Murka Posted February 22, 2015 Posted February 22, 2015 Dzisiaj Ergo pierwszy raz biegał luzem z Bambi. Ogólnie było ok, ale trzeba mieć go cały czas pod kontrolą, bo są momenty, że atakuje sunię i kąsa ją w kark i po grzbiecie. Zdarzyło się to w sumie chyba trzy razy. Raz kiedy Ergo był w oddali, a ja zaczęłam głaskać wywalającą się brzuchem do góry Bambi - Ergo podbiegł i momentalnie zaczął ją kąsać. Kolejny raz kiedy suńka zaczęła się kłócić z inną sunią będącą w boksie (przez kraty zaczęły sobie "intensywnie" dokazywać) - Ergo momentalnie rzucił się na Bambi kąsając ją dość dotkliwie. Na szczęście byłam blisko, krzyknęłam i Ergo od razu od niej odstąpił i się skulił - jakby doskonale wiedział, że zrobił źle. Sunia wówczas musiała wówczas odczuć trochę jego "razy" , bo jak nigdy odeszła i położyła się na ziemi na chwilę, grzbiet miała obmamlany. Ergo nie umie się bawić z nią, ale udało się jej nauczyć go "ganianego". Skutek tego taki, że Ergo znów się nakręcił i kiedy dogonił sunię to ją pokąsał, ale na szczęście symbolicznie. Potem suńka wzięła się na sposób i kiedy ją dogania to się po prostu przypłaszcza do ziemi. Ergo wówczas się zatrzymuje i nic jej nie robi. Pewnie gdyby suka była bardziej charakterna to by doszło do bójki przy każdym tym kąsaniu... Bambi jest totalnym pacyfistą, nie boi się Ergo i bezczelnie zaczepia go do zabawy. Raz nawet prawie go przewróciła na grzbiet, na co Ergo zareagował gwałtownym warczeniem. On nie wie co to beztroska zabawa, ale może z czasem się nauczy. Obawiam się niestety, że to kąsanie to takie "zaprowadzanie porządku" i Ergo może tak samo reagować np. na biegające czy bawiące się głośno dzieci. Teściową też chciał "uporządkować", bo jak była w jednym miejscu to było ok, problem zaczał się kiedy chciała przejść koło boksów i iść do domu. Zastanawiam się nawet czy Ergo nie ma w przodkach jakiegoś owczarka collie, bo taki ten pysk ma podłużny i uszy też pół klapnięte... collie mają właśnie takie zachowania - często podgryzają za kostki biegające dzieci, biegają za rowerami itd.. Bierze się to stąd, że mają w genach pilnowanie stada owiec, przepędzanie ich i sprowadzanie do porządku poprzez kąsanie w nogi. Quote
mar.gajko Posted February 22, 2015 Posted February 22, 2015 Bambi cudna. A Erguś taki gładki, grubiutki się zrobił. Cudne. 1 Quote
ewkar Posted February 23, 2015 Posted February 23, 2015 Fajne, rozbrykane psiaki.Ergo faktycznie wygląda ładnie, wyraźnie przytył. 1 Quote
terra Posted February 23, 2015 Posted February 23, 2015 Cudne zdjęcia! Być może Ergo pierwszy raz w życiu bawi się z innym psem i nie wie, że zęby to nie tylko narzędzie do obrony, ale i do pieszczot. Szkoda tylko ,że Bambi nie sygnalizuje piskiem, czy szczerzeniem zębów, że ją boli. Pozostaje mieć nadzieję, że Ergo szybko zrozumie, że żeby się bawić, należy być delikatnym. 1 Quote
Gusiaczek Posted February 23, 2015 Posted February 23, 2015 Hihihihihihhi, super zdjęcie/ujęcie http://images69.fotosik.pl/640/9617c01b017afd45gen.jpg Quote
agat21 Posted February 23, 2015 Posted February 23, 2015 Cudne zdjęcia! Być może Ergo pierwszy raz w życiu bawi się z innym psem i nie wie, że zęby to nie tylko narzędzie do obrony, ale i do pieszczot. Szkoda tylko ,że Bambi nie sygnalizuje piskiem, czy szczerzeniem zębów, że ją boli. Pozostaje mieć nadzieję, że Ergo szybko zrozumie, że żeby się bawić, należy być delikatnym. Tez tak myślę, on biedak po prostu nie wie jak reagować na inne psy w przyjazny sposób, nie umie się bawić. Kwestia czasu, żeby się nauczył. Moja suńka kochana z meliny pijackiej na początku też łapała nas wszystkich zębami za ręce - tak wyrażała wszystko - i radość, i chęć zwrócenia na siebie uwagi, i ekscytację, i zaniepokojenie. Nie znała innych środków ekspresji. Oczywiście się nauczyła z czasem bycia "normalnym psem" :) Quote
ewkar Posted February 23, 2015 Posted February 23, 2015 Tez tak myślę, on biedak po prostu nie wie jak reagować na inne psy w przyjazny sposób, nie umie się bawić. Kwestia czasu, żeby się nauczył. Moja suńka kochana z meliny pijackiej na początku też łapała nas wszystkich zębami za ręce - tak wyrażała wszystko - i radość, i chęć zwrócenia na siebie uwagi, i ekscytację, i zaniepokojenie. Nie znała innych środków ekspresji. Oczywiście się nauczyła z czasem bycia "normalnym psem" :) Mam do czynienia z kotami, nie psami, ale widzę również jak bardzo się zmieniają.Miałam kilka kotów, które wydawały się nie zgadzać z innymi, a więc nadawały się tylko jako jedynacy.Ależ skąd! Po jakimś czasie okazywało się, że tak wcale nie jest.Psy da się ułożyć, tak słyszałam, może to czasem długo trwa, trzeba cierpliwości, ale chyba nie jest niewykonalne.Przecież Ergo robi postępy, jest coraz lepiej.A ktoś już napisał, że nie jest to przecież psi morderca.No bo nie jest. Quote
mar.gajko Posted February 23, 2015 Posted February 23, 2015 Czy już zdecydowane co na te stawy? Może by tak zakupić Ergusiowi i podawać. Aguś? Quote
jola&tina Posted February 24, 2015 Posted February 24, 2015 Śliczna ta mała "rozrywkowa" sunia. Może nauczy Ergo na czym polega zabawa. Quote
Murka Posted February 24, 2015 Posted February 24, 2015 Rozliczenie: Stan konta na 25 stycznia wynosił +9,50 zł Wpłaty: +79,10 zł Murka (bazarek - fanty od ewkar) Razem +88,60 zł Koszty: -450 zł hotelowanie -380 zł kastracja + badania -20 zł przejazdy do lecznicy (zawiezienie i odbiór po kastracji) Razem: -850 zł +88,60 zł - 850 zł = -761,40 zł Stan konta na 24 luty wynosi -761,40 zł. Quote
kolejna kobietka Posted February 25, 2015 Posted February 25, 2015 Aahaha ale super zdjęcia! Bambi wymiata! :lol: Quote
ewkar Posted February 25, 2015 Posted February 25, 2015 Aahaha ale super zdjęcia! Bambi wymiata! :lol: Też Ci się podoba? Mnie szalenie, psia kokiecica :lol: Quote
kolejna kobietka Posted February 25, 2015 Posted February 25, 2015 Jest świetna! :lol: aż mi się humor poprawił od tych zdjęć :) Quote
agat21 Posted February 25, 2015 Posted February 25, 2015 W ogóle fajna para ;) Dobrze, że Erguś już ciachnięty ;) Quote
AgaG Posted February 25, 2015 Author Posted February 25, 2015 Ufff, udało się w końcu zakończyć bazarek na Facebooku. Może i większe pieniądze z facebookowych bazarków się uzyskuje, ale wyegzekwowanie wpłat jest bez porównania trudniejsze niż na dogo... Z bazarku wpłynęło 586 zł, ale niestety 118 zł musieliśmy oddać Poczcie Polskiej, tak więc na konto Agnieszki przelałam dzisiaj 468 zł Wielkie dzięki. Właśnie zajrzałam na konto i aktualizuję wpłaty. Selenga bazarek 468 zł a od ewkar 82 zł. :) dziś zrobię aktualizację na pierwszej stronie, jak mi tylko dziecko wreszcie zaśnie :) Quote
AgaG Posted February 25, 2015 Author Posted February 25, 2015 Dzisiaj Ergo pierwszy raz biegał luzem z Bambi. Ogólnie było ok, ale trzeba mieć go cały czas pod kontrolą, bo są momenty, że atakuje sunię i kąsa ją w kark i po grzbiecie. Zdarzyło się to w sumie chyba trzy razy. Raz kiedy Ergo był w oddali, a ja zaczęłam głaskać wywalającą się brzuchem do góry Bambi - Ergo podbiegł i momentalnie zaczął ją kąsać. Kolejny raz kiedy suńka zaczęła się kłócić z inną sunią będącą w boksie (przez kraty zaczęły sobie "intensywnie" dokazywać) - Ergo momentalnie rzucił się na Bambi kąsając ją dość dotkliwie. Na szczęście byłam blisko, krzyknęłam i Ergo od razu od niej odstąpił i się skulił - jakby doskonale wiedział, że zrobił źle. Sunia wówczas musiała wówczas odczuć trochę jego "razy" , bo jak nigdy odeszła i położyła się na ziemi na chwilę, grzbiet miała obmamlany. Ergo nie umie się bawić z nią, ale udało się jej nauczyć go "ganianego". Skutek tego taki, że Ergo znów się nakręcił i kiedy dogonił sunię to ją pokąsał, ale na szczęście symbolicznie. Potem suńka wzięła się na sposób i kiedy ją dogania to się po prostu przypłaszcza do ziemi. Ergo wówczas się zatrzymuje i nic jej nie robi. Pewnie gdyby suka była bardziej charakterna to by doszło do bójki przy każdym tym kąsaniu... Bambi jest totalnym pacyfistą, nie boi się Ergo i bezczelnie zaczepia go do zabawy. Raz nawet prawie go przewróciła na grzbiet, na co Ergo zareagował gwałtownym warczeniem. On nie wie co to beztroska zabawa, ale może z czasem się nauczy. Obawiam się niestety, że to kąsanie to takie "zaprowadzanie porządku" i Ergo może tak samo reagować np. na biegające czy bawiące się głośno dzieci. Teściową też chciał "uporządkować", bo jak była w jednym miejscu to było ok, problem zaczał się kiedy chciała przejść koło boksów i iść do domu. Zastanawiam się nawet czy Ergo nie ma w przodkach jakiegoś owczarka collie, bo taki ten pysk ma podłużny i uszy też pół klapnięte... collie mają właśnie takie zachowania - często podgryzają za kostki biegające dzieci, biegają za rowerami itd.. Bierze się to stąd, że mają w genach pilnowanie stada owiec, przepędzanie ich i sprowadzanie do porządku poprzez kąsanie w nogi. Zdjęcia fantastyczne, ale wieści trochę mniej....:( Szkoda, że Erguś nie jest trochę łatwiejszym w prowadzeniu psem,,, Martwię się, no ale w końcu nie każdy ma stadko psów i małe dziecko jak ... ja np. :) Więc dom pewnie się znajdzie, pytanie tylko kiedy,,, Quote
agat21 Posted February 25, 2015 Posted February 25, 2015 Nie martw się Aga, zobaczysz, że będzie dobrze, Erguś uczy się co dnia i wkrótce będzie zupełnie "w porzo" :) Quote
mar.gajko Posted February 25, 2015 Posted February 25, 2015 Zdjęcia fantastyczne, ale wieści trochę mniej.... :( Szkoda, że Erguś nie jest trochę łatwiejszym w prowadzeniu psem,,, Martwię się, no ale w końcu nie każdy ma stadko psów i małe dziecko jak ... ja np. :) Więc dom pewnie się znajdzie, pytanie tylko kiedy,,, On jest normalny. Jest tylko spory i bardzo energiczny no i niewychowany jeszcze. Sadzę, że dogadałby się z sunią. Do dzieci, małych, nigdy nie lubiłam wydawac psów :) I inaczej jest, jak ma się starsze psiaki, nawet kilka, one już łagodnieją, a on jest "w kwiecie wieku" i musi się wyszaleć i wyładować. Quote
ewkar Posted February 26, 2015 Posted February 26, 2015 On jest normalny. Jest tylko spory i bardzo energiczny no i niewychowany jeszcze. Sadzę, że dogadałby się z sunią. Do dzieci, małych, nigdy nie lubiłam wydawac psów :) I inaczej jest, jak ma się starsze psiaki, nawet kilka, one już łagodnieją, a on jest "w kwiecie wieku" i musi się wyszaleć i wyładować. Tak też mnie, laikowi wprawdzie się wydaje. Quote
ewkar Posted February 26, 2015 Posted February 26, 2015 Dzisiaj kończy się mój bazarek dla Ergo i Suma.Zawsze to parę groszy.Następny będzie dla Ergo. 1 Quote
mar.gajko Posted February 26, 2015 Posted February 26, 2015 Dzisiaj kończy się mój bazarek dla Ergo i Suma.Zawsze to parę groszy.Następny będzie dla Ergo. Jesteś niezmordowana :) :) Quote
ewkar Posted February 26, 2015 Posted February 26, 2015 Byłam dzisiaj na spotkaniu z prezydentem w sprawie bezdomnych zwierząt.Nie o tym jednak na razie, spotkałam tam p.Mariusza z Ogrodu św.Franciszka.Nie mogłam się powstrzymać, podeszłam po spotkaniu i powiedziałam, że bardzo się na nim zawiodłam, że jest mi strasznie przykro, ale na szczęście pies jest bezpieczny.Zaczerwienił się i zaczął tłumaczyć się trochę, ale pożegnałam się i odeszłam.Tyle. 2 Quote
Recommended Posts