ewu Posted January 28, 2015 Posted January 28, 2015 Jeżeli potwierdzi się diagnoza to,szkoda suni aby się męczyła.Myślę,że ból głowy jest u niej na porządku dziennym.Biedna malutka. Mania nie sprawia wrażenia cierpiącej, jest wesoła, biega , szczeka, bawi się z psami , ma apetyt. To co wczoraj usłyszałam nie pasuje do zachowania pieska. Mania bardzo się zmieniła w dt. Nie biega już w kółko, nie gryzie jak się ją bierze na ręce, jest radosnym psiakiem. Będziemy szukać ratunku dla Mani. Quote
ewu Posted January 28, 2015 Posted January 28, 2015 Wodogłowie u psów - nowe spojrzenie Autorzy: lek. wet. Arkadiusz Olkowski, dr n. wet. Tadeusz Narojek, dr n. wet. Marek Galanty, dr n. wet. Teresa Mastalerz Wraz z wprowadzeniem nowych metod badań obrazowych, takich jak tomografia komputerowa i rezonans magnetyczny, diagnozowanie wodogłowia jest coraz powszechniejsze. Powyższe metody ułatwiają wczesne rozpoznawanie choroby, a co za tym idzie - poprawiają skuteczność leczenia. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat obserwowany jest gwałtowny rozwój technik mikrochirurgii i neurochirurgii, które umożliwiają nie tylko farmakologiczne leczenie wodogłowia, ale również operacyjne. Quote
ewu Posted January 28, 2015 Posted January 28, 2015 Znalazłam też takie informacje: Ogólnie rzecz biorąc, nie nalezy się az tak bardzo przejmowac, poniewaz 90% yorków ma wodogłowie nie dające żadnych objawów klinicznych i zapewne podobnie bedzie i z tym yorkiem. Dopóki wodogłowie nie będzie dawać jakichs niepokojącyh objawów neurologicznych, nie nalezy się tym wcale przejmowac i traktować szczeniaka jako zupełnie normalne szczenię. Niezrośnięte ciemię to druga za wodogłowiem typowa wada yorków i też nie mozemy na to nic poradzić. Jeśłi właściciele zauważą u swego pupila np. ataki padaczkowe, niezbornośc ruchów, niedowłady, porażenia itp objawy, wówczas trzeba będzie szukac chirurga z odpowiednimi kwalifikacjami. Na razie nie trzeba robić nic prócz obserwacji. To jest odpowiedź na zapytanie o yorka ze stwierdzonym wodogłowiem. Boże żeby u Mani tak było. Quote
Anula Posted January 28, 2015 Posted January 28, 2015 To trzeba poczekać do piątku na spokojnie i z wynikami skonsultować się z dobrym wetem,co robić dalej,a może nic,kto wie,tylko obserwować,oby tak było. Dwa lata temu był na Dogo wątek malutkiej suni z wodogłowiem,nie wiem czy ktoś pamięta.Suczka była wzięta ze Schroniska przez Pana,który tam pracował,został zrobiony RM a później operacja we Wrocławiu (miała założony dren),po operacji malutka odeszła za TM. Quote
ewu Posted January 28, 2015 Posted January 28, 2015 Czekamy z nadzieją. Mąż mojej koleżanki, u której jest Mania, nosi sunię na rękach i nazywa "swoją małą księżniczką". Mania jest otoczona ogromną miłością. 1 Quote
yolanovi Posted January 28, 2015 Posted January 28, 2015 Tak właśnie, czekamy z nadzieją. Dopóki sunieczka jest radosna, cieszy się życiem, bawi się i nie widać u niej symptomów cierpienia nie bierzemy pod uwagę żadnych czarnych scenariuszy. Quote
Anula Posted January 28, 2015 Posted January 28, 2015 Znalazłam wątek Tineczki. http://www.dogomania.com/forum/topic/84347-15kg-z-%C5%82a%C5%84cucha-po-operacji-m%C3%B3zgu-odesz%C5%82a/ Quote
elik Posted January 28, 2015 Posted January 28, 2015 Elik usuń jak możesz. Basiu tak. Dopiero teraz usiadłam do kompa. Quote
ewu Posted January 28, 2015 Posted January 28, 2015 Dziękuję :) Faktura za rezonans przyjdzie pocztą, zamieszczony jest paragon. Za paliwo zwróciłam 100 zł. Dotychczasowe wydatki to: 117 zł 100 zł paliwo 650 zł Razem: 867 zł Quote
Martika&Aischa Posted January 28, 2015 Posted January 28, 2015 ja wierzę i zaciskam kciuki najmocniej jak potrafię aby nie potwierdził się czarny scenariusz !!!!!!!!!!!! Zdrówka nasze maleństwo kochane :*:*:* Quote
ewu Posted January 28, 2015 Posted January 28, 2015 Ja też wierzę,że Mania będzie żyła długo i bardzo szczęśliwie. Quote
Jo37 Posted January 29, 2015 Posted January 29, 2015 Ma kuchenny bazarek w moim podpisie m.in dla Mani mało kto wchodzi. Quote
ewu Posted January 29, 2015 Posted January 29, 2015 Jest opis, niewiele mówi laikowi poza potwierdzonym wodogłowiem. Prześlemy go specjalistom do Wrocławia. Quote
BoUnTy Posted January 30, 2015 Author Posted January 30, 2015 Ewu możesz zamieścić treść opisu lub wysłać mi na maila [email protected] Quote
ewu Posted January 30, 2015 Posted January 30, 2015 Nie mam możliwości zamieszczenia opisu, wyślę Ci. Quote
elik Posted January 30, 2015 Posted January 30, 2015 Ma kuchenny bazarek w moim podpisie m.in dla Mani mało kto wchodzi. A jest jakaś reklama tego bazarku ? Quote
Mazowszanka13 Posted January 30, 2015 Posted January 30, 2015 A jest jakaś reklama tego bazarku ? Tu masz link :) http://www.dogomania.com/forum/topic/145125-kuchenny-bazarek-dla-niewidomej-mani-lizy-z-padaczk%C4%85-i-parysa-do-10215-do-2200/ Quote
ewu Posted January 30, 2015 Posted January 30, 2015 Ja tam kupiłam dwa noże:) Świetna firma, polecam:) Quote
ewu Posted January 30, 2015 Posted January 30, 2015 skopiowałam z FB Kostkowice 29.01.2015r Właściciel: Barbara BekierGatunek: Rasa: Wiek: Nazwa: Pies Mieszaniec 10 miesięcy Mania Opis badania MRI psa o imieniu Mania MRI głowy wykonano w płaszczyznach strzałkowych T2, poprzecznych T1, T2, FLAIR, po dożylnym podaniu kontrastu w T1 w płaszczyznach poprzecznych, oraz 3DT1 w rekonstrukcji w płaszczyznach czołowych, strzałkowych i poprzecznych. Układ komorowy nadnamiotowy znacznie poszerzony, nieprzemieszczony, symetryczny. Szerokie komory boczne uciskają istotę białą i szarą półkul mózgu – zmniejszenie rezerwy rowków mózgowych. Jądra podkorowe przysunięte nieco do dołu. Komora III szeroka, uwypuklona w kierunku podstawy czaszki, modeluje przebieg nerwów wzrokowych i skrzyżowania nerwów wzrokowych w odcinku wewnątrzczaszkowym. Poszerzone rogi potyliczne komór bocznych modelują od góry półkule móżdżku. Wodociąg mózgu wąski w części górnej, słabo widoczny. Komora IV nieco spłaszczona. Sygnały uciśniętego mózgowia oraz struktur tylnojamowych prawidłowe. Po dożylmym podaniu kontrastu nie uwidoczniono patologicznego wzmocnienia sygnału. Gałki oczne, oczodoły i początkowe odcinki nerwów wzrokowych prawidłowe. Wnioski: Wodogłowie wewnętrzne. Specjalista radiolog Jolanta Zuziak-Pruska Quote
ewu Posted February 1, 2015 Posted February 1, 2015 Mania ma się świetnie:) Dt jest w trakcie przeprowadzki więc nie mają czasu pisać:) Mania będzie mieszkała 300m ode mnie:) Quote
Recommended Posts