Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Guest Mary&Puma
Posted

Myślę o kupnie szetlanda na wiosnę. Chcę aby szczeniak był za ok. 1000 zł. Nie będzie to raczej piesek wystawowy, będę z nim trenowała agility. Lepiej dozbierać i kupić go za więcej? Znacie jakieś dobre hodowle szelciaków za ok. 1000 zł ?

Posted

Obawiam się, że za 1000 nie kupisz sheltie. Pieska tej rasy nie można kupić bez rodowodu, przynajmniej ja nie spotkałam takiego i bardzo dobrze. Rasa jest rewelacyjna. Trzeba szukać pieska niehodowlanego w hodowlach psów tej rasy. Bywają szczenięta, które mają np. wadę zgryzu lub wady w umaszczeniu (białe łaty w miejscach, gdzie biel nie może występować), takie psy nie nadają się do hodowli ani na wystawy ale w psich sportach takie wady nie przeszkadzają, wtedy warto negocjować cenę bo to cały czas będzie sheltie.

Posted

W tej cenie bywają sheltie nie nadające się do hodowli i na wystawy. Są to szczenięta z wadą zgryzu lub z białymi łatami w miejscach, gdzie nie powinny występować ale to nie pozbawia je rodowodu ani nie wyklucza z uczestnictwa w psich sportach. Warto szukać i pytać w różnych hodowlach o takiego pieska wcześniej, może hodowca sprzeda taniej psiaka, który nie rokuje wielkich osiągnięć wystawowych.

Guest Mary&Puma
Posted

Oglądałam chyba miesiąc temu ogłoszenie z hodowli o szczeniakach i pety były za ok.900 zł .

• 3 weeks later...
Posted

MAM PYTANIE CZY SHELTIE nadaja sie do bloków , czy naprawde są tak bardzo szczekliwe jak pisza niektórzy, zastanawiam sie ciągle nad kupnem.Prosze o podpowiedz właścicieli .

Posted

Szetlandy to fantastyczne psy, małe, mądre, łagodne. Dla szetlanda zawsze nr.1 jest właściciel i rodzina, niepotrzebna duża przestrzeń do mieszkania, ale niezbędne są długie spacerki, zabawa, nauka, bo szetland to pies aktywny i spragniony uwagi. Szetlandy są dość szczekliwe, lubią szczekać bo niegdyś to była bardzo pozytywna cechą, którą wzmacniano. Szetland miał zaganiać szczekając (nie w ciszy tak jak inne psy zaganiające) oraz stróżować. Szczekliwość można umiejętnie wyciszyć, co nie zmieni faktu, że szczek szetlanda jest przykry dla ucha - wysokie, skrzekliwe tony. To nie będzie "tubalne" szczeknięcie a raczej taki odgłos jakby ktoś piłował styropian :/  Mój szetland lubi szczekać, poprzedni też lubił - szczekają i słuchają własnego szczeku jak muzyki. Nauczyłam reagować na komendę "cicho". Ważne jest także to, że jak się szetlanda wymęczy zabawą i treningiem to mu się już nie chce szczekać. Znam właścicieli, którzy się chwalą, że ich szetlandy są cichutkie, więc pewno są i takie egzemplarze, albo ci ludzie nie mają porównania. Ja mam, bo oprócz szetlanda mam collie, który czasami sobie szczeknie, ale raczej z rzadka.