Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No więc tak, niestety przy zdejmowaniu szwów okazało się, że skóra się nie zasklepiła, Pianka jeszcze raz ma założone szwy i dodatkowo zabezpieczająco dostała antybiotyk, mięśnie ładnie się zrosły, kwestia skóry. Tak jak wcześniej pisaliśmy, wet mówił, że Pianka to bardzo ukrwiony psiak i to, że się skóra nie zasklepiła - taki psiak, uwarunkowanie genetyczne. Poza tym wet zapewnił, że jest wszystko ok, jednak trzeba było raz jeszcze zszyć... Czuje się dobrze, jest wesoła, mamy nadzieję, że wszystko ładnie się zagoi...

Posted

Też się martwię. Normalnie, to skóra prędzej się zrasta, niż mięśnie, dlatego po sterylizacji nie należy suce pozwalać np na skoki. Bo skóra zrośnięta, ale mięśnie - nie do końca.

Posted

Cześć Pianeczko :)

Zmiana stanowiska coraz bliżej, czasu coraz mniej. Dla Pianki i Popcorn zawsze go znajdę, ale....
Oglądam nowe zdjęcia chociażby psów z Radys i aż się serce rwie, żeby coś zrobić.
Niestety nie podejmę się nowych zadań.
Na FB też polubione mam "psiowe" strony.
A ta sunia, co ją wyłowili ze zbiornika przy jakimś markecie z powyrywanymi pazurkami mnie rozwaliła :(

Na razie chyba powypisuję się z tych wszystkich stron, aby tego nie widzieć...

***************************************************************************************
Dziewczyny jakieś pomysły na wizytę pa w Niemczech dokładnie miejscowość Surwold?
Rozmawiałam właśnie z Panią Beatą, która jest Polką na stałe mieszkającą w Niemczech i bardzo chce Piankę adoptować. O szczegółach napiszę Wam jutro, bo dziś padam na twarz, ale powiem tak - wrażenie bardzo pozytywne odniosłam :)

Posted

***************************************************************************************
Dziewczyny jakieś pomysły na wizytę pa w Niemczech dokładnie miejscowość Surwold?
Rozmawiałam właśnie z Panią Beatą, która jest Polką na stałe mieszkającą w Niemczech i bardzo chce Piankę adoptować. O szczegółach napiszę Wam jutro, bo dziś padam na twarz, ale powiem tak - wrażenie bardzo pozytywne odniosłam :)

Domek na horyzoncie:) cudnie:) Pianka jest mega wesoła:) nawet kolnierz jej nie drażni ani nie psuje humorku:) zadziwia mnie ten psiak:) 100% pozytywnej energiii:)

Flo w razie co mamy wolne miejsce w boksie wew i zew jakby jakiś Radysiak jeszcze potrzebował

Posted

Z wizytą PA może być problem, choć są na dogo osoby mieszkające w Niemczech. Ja znalazłam osobę do wizyty PA w Anglii, no ale teraz jest tam przecież więcej Polaków niż Anglików ;)

Natomiast - tak jak mówiłam Adze - dla mnie ważne by było, żeby Pani po Piankę przyjechała osobiście (tak jak Mattilu do mnie po Hopkę czy p. Maja po Chmurkę).

Tu piszą o formalnościach związanych z wyjazdem psa zagranicę: http://www.swiatczarnegoteriera.republika.pl/a-prawo_podroze_z_psem_zasady.html

Akurat Niemcy wymagają tylko chipa, wścieklizny i paszportu. Ważne, żeby lekarz przepisał wszystkie dane z książeczki do paszportu (sterylka np.) No i musi przepisać info o szczepieniu a wściekliznę - koniecznie! Tym bardziej, że Pianola ma zaświadczenie na takim marnym świstku ;)

Posted

W razie takiej adopcji Pianka prawdopodobnie musiałaby być zaszczepiona na wściekliznę jeszcze raz (pomimo, że szczepienie jest ważne) bo pies musi być zaszczepiony dopiero po zaczipowaniu (data zaczipowania musi być wcześniejsza niż szczepienia).

Posted

Data szczepienia nie może być wcześniejsza niż data wprowadzenia mikroczipu zwierzęcia!

W przypadku, gdy zwierzę zostało najpierw zaszczepione przeciwko wściekliźnie a potem zaidentyfikowane (mikroczip), szczepienie przeciwko wściekliźnie powinno zostać powtórzone po zaczipowaniu zwierzęcia, jednakże ze względów zdrowotnych, nie wcześniej niż w 21 dni po ostatnim szczepieniu.

http://www.linora.pl/transportLaw/rules

To jest firma zajmująca się transportem zwierząt, więc przepisy są na bieżąco uaktualniane.

Trzymam kciuki za Piankę :)

Posted

Fakt - tak było w przypadku naszej Milki, która jechała do Szwecji...
Z kiedy Pianka ma szczepienie?
Mamy trochę czasu, bo jeśli adopcja w ogóle dojdzie do skutku, to dopiero na Wielkanoc, kiedy p. Beata przyjedzie do Polski na święta ;)

Posted

Doskonały plan! :) Tylko warto się zabezpieczyć i uznać to szczepienie jako pierwsze (bo nie ma żadnych dowodów, że były inne) i wtedy obowiązuje te 21 dni do wyjazdu...

Posted

Tak ja zrozumiałam: najpierw chip potem szczepienie.
Kiedy Pianka - zgodnie z zaświadczeniem - ma termin następnego szczepienia?

Muszę poczytać, czy jest jakiś termin, w którym należy zachipować psa przed wyjazdem....

Posted

trzymam kciuki za ten domus 

Psinuniu cudna 

a czytam ze przyjedzie pancia do kraju 

na swieta i po psinunke 

o to juz lepiej ciut na sercu 

sciskam ogromnie 

za wszystkomisi21ss.jpg