Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jaka dobra?

U weta widzę RC dedykowany, skład:

"ryż, mąka kukurydziana, tłuszcz zwierzęcy, wysuszone białko drobiowe, gluten kukurydziany, minerały, hydrolizat białka zwierzęcego, lignoceluloza, jaja w proszku, olej sojowy, tran, fruktooligosacharydy,

mąka z płatków aksamitki (źródło luteiny)"

druga opcja:

"ryz, mąka kukurydziana, tłuszcz zwierzęcy, gluten kukurydziany, izolat białek sojowych*, hydrolizat białka zwierzęcego, pulpa buraczana, minerały, jaja w proszku, lignoceluloza, tran, olej sojowy, fruktooligosacharydy, zielona herbata, mąka z płatków aksamitki."

Hills:

"Mielony ryż, skrobia kukurydziana, tłuszcze zwierzęce, suszone jajka, celuloza, hydrolizat białka, siemię lniane, pulpa buraczana, olej roślinny, cytrynian potasu, węglan wapnia, chlorek sodu, L-karnityna, L- chlorowodorek lizyny, chlorek potasu, L-treonina, tauryna, tlenek magnezu, witaminy i pierwiastki śladowe."

I szału zaraz dostanę, bo przecież nie dam czegoś o takim składzie! Co robić?

Posted

Ale  jakie kryształy?

Zależnie od ich rodzaju dieta jest  biegunowo różna....

I tak , zakwasza się mocz albo , odwrotnie  - maxymalnie alkalizuje. Czasem wystarczy regulacja tego odpowiednim  syplementem a nie koniecznie  karmą weterynaryjną.

Ustal to z weterynarzem zanim zrobisz kardynalny błąd i podasz psu nieodpowiednie dla jego schorzenia żarcie

Posted

Ustalę szczegóły, na razie badań w łapie nie miałam tylko szybka rozmowa telefoniczna.

Z tego co mi poleciła na szybko wynika że chodzi o zakwaszanie (struwitowe kamienie).

Może mokra karma ma lepszy skład?

Posted

struwity często powstają na tle  przewlekłych stanów zapalnych ( bakteryjnych) wiec i to warto wyjasnić.Wtedy kurację zaczyna sie od poządnej antybiotykoterapii

Lekko zakwasza a przede wszystkim osłania sluzówke  dróg moczowych  żurawina - preparaty ( lub suszone owoce) mozna podawać stale jesli pies ma  kłopoty z pęcherzem.

No i kolejna sprawa to ilosc wydalanego moczu - piasek i drobniejsze kamyki mozna "wypłukać"  forsując diurezę.

No ale to wszystko pewnie powie Ci wet...

Posted

Dzięki. Pogadam z wetem o niej. Wtedy można karmić normalnie? 

może jeść normalne jedzenie,możesz dorzucic jeszcze to co napisała taks +glukozamine w tabsach lub kapsułkach,no i dobrze jakos większa ilosc płynów przemycac np.rozwadniajac puszki dla psa woda,po to zeby siusiał częściej(jak sika częściej to wypłukuje piasek i bakterie)

• 4 weeks later...
Posted

Badanie zostało dwukrotnie powtórzone. Wszystko ok.

Przypuszczam że siki za długo stały przed badaniem stąd takie wyniki. Podobno czasem się to zdarza. Ja oddałam je 10 minut po zrobieniu więc już się nie dowiem jak było.

Pies dalej może jeść mięcho:)

Posted

Świetnym preparatem zakwaszjącym mocz jest Uroval manosa do kupienia w aptece, stosowałam u swojego przy przewlekłym zapaleniu pęcherza. Zresztą samo mięsko działa zakwaszająco na organizm.

• 4 weeks later...
Posted

W takim razie alarm odwołany i cieszę się,że wlaśnie tak się to skonczyło a nie czymś poważniejszym,grunt że piesek wraca do formy i znowu moze jeść mięso:) Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.