Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeżeli potwierdzi się diagnoza to,szkoda suni aby się męczyła.Myślę,że ból głowy jest u niej na porządku dziennym.Biedna malutka.

Mania nie sprawia wrażenia cierpiącej, jest wesoła, biega , szczeka, bawi się z psami , ma apetyt.

To co wczoraj usłyszałam nie pasuje do zachowania pieska.

Mania bardzo się zmieniła w dt. Nie biega już w kółko, nie gryzie jak się ją bierze na ręce, jest radosnym psiakiem.

Będziemy szukać ratunku dla Mani.

Posted

Wodogłowie u psów - nowe spojrzenie

Autorzy: lek. wet. Arkadiusz Olkowski, dr n. wet. Tadeusz Narojek, dr n. wet. Marek Galanty, dr n. wet. Teresa Mastalerz

Wraz z wprowadzeniem nowych metod badań obrazowych, takich jak tomografia komputerowa i rezonans magnetyczny, diagnozowanie wodogłowia jest coraz powszechniejsze. Powyższe metody ułatwiają wczesne rozpoznawanie choroby, a co za tym idzie - poprawiają skuteczność leczenia. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat obserwowany jest gwałtowny rozwój technik mikrochirurgii i neurochirurgii, które umożliwiają nie tylko farmakologiczne leczenie wodogłowia, ale również operacyjne.

Posted

Znalazłam też takie informacje:

Ogólnie rzecz biorąc, nie nalezy się az tak bardzo przejmowac, poniewaz 90%
yorków ma wodogłowie nie dające żadnych objawów klinicznych i zapewne podobnie
bedzie i z tym yorkiem.
Dopóki wodogłowie nie będzie dawać jakichs niepokojącyh objawów
neurologicznych, nie nalezy się tym wcale przejmowac i traktować szczeniaka
jako zupełnie normalne szczenię. Niezrośnięte ciemię to druga za wodogłowiem
typowa wada yorków i też nie mozemy na to nic poradzić.
Jeśłi właściciele zauważą u swego pupila np. ataki padaczkowe, niezbornośc
ruchów, niedowłady, porażenia itp objawy, wówczas trzeba będzie szukac chirurga
z odpowiednimi kwalifikacjami. Na razie nie trzeba robić nic prócz obserwacji.

To jest odpowiedź na zapytanie o yorka ze stwierdzonym wodogłowiem.

Boże żeby u Mani tak było.

Posted

To trzeba poczekać do piątku na spokojnie i z wynikami skonsultować się z dobrym wetem,co robić dalej,a może nic,kto wie,tylko obserwować,oby tak było.

Dwa lata temu był na Dogo wątek malutkiej suni z wodogłowiem,nie wiem czy ktoś pamięta.Suczka była wzięta ze Schroniska przez Pana,który tam pracował,został zrobiony RM a później operacja we Wrocławiu (miała założony dren),po operacji malutka odeszła za TM.

Posted

Czekamy z nadzieją.

Mąż mojej koleżanki, u której jest Mania, nosi sunię na rękach i nazywa "swoją małą księżniczką".

Mania jest otoczona ogromną miłością.

• Upvote 1
Posted

Tak właśnie, czekamy z nadzieją. Dopóki sunieczka jest radosna, cieszy się życiem, bawi się i nie widać u niej symptomów cierpienia nie bierzemy pod uwagę żadnych czarnych scenariuszy.

Posted

Dziękuję :)

Faktura za rezonans przyjdzie pocztą, zamieszczony jest paragon.

Za paliwo zwróciłam 100 zł.

Dotychczasowe wydatki to:

117 zł

100 zł paliwo

650 zł

Razem:

867 zł

Posted

skopiowałam z FB

Kostkowice 29.01.2015r
Właściciel: Barbara Bekier
Gatunek: Rasa: Wiek: Nazwa:
Pies Mieszaniec 10 miesięcy Mania

Opis badania MRI psa o imieniu Mania

MRI głowy wykonano w płaszczyznach strzałkowych T2, poprzecznych T1, T2, FLAIR, po dożylnym podaniu kontrastu w T1 w płaszczyznach poprzecznych, oraz 3DT1 w rekonstrukcji w płaszczyznach czołowych, strzałkowych i poprzecznych.
Układ komorowy nadnamiotowy znacznie poszerzony, nieprzemieszczony, symetryczny.
Szerokie komory boczne uciskają istotę białą i szarą półkul mózgu – zmniejszenie rezerwy rowków mózgowych.
Jądra podkorowe przysunięte nieco do dołu.
Komora III szeroka, uwypuklona w kierunku podstawy czaszki, modeluje przebieg nerwów wzrokowych i skrzyżowania nerwów wzrokowych w odcinku wewnątrzczaszkowym.
Poszerzone rogi potyliczne komór bocznych modelują od góry półkule móżdżku.
Wodociąg mózgu wąski w części górnej, słabo widoczny.
Komora IV nieco spłaszczona.
Sygnały uciśniętego mózgowia oraz struktur tylnojamowych prawidłowe.
Po dożylmym podaniu kontrastu nie uwidoczniono patologicznego wzmocnienia sygnału.
Gałki oczne, oczodoły i początkowe odcinki nerwów wzrokowych prawidłowe.

Wnioski: Wodogłowie wewnętrzne.

Specjalista radiolog
Jolanta Zuziak-Pruska