Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No patrz, a ja myślałam, że ta praktyka w końcu umarła.

Przynajmniej u ludzi, którzy mają problemy z ogarnięciem swojego psa...

Rozumiem zawodników startujących z nieswoimi psami, ale człowiek, który ma problem z posłuszeństwem u swojego psa i oddający go komuś do szkolenia i czekający w domu spokojnie na wyniki jest dla mnie nie do zrozumienia.

Może dlatego, że widziałam wynik takiego podejścia w praktyce: dobermana zamkniętego cały dzień w kojcu, a na noc wypuszczanego tylko na szczelnie ogrodzony placyk.

Żadnych spacerów czy zabawy z właścicielami, bo się go po prostu bali.

Pies był w stosunku do nich dominujący, ustawiał ich jak chciał, jak mu się coś nie podobało warczał, ewentualnie atakował.

Słuchał tylko trenera, który z nim pracował, żeby tę agresję wykorzenić...

Gdzie tu sens?

Posted

Niekoniecznie chodzi o posłuszeństwo - jeśli to zwierzę z masówki klatkowej, z rasy poddawanej próbom pracy, to po zdaniu w ręce trenera jednego egzaminu wymaganego dla reproduktora wraca do hodowli. Będzie siedzieć w klatce plus wystawy plus ewentualny wybieg na terenie hodowli. Może zapomnieć o pracy z człowiekiem; na wystawie gania na smyczy.

Sens przekazywania psa po szkoleniu to może być w przypadku psów-przewodników czy asystujących - po wyszkoleniu psa uczy się przyszłego właściciela, jak z umiejętności zwierzęcia korzystać.

Posted

Dlamnie chore jest to ze, nie ktorzy hodowcy nie ucza zadnej komendy oprocz "stój/postawa" bo psy moga soba mieszac. Niestety znam takie przypadki. Nie mowie zeby kazdy pies byl na poziomie PT (chociaz i to przy obecnych wymaganiach jest latwe) ale cokolwiek...

Posted

Nie mowie zeby kazdy pies byl na poziomie PT (chociaz i to przy obecnych wymaganiach jest latwe) ale cokolwiek...

Moim zdaniem poziom PT-1 do minimum. Przecież to zwykłe chodzenie przy nodze, przywoływanie psa do siebie, zostawanie na chwilę w odległości od właściciela i aport. Co z tego jest niby nieprzydatne w codziennym życiu ? Ale rzeczywiście widywałam psy, które miały zrobione IPO, aby uzyskac uprawnienia, a poziom wyszkolenia na palcu szkoleniowym prezentował się gorzej niż szczeniąt po przedszkolu, te przynajmniej nie olewały właściciela i zdawały się bardziej ogarnięte.
  • Upvote 1
Posted

W bardzo, bardzo dawnym regulaminie PT było jeszcze stawanie do badania i pozostawanie w grupie co najmniej pięciu psów na siad i waruj. A dla uzyskania dyplomu PT trzeba było egzamin zdać dwa razy, u różnych sędziów - jeden z tych egzaminów musiał być zdany na wystawie. Ring posłuszeństwa był zawsze otoczony przez widzów, tuż obok psy biegały na ringach wystawowych - to było bardzo dobre utrudnienie. Pies, ktory doskonale zdał PT na wystawie, miał naprawdę przyzwoite posłuszeństwo na co dzień.

• Upvote 1
Posted

Własnie o tym pisze ze PT zdaje 3/4 psow, kotre poprostu sa przygotowywane do zycia w spoleczenstwie, dlatego wydaje mi sie ze od psow wystawowych tez powinno sie tego wymagac, bo potem wiekszosc takich psow, ktora nie jest hodowana z przeznaczeniem do pracy jest pokazywna jak pies, ktory nie wymaga żadnego wychowania ani szkolenia bo wkoncu tylko jako towarzysz...