Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam Piankę poniedziałkowo.

Dziewczyny , właściwie to ja nie wiem ,ale może te bardziej obyte z przepisami coś by wyszukały jak to powinno być ze sterylkami.

Przecież chyba schroniska od gmin za coś biorą pieniążki?

Wiem pewnie jakieś androny mi po głowie chodzą....

Posted

Tak. Zwierzęta odłowione i przekazane do schroniska na koszt gminy, powinny tam być wysterylizowane/wykastrowane. Tak jest w Ustawie z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt z późniejszymi zmianami z dnia 16 września 2011 r.

Gminy nie interesują się, co się dalej dzieje z bezdomnymi zwierzętami, których się pozbyły z własnego terenu - za (niemałe!) pieniądze podatników. No, bo kogo obchodzą jakieś psy? Dla ludzi nie ma pieniędzy (fakt), a na psy wydają - takie jest powszechne myślenie :(

Tak u nas wygląda w praktyce "ochrona zwierząt" i "przeciwdziałanie bezdomności".  To przecież nie jest jedyna ustawa, która nie jest w Polsce  przestrzegana :(. Papier cierpliwy, wiele  zniesie, a w Polsce jest powszechne i...aprobowane społecznie małe poszanowanie dla litery prawa.... :(

Posted

I NIKT się nie zastanowi dlaczego jedne schroniska przyjmują drożej (szczepią, sterylizują, chipują, oferują lepsze warunki bytowe), a inne taniej. Zawsze lepsze będą te, gdzie taniej. Gmina się pozbędzie problemu, poprawi statystyki i tylko to się liczy...

Posted

Tak sobie oglądam zdjęcia hasającej Pianki i mi się łezka w oku zakręciła.
Biega za patykami, szaleje na śniegu, ma przestrzeń i ludzi wokół siebie - wszystko to czego nie miała jeszcze niedawno.

Jest szczęśliwa i to widać. Się wzruszyłam normalnie :)

Posted

Tak sobie oglądam zdjęcia hasającej Pianki i mi się łezka w oku zakręciła.
Biega za patykami, szaleje na śniegu, ma przestrzeń i ludzi wokół siebie - wszystko to czego nie miała jeszcze niedawno.

Jest szczęśliwa i to widać. Się wzruszyłam normalnie :)

oj tak - ogromna przemiana ... i pomyśleć że jeszcze tyle takich Pianek czeka na taką szansę....

Trzymam kciuki za sterylkę - szybką rekonwalescencję i za DOM :-)

Posted

MY już po:) Różowo - brązowy nochal pozdrawia:) Póki co po zabiegu wszystko ok, Pianka sama weszła do domku do swojego boksu i oczywiście po drodze obowiązkowo dała po buziaku mi i Franiowi - akurat na dworzu byliśmy;) fv w załączniku: sterylka - 270,00 zł (tak policzyli w końcu), reszta pozycji na fv to odrobaczenie i odpchelenie Popcorn, pozdrawiamy