Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przy sterylizacji Tabaka była ważona i waży... 26 kg!
Wyraźnie już porasta sierścią :)

w takim razie czekamy na fotki :)

były jakieś zapytania o Tabakę? (na olx jest równo 100 pobrań telefonu...)
Posted

U niej pewnie futro waży parę kg ;)

Coraz bardziej zarysowują się podpalania na łapkach :) Ale brzunio jeszcze goły.

a4ada71d4493f7e0gen.jpg

bfad0019f9b11226gen.jpg

Z kolegami:

fb55d5efbf7123b2gen.jpg

3ad0d206b78fe3a5gen.jpg

5ac125db4c33afd0gen.jpg

Posted

45af2600f6af73c7gen.jpg

Zauważyłam dzisiaj ślad po wygryzaniu się przy ogonie... przy kąpieli i czesaniu na pewno tego nie było. Teraz wygląda jakby się goiło (może po aplikacji Advocate'a?), będę obserwować. Psy czasami się wygryzają przy ogonie kiedy mają zapchane gruczoły okołoodbytowe, więc jak się nie będzie to goić, to trzeba się będzie zgłosić do weta. Nigdy nie widziałam, żeby tam sięgała, więc musiała to robić w boksie kiedy jest sama.

7004d0ffffcf62e9gen.jpg

b675b3183ec802a2gen.jpg

Przepraszam za kiepskie fotki tej ranki, ale Tabaka mi "bardzo pomagała" - sami widzicie lejzor na drugim zdjęciu :)

Posted

Póki co Tabaka nic nie robi przy tym, zasycha całkowicie.

Rozmawiałam n.t. z wetem i on powiedział, że w przypadku Tabaki można zbadać tarczycę, bo ona ma taki dziwnie łysy brzuszek i psy czasami przy problemach z tarczycą wygryzają się właśnie u nasady ogona. Koszty takich badań są niestety spore, bo trzeba krew wysłać do labolatorium weterynaryjnego. Najlepiej byłoby zrobić tarczycę wraz z całą biochemią, wówczas koszt byłby 130-150 zł, gdyby się chciało zrobić same hormony wówczas ok. połowa tej ceny.

Można też po prostu poczekać i zobaczyć co się będzie działo dalej z sierścią suni.

Posted

Murka - zrób te badania. Są na to pieniądze - w czerwcu będziemy się martwić z czego zapłacić hotel... ;)

Poza tym - na wydarzeniu podpowiedzieli, że może ją uczula kurczak. Więc najpierw badanie a potem w zależnosci od wyników będziemy mysleć o innej karmie

Posted

Na razie jej to znika całkowicie, strupki odpadają i skóra jest niemal całkowicie OK.

To może wstrzymać się z badaniami?

Jeśli robić mimo wszystko to same hormony czy razem z całą analizą krwi (droższa, ale zalecana wersja)?

Posted

Na pewno w pierwszej kolejności trzeba zrobić morfologię krwi (taką poszerzoną) - w sumie to powinno się robić to badanie już na samym starcie. Ja w Labwecie płacę za nią 60 zł.
Badanie w kierunku tarczycy tak - jeśli weta niepokoją jakieś objawy - to znaczy, jeśli boki zarastają a spód nadal łysy, albo coś innego wskazuje na złą pracę tarczycy.

Posted

Ok, to po prostu podjedziemy z sunią do lecznicy i co wet zaleci to będziemy robić. Bo to coś przy ogonie mi się nie podoba, niby nie jest "świeżo wygryzione", ale znów są strupki, jakaś skorupka się zrobiła i mam wrażenie, że się powiększa łysinka.

Posted

poczekajmy na wyniki badań - jeśli będą ok, a Tabaka będzie nadal wygryzać sierść, to trzeba bedzie na próbę zmienic karme np. na jagniecinę albo rybę...

Czy ktoś poza mną i Murką wchodzi jeszcze na wątek Tabaki?

Posted

Ja wchodzę :) I wszystko czytam. Tylko się nie odzywam bo nie mam nic mądrego do powiedzenia ;)

To tak, jak ja :D

Kibicowałam Kaktusowi a teraz po cichu kibicuję Tabace :D
Posted

Ja też czytam regularnie. Na tarczycę mi to nie wygląda - mam w domu już drugiego tarczycowca plus jednego za płotem, więc jako takie doświadczenie posiadam ;)

A może to uczulenie na pchełki?... Czy Tabaka była kąpana po przyjeździe ze schronu?

Posted

Wczoraj Tabaka była w lecznicy; wet ją obejrzał i powiedział, że sierść ładnie odrasta, brzuszek trochę jeszcze łysawy, ale już nie tak jak na początku. Stwierdził, że nie ma sensu badać tarczycy, bo nic nie wskazuje, aby sunia miała z nią problemy. Pobraliśmy krew tylko na rozszerzoną biochemię.

Wet sprawdził też gruczoły okołoodbytowe i były trochę zapchane, więc to mogło być powodem tego wygryzania przy ogonie. Dał mi saszetkę z leczniczym szamponem Hexoderm, aby jej to miejsce przemywać.

Wyniki krwi będą po weekendzie i wtedy też będę mieć rachunek za to badanie.

Saszetka z Hexodermem kosztowała 5 zł:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/de7dca764e797fb6.html

Posted

Tabaka dostała paraliżu tylnej części ciała :( Nie wiemy co się stało, w południe było wszystko ok. Nie mogła wyjść z budki i okazało się, że tylne łapki są bezwładne :(

Nie mam niestety telefonu do osoby odpowiedzialnej za Tabakę, więc stwierdziliśmy, że nie ma co czekać do rana, bo może czas się liczy. TZ zaraz jedzie z sunią do całodobowej kliniki w Lublinie. Jak wyjdą jakieś duże koszty to część weźmiemy na siebie.