - gdzie paiery adopcyjne???), przynajmniej nie podzieli losu matki... "maszynki" do zarabiania kasy. 

Co do lecznic - to ręce opadają, im się po prostu nie chce, "nie mają czasu", a najgorzej, że nie informują ludzi, że trzeba jeszcze czip zarejestrować, rzadko którego psa u nas w Białymstoku zaczipowanego da się odnaleźć, załamka. Doskonale wiedzą, że biorą kasę tak naprawdę "za nic" :( , bo co z samego numery? 

Zgadzam się z Tobą...

Napisałam  co udało się ustalić...wnioski każdy może sobie wyciągnąć...

Sunia jest chyba po cieczce, Remik przestaje się nią interesować, biegała po okolicy z dużym psem...potrzebne USG i jakby co to sterylka aborcyjna....jeżeli nie jest w ciąży to chyba trzeba odczekać ale zabieg konieczny - Roxi w realu jest ładniejsza niż to widać na zdjęciach (Dorota widziała), jeżeli trafi w nieodpowiednie ręce to będą szczeniaki

• Upvote 1
Posted

Dajcie spokój........jakaż to hodowla? To zwyczajna pseudohodowla. Warto by sprawdzić w jakich warunkach żyja tam psy.............czy są dobrze traktowane. Jeśli nie są  to taka sprawa nadaje się do interwencji. Roxi ma o tyle szczęście, że znalazła się na ulicy i została zauważona przez psiolubne osoby. Teraz już dopilnujemy aby jej włosek z tyłeczka nie spadł i aby nigdy nie urodziła niechcianych szczeniaków. 

Posted

Dajcie spokój........jakaż to hodowla? To zwyczajna pseudohodowla. Warto by sprawdzić w jakich warunkach żyja tam psy.............czy są dobrze traktowane. Jeśli nie są  to taka sprawa nadaje się do interwencji. Roxi ma o tyle szczęście, że znalazła się na ulicy i została zauważona przez psiolubne osoby. Teraz już dopilnujemy aby jej włosek z tyłeczka nie spadł i aby nigdy nie urodziła niechcianych szczeniaków. 

Jak napisałam już wcześniej...wnioski każdy może wysnuć...

oficjalnie tak to działa... Stoważyszenie Hodowców

Posted

Będziecie sterylizować małą? Myślę, że trzeba, żeby nie była łatwym kąskiem do rozmnażania. Co z tego, że z jakiejś tam hodowli (widać, jaka to hodowla, skoro nie może ustalić właściciela - gdzie papiery adopcyjne??? ), przynajmniej nie podzieli losu matki... "maszynki" do zarabiania kasy. 

Właścicel hodowli mówił o 5 sukach hodowlanych + zostawił sobie siostrę Roxi która ma teraz cieczkę...

Posted

Rozumiem że nie jestem brana pod uwagę w adopcji suni?

Na obecną chwilę nikt nie jest wykluczony ani też zaklepany. Roxi czeka sterylizacja, a ponieważ jest na 99% po cieczce więc sterylizacja aborcyjna. To się w czasie odwlecze bo narazie jest zbyt wczesnie, Roxi mogłąby dostac krwotoku. Koszty transportu do Wrocławia wyniosą około 800zł i to nas przeraża i przerasta w tej chwili. Transport łaczony jest tańszy  ale  przerzucanie psa po drodze nie jest komfortowe ani dla psa ani dla nas. Znam przypadki ucieczek psów w transporcie łączonym.

Narazie zrobiłam Roxi ogłoszenia na woj podlaskie.........bo na tym terenie dam rady sprawdzić ewentualny dom, ale to wcale nie oznacza ze będę miałą co sprawdzać. Róznie to bywa, czasami sa takie zapytania o psa,  że w pierwszych kilku zdaniach rozmowa się urywa na zawsze. Zobaczymy.......a Roxi i tak czeka bo bez sterylki nie pojedzie nigdzie.

Posted

Roxi czuje się dobrze...kupka ładna ale profilaktycznie dziś podałyśmy PRATEL - 3 tabletki ( odrobaczanie )...

Założymy jej książeczkę zdrowia i co się da uzupełnimy

Posted

Na obecną chwilę nikt nie jest wykluczony ani też zaklepany. Roxi czeka sterylizacja, a ponieważ jest na 99% po cieczce więc sterylizacja aborcyjna. To się w czasie odwlecze bo narazie jest zbyt wczesnie, Roxi mogłąby dostac krwotoku. Koszty transportu do Wrocławia wyniosą około 800zł i to nas przeraża i przerasta w tej chwili. Transport łaczony jest tańszy  ale  przerzucanie psa po drodze nie jest komfortowe ani dla psa ani dla nas. Znam przypadki ucieczek psów w transporcie łączonym.

Narazie zrobiłam Roxi ogłoszenia na woj podlaskie.........bo na tym terenie dam rady sprawdzić ewentualny dom, ale to wcale nie oznacza ze będę miałą co sprawdzać. Róznie to bywa, czasami sa takie zapytania o psa,  że w pierwszych kilku zdaniach rozmowa się urywa na zawsze. Zobaczymy.......a Roxi i tak czeka bo bez sterylki nie pojedzie nigdzie.

Bardzo dyplomatycznie. :-)

Odnośnie sterylizacji - wszystkie u mnie psy są obowiązkowo sterylizowane i kastrowane, często udaje mi się załatwić za darmo lub po bardzo niskich kosztach to raz. Co do transportu to jak napisałam w wiadomości prywatnej brałam to na siebie. Z Warszawy znajomi cały czas jeżdżą, a do Warszawy można załatwić transport 

osób które zajmują się tym profesjonalnie.  Cała dogomania tak organizuję transporty i nikt nie widzi w tym problemu. 

Ale ok, rozumiem pobudki. 

Posted

Zabieg sterylizacji umówiony na 10 lutego...w dniu zabiegu USG duże prawdopodobieństwo że będzie sterylka aborcyjna...

Koszt zabiegu - 0 zł

Koszt USG - 0 zł

Bardzo dziękujemy Pani doktor... za przesunięcie dla Roxi innego planowego zabiegu, za poświęcony czas   :)

Posted

Sterylizacja za darmo? Takiej pani doktor to ze świecą szukać, rewelka!

suczysko prześliczne!

Z Panią doktor znamy się kilka lat, robiła sterylki/kastracje naszym podopiecznym...bezpłatne, częściowo płatne (materiały i leki ) i płatne w 100%. Zawsze przedstawiamy sytuację psa...

Roxi to duża sunia koszt zabiegu to Ok., 300 zł a mamy (na koncie +trwający bazarek) - około 250 zł, sumę niepokrywającą koszt zabiegu a gdzie szczepienie od wścieklizny, odrobaczenie, zabezpieczenie od pcheł i kleszczy, karma, może transport do DS...