Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zgadzam się z Grażyna49, nigdy nie wiadomo co się w życiu wydarzy i nikt nie będzie w stanie zagwarantować, że nie będzie musiał w jakiś podbramkowych okolicznościach przywiązać smyczy z psem.

W życiu są różne sytuacje,tym bardziej,że nie wiadomo gdzie ślicznotka trafi.

W/g mnie lepiej od początku walczyć z fobiami niż pozwalać im się utrwalać.

W sumie przecież chodzi o dobro psa.

Poza tym on teraz jest w takiej formie,że wszystkiego uczy się od nowa i chyba teraz łatwiej wprowadzić jakieś zasady.

Przede wszystkim fakt,że człowiek zawsze po niego wróci,że już skończył się koszmar ,powinien sobie utrwalić.

Posted

Zaglądam do Ergo wieczorem :) Nic dziwnego, że pozostawanie na uwięzi kojarzy się psinie z wieloletnim koszmarem. Kto by nie miał traumy w takiej sytuacji. Ale ja też uważam, że gdy przyjdzie odpowiedni moment to dobrze byłoby popracować nad tą traumą, ale wiadomo wszystko w swoim czasie.

Posted

dziś w nocy postaram się mu założyć, ogromnie mi go żal, podam link oczywiście. Hmm jeśli ktoś tak jak ja o 1, 2  w nocy jeszcze nie śpi, to niech się zgłosi bardzo proszę na ochotnika do wstawienia zdjęć tego biedaka i poda swój mail

Możesz wysłać do mnie ([email protected])
Teoretycznie miałam iść wcześnie spać dzisiaj, ale skoro mi się to od 10 lat nie udaje, to i dzisiaj się pewnie nie uda

Posted

Możesz wysłać do mnie ([email protected])
Teoretycznie miałam iść wcześnie spać dzisiaj, ale skoro mi się to od 10 lat nie udaje, to i dzisiaj się pewnie nie uda

, no to wyslę do Ciebie i welington, jak założę za chwilę. :) Zobaczymy, która z Was się później kładzie :)

Dopiero teraz mam parę minut czasu,

Posted
Posted

Jak myślicie? Podobałoby się Ergo posłanie z grubej bawełny, do środka dałabym kołderkę?

[url=http://naforum.zapodaj.net/e1c50f2b1c5e.jpg.html]e1c50f2b1c5e.jpg[/url] [url=http://naforum.zapodaj.net/7ae4d0f63cbd.jpg.html]7ae4d0f63cbd.jpg[/url]

Posted

wellington dłużej wytrzymała :)

Posted

wellington dłużej wytrzymała :)

Tak, wytrzymalam, ale za te cene ze potem mi trudno usnac i przesladuja mnie  zdjecia tych katowanych, uwiezionych  , pokaleczonych zwierzat i ze to jest codziennoscia na wsi :(

O ilu takich i jeszcze gorszych przypadkach  niz Sum ja juz czytalam i ile zdjec ogladalam....

Tylko pojedyncze psy jak Sum maja szczescie ze zostaja  wyzwolone , i  swiadomosc tego okrucienstwa odbywajacego sie na calym terenie kraju przez caly okragly rok mnie dobija.

• Upvote 1
Posted

Tak, wytrzymalam, ale za te cene ze potem mi trudno usnac i przesladuja mnie  zdjecia tych katowanych, uwiezionych  , pokaleczonych zwierzat i ze to jest codziennoscia na wsi :(

O ilu takich i jeszcze gorszych przypadkach  niz Sum ja juz czytalam i ile zdjec ogladalam....

Tylko pojedyncze psy jak Sum maja szczescie ze zostaja  wyzwolone , i  swiadomosc tego okrucienstwa odbywajacego sie na calym terenie kraju przez caly okragly rok mnie dobija.

Dlatego jak ktoś mówi, że marzy mu się domek na wsi, to go nie rozumiem... Może gdzieś tak, ale nie tu...

Straszne. :(

Wellington, piszesz, że nie śpisz po nocach, ale jedziesz w takie miejsca i pojedziesz jeszcze nie raz. Jesteś silna.

Wielki szacunek dla Was, Wellington i Aga.

Byłam u Biedaka, ale na razie uciekłam bez słowa, bo naprawdę nie wiedziałam, co napisac...

Posted

Podobno mozna sie przyzwyczaic do okrucienstwa i zobojetniec, n.p. podczas wojny czy na 'krwawych'  oddzialach  szpitalnych.

Ja nie moge.

Przestalam jezdzic do Grecji bo nie potrafilam na codzien na kazdym kroku patrzec na nieme cierpienie zwierzat. Do tej pory przesladuja mnie szkielety  psow na lancuchach, bez schronienia przed morderczym sloncem, karmione skorka z cytryn ,  czesciowo poobwieszane kleszczami jakby winogronami , albo  stada baranow i koz z na krzyz powiazanymi nozkami stojac prawie w miejscu caly dzien bez kawalka cienia  i mogac tylko pare centymetrow pokustykac w jedna albo w druga strone. 

Posted

Jeśli chodzi o przywiązywanie Ergo to jest to do zrobienia, ale myślę, że nie teraz. Bo teraz to on nie może się nacieszyć wszystkim, musi się trochę wyciszyć i niech na razie załapie, że z boksu też zawsze wyjdzie, bo ostatnio mieliśmy problem z powrotem. Od dwóch dni jest trochę lepiej, godzi się z tym, słucha co się do niego mówi, ale jak się tylko zamknie bramkę to jest rozpacz i żałośliwe zawodzenie...

Wracając do przywiązywania to pozostaje pytanie co jeśli nauczy się przegryzać smycz ;) Bo takich delikwentów już mieliśmy, a Ergo jest bardzo pojętny ;)

Póki co Ergusiowi bardzo spodobała się nowa zabawa: przeciąganie się zabawką. Oczywiście kontroluję sytuację i uczę go puszczać na komendę. Jak do tej pory fajnie nam to idzie naprawdę :)

Z mniej fajnych info to Ergo dziabnął dwa razy teściową, która dzisiaj pierwszy raz była na wybiegu kiedy Ergo był wypuszczony. Nie weszła na jego teren tylko była już na nim, kiedy wypuściłam Ergo. Obczaił ją dopiero po dłuższej chwili, obskakiwał ją bardzo namolnie kiedy szła i złapał dwa razy za rękę (za łokieć i za dłoń), niegroźnie, bez krwi, ale odczuwalnie. Ja akurat w tym momencie byłam w innej części terenu (musiałam odejść od boksów, bo miałam telefon). Chciałabym wierzyć, że to była forma zabawy, może po prostu chciał zwrócić na siebie uwagę, zatrzymać ją...

W chwili obecnej Ergo to żywioł, chce wszystko robić na raz, biegać, bawić się, obgryzać zabawki. 

Mam już rachunek za szczepienie Ergo, ale rozpiska jest trochę skomplikowana. W każdym razie koszt dla Ergo to 27 zł wirusówki + 3,50 zł koszty dojazdu weta (25 zł na 7 szczepionych psów):

http://images69.fotosik.pl/518/7d65eeb37de9bc0fgen.jpg

Posted

Przeczytałam wątek od deski do deski. Jestem pod wrażeniem Waszych działań dziewczyny. Z drugiej strony obojętność lokalnych organizacji przeraża.

W tym przypadku były proszone o pomoc i ...bez reakcji, a przecież chciałoby się, oczekiwało, by reagowały same i to nie tylko wtedy gdy przypadek zdarzy, że się dowiedzą o jakiejś dramatycznej sytuacji psa czy kota. W mojej naładowanej życzeniowo głowie zawiera się taka wizja, że osoby działające na rzecz zwierząt na jakimś terenie przeprowadzają okresowe kontrole... zbierają informacje na temat miejsc podejrzanych pod względem tego, co dzieje się tam ze zwierzętami.

Posted

Jak myślicie? Podobałoby się Ergo posłanie z grubej bawełny, do środka dałabym kołderkę?

e1c50f2b1c5e.jpg 7ae4d0f63cbd.jpg

NIo pewno!! a psiak na materiale nawet co nieco podobny do Ergo :)

Posted

Dlatego jak ktoś mówi, że marzy mu się domek na wsi, to go nie rozumiem... Może gdzieś tak, ale nie tu...

Straszne. :(

Wellington, piszesz, że nie śpisz po nocach, ale jedziesz w takie miejsca i pojedziesz jeszcze nie raz. Jesteś silna.

Wielki szacunek dla Was, Wellington i Aga.

Byłam u Biedaka, ale na razie uciekłam bez słowa, bo naprawdę nie wiedziałam, co napisac...

wellington czasami oskarżana na dogo, że rzekomo nic nie robi dla psów, co zawsze mnie szalenie śmieszy :) pół Polski ze mną i nie tylko ze mną zjeżdziła na pomoc psom. Wątki archiwalne być może gdzieś są, ale nie wiem gdzie. :) Dogo przez lata się zmienia, Wellington natomiast się nie zmienia :), od 2005, gdy zaczęłyśmy jeździć, do dziś było tyle wypraw, również  nocy, że mi się one wszystkie zlewają w jedno... tyle psów,że nawet ich imion nie pamiętam....

Psy łapane w lesie i przy drogach, psy potrzebujące weterynarza często w środku nocy, psy ranne, psy przerażone..itd itp...

Pamiętam te, które razem wiozłyśmy, a nadal są pod moją opieką: jak Balonik/Gucio- czwarty rok w hotelu, jak moja Majunia adoptowana ze schroniska w Rudzie Ślaskiej...pewien śliczny maluch z aukcji, niewidomy Zenek, które mają wspaniałe domy...itd. :)

wellington dziękuję :)

• Upvote 1
Posted

Zupełnie nie znam się na wychowaniu psów, ale myślę, że Murka sobie z Ergo poradzi.Tego psa nikt niczego nie uczył, ot, przywiązano do budy i tyle.Skąd ma wiedzieć, że pewnych rzeczy robić nie wolno? Murka pisze, że to mądry, pojętny pies, więc zrozumie, że używać ząbków można tylko wtedy, kiedy do schrupania są wołowe uszy na przykład.