Jump to content
Dogomania

Agatka z Bielska stareńka i obolała, mała i szara wygląda jak zniszczony pluszowy miś, na dodatek jest poważnie chora na zespół końskiego ogona

Recommended Posts

Posted

Dziękuję.

Rozmawiałam z wolontariuszką Anią Ch. od której mam Agatkę i doszłyśmy do wniosku, że na tym etapie dobierzemy jej leki przeciwbólowe, najlepiej w czopkach i będzie mieć rehabilitację. Jak będzie gorzej to będziemy myśleć co dalej robić ale teraz nie zdecydujemy się na operację. Czytałam, że po operacji długo pies musi być unieruchomiony, chyba 6 tygodni. Jeśli cieszy się życiem, bawi się i ma apetyt nie zafundujemy jej teraz tak poważnej operacji. Jak będzie gorzej to pewnie nie będzie wyjścia ale może tak szybko nie będzie pogorszenia.

Po mojej dzisiejszej rozmowie z Olą K. której pies Dyzio miał zespół końskiego ogona, myślę, że to słuszna decyzja. Doktor, który prowadził Dyzia nie operował mu tego schorzenia, bo powiedział, że nie może dać gwarancji poprawy. Ola mówi, że dzięki lekom Dyzio nie cierpiał bólu, natomiast z czasem przestał chodzić.

W każdym razie jakby co, jest przynajmniej dwóch kompetentnych (w sprawach tego typu dolegliwości) ortopedów w Krakowie i jeśli odpukać kiedykolwiek pojawiłaby się konieczność operacji, warto i z nimi się skonsultować.

• Upvote 1
Posted

Dziękuję.

Rozmawiałam z wolontariuszką Anią Ch. od której mam Agatkę i doszłyśmy do wniosku, że na tym etapie dobierzemy jej leki przeciwbólowe, najlepiej w czopkach i będzie mieć rehabilitację. Jak będzie gorzej to będziemy myśleć co dalej robić ale teraz nie zdecydujemy się na operację. Czytałam, że po operacji długo pies musi być unieruchomiony, chyba 6 tygodni. Jeśli cieszy się życiem, bawi się i ma apetyt nie zafundujemy jej teraz tak poważnej operacji. Jak będzie gorzej to pewnie nie będzie wyjścia ale może tak szybko nie będzie pogorszenia.

Po mojej dzisiejszej rozmowie z Olą K. której pies Dyzio miał zespół końskiego ogona, myślę, że to słuszna decyzja. Doktor, który prowadził Dyzia nie operował mu tego schorzenia, bo powiedział, że nie może dać gwarancji poprawy. Ola mówi, że dzięki lekom Dyzio nie cierpiał bólu, natomiast z czasem przestał chodzić.

W każdym razie jakby co, jest przynajmniej dwóch kompetentnych (w sprawach tego typu dolegliwości) ortopedów w Krakowie i jeśli odpukać kiedykolwiek pojawiłaby się konieczność operacji, warto i z nimi się skonsultować.

Bardzo słusznie, też tak myślę.

Posted

Najważniejsze aby piła.

Nie mam pojęcia co by jej dać aby już te mdłości przeszły. Gdyby tylko choć troszeczkę zjadła też szybciej by torsje przeszły bo by się szybciej organizm z narkozy oczyścił. 

Nie poddawanie Agatki operacji to dobry pomysł.

Sama bronię się przed taką operacją rękoma i nogami. Puki leki przeciw bólowe działają, puki jeszcze nogi niosą nie pcham się pod nóż.

Posted

tamb lek cerenia moim psom zwykle pomagał bardzo. od razu wymioty były powstrzymane, jak nie przejdzie podejdź może po to do weta i zapytaj

Posted

Już nie wymiotuje ale dalej nie je. Widać, że ją boli ale porusza się troszkę lepiej. Wczoraj się przewracała. Odwołałam dzisiaj rehabilitację.

Posted

tamb może warto leczenie przeciwbólowe skonsultować z wetem, któremu Mobiego wydawałaś :) U psów Oli sprawy ortopodedyczne prowadził bez zarzutu.

Posted

Na rehabilitację dzisiaj musiałam jechać z Agatką taksówką. Była jeszcze osłabiona a po zabiegach rozgrzana i ryzykowne byłoby przejście do autobusu. Może jutro będzie inne rozwiązanie.

Agatka ma teraz więcej zabiegów:

naświetlania lampą Sollux

laser
ultradźwięki z Ketonalem
masaż
Planujemy serię 10 zabiegów.
Posted

Pani Marzena wystawi fakturę po serii zabiegów. Nie policzy normalnie tylko bardzo ulgowo. Chyba 200zł za wszystko. 

Dzisiaj wiozła nas na zabiegi Pani Danusia, za co bardzo dziękuję.

• Upvote 2
Posted

Pani Marzena wystawi fakturę po serii zabiegów. Nie policzy normalnie tylko bardzo ulgowo. Chyba 200zł za wszystko. 

Dzisiaj wiozła nas na zabiegi Pani Danusia, za co bardzo dziękuję.

tamb bardzo podziękuj obu paniom, Mam wielką nadzieję, że Agatka po tak intensywnej rehabilitacji poczuje się dużo lepiej. Kręgosłup nieleczony potrafi strasznie w życiu normalnym przeszkadzać. Całe szczęście, że Agatka ma taką pomoc..

Posted

Czy jak się skończy seria zabiegów, poprosić o fakturę, czy nie trzeba? Pani Marzena weźmie symboliczną (biorąc pod uwagę normalne ceny) kwotę - 200zł. Drogą wizytę w Bohuminie zasponsorowała.

Posted

Czy jak się skończy seria zabiegów, poprosić o fakturę, czy nie trzeba? Pani Marzena weźmie symboliczną (biorąc pod uwagę normalne ceny) kwotę - 200zł. Drogą wizytę w Bohuminie zasponsorowała.

Jak weżmiesz fakturę, to p.Marzena  pewnie musi doliczyć VAT ?

Posted

Albo doliczy vat albo weźmie jeszcze mniej. Dlatego nie ukrywam, że wolałabym bez faktury.

Agatka lepiej się czuje, przed chwilą wróciłyśmy. Zaufała i zabiegi są już bez kagańca. Przy dzisiejszym masażu nie reagowała, była zrelaksowana. Ja już widzę poprawę i pani Marzena też.

Dzisiaj jechałyśmy z Panią Danusią, za co bardzo dziękuję.

Posted

tamb weź fakturę, inaczej się nie da. Potem ktoś pieprznięty doniesie, że "zarabia na czarno", choć w istocie ona sponsoruje te zabiegi...

Posted

Właśnie wróciłyśmy z Agatką z rehabilitacji. Dzisiaj musiałyśmy jechać taksówką. W jedną stronę jechałam z domu normalnie, prosto do celu. W drugą chciałam oszczędzić i szłam na przystanek ale Agatka nie dała rady i wezwałam na trasie. Nie będę jednak eksperymentować, czy dojdzie, czy nie. Dzisiaj przeszła kawałek i dalej nie dała rady. Chwilę ją niosłam ale na przystanek ja nie miałam siły, waży 11kg. Kolejne zabiegi we wtorek o 17. Może ktoś mi pomoże z transportem.