Czaki Posted November 10, 2014 Posted November 10, 2014 Tak jak w temacie, co to w ogóle jest, jak się leczy? W necie jakoś mało informacji... Pytam gdyż wet stwierdził, że moje psisko właśnie to ma :( . Od soboty pies zaczął utykać na tylną łapę,oszczędzać ją.(Kiedyś miał złamaną drugą łapę-wet myśli, że zrobiło się to dlatego, że psisko mogło jakoś inaczej zacząć stawiać tą nie złamaną łapę. MOŻLIWE? )Zauważyłam, że mała twarda gulka, którą miał od dawna urosła. Wet dał zastrzyk przeciw bólowy i zapalny, w środę idziemy po maść. Co mam robić, żeby to coś nie rozwijało się dalej? Quote
gryf80 Posted November 10, 2014 Posted November 10, 2014 Ale gdzie ta gulka wyrosla,proponowal ci rtg.? Quote
Czaki Posted November 10, 2014 Author Posted November 10, 2014 Gulka zaraz pod stawem lewej tylnej kostki. Tylko obmacała i powiedziała, że nie ma sensu ruszać, na razie obserwować czy dalej utyka. Quote
Czaki Posted November 10, 2014 Author Posted November 10, 2014 Teraz czytam moje wypowiedzi i stwierdzam, że są bardzo nie jasne :/ Jutro napiszę dokładniej i może uda mi się wstawić fotkę (nie obiecuje) :) Quote
Czaki Posted November 11, 2014 Author Posted November 11, 2014 A więc od początku... Kiedyś dawno temu pies miał złamaną prawą tylną łapę (bez przemieszczenia). Trochę po tym na drugiej lewej tylnej łapie zrobiła mu się malutka gulka(w sumie nie widoczna, tylko wyczuwalna). To coś sobie rosło i teraz zrobiło się już dobrze widoczne. Pani wet powiedziała, że to nakostniak,dała zastrzyk przeciw bólowy i zapalny, w środę idziemy po maść na to coś. Kazała psa obserwować i przy każdej wizycie na odsłuchanie (ma też arytmie) sprawdzać tego czegoś wielkość. Stwierdziła, że to możliwe,że się zrobiło od tego, że tamta łapa była złamana i pies zaczął jakoś inaczej stawiać tą drugą (z naroślą). Nie wiem ile w tym prawdy? Po za tym czy to na pewno to... Po samym obmacaniu można to już stwierdzić? A i gulka jest twarda, przy samym dotykaniu tego miejsca nie boli, ale przy chodzeniu już tak (utyka na nią, oszczędza ją) Dorzucam fotki :)[attachment=6263:DSC_2011.jpg][attachment=6264:DSC_2010.jpg][attachment=6265:DSC_2009.jpg] Quote
gryf80 Posted November 11, 2014 Posted November 11, 2014 czy to jest twarde-"jak kosc"-czy raczej miękkie,czy da się to przesuwac wzgedem podłoża? powstanie tego tworu raczej ma sie nijak do tego starego złamania,myslę że jest to nie zalezne Quote
Czaki Posted November 11, 2014 Author Posted November 11, 2014 Tak jest twarde jak kość, nie przesuwa się ani nic. Zastrzyk, który miał pomóc w sumie nic nie dał bo pies nadal utyka. Boję się że to może być nowotwór Quote
gryf80 Posted November 11, 2014 Posted November 11, 2014 byc może dlatego poleciłabym ci zrobiebnie tego zdjęcia rtg Quote
Czaki Posted November 11, 2014 Author Posted November 11, 2014 Ok (wiad priv. zignoruj ;)),Z tym że nie wiem czy u mnie mają takie cudo :P Quote
gryf80 Posted November 11, 2014 Posted November 11, 2014 sory odpowiedziałam,hmmm jeśli mają usg to powinni miec i rtg....no,zawsze mozesz zadzwonic do nich Quote
Czaki Posted November 11, 2014 Author Posted November 11, 2014 Tak wiem, wcześniej nie mieli, ale wydaje mi się, że ostatnio dodali do 'oferty' :) Quote
Czaki Posted November 21, 2014 Author Posted November 21, 2014 Dobra, dziś robiliśmy prześwietlenie, nie ma tam tkanek kostnych, więc to nie od kości... Wetka w sumie to nawet nie widziała, żadnego 'zgrubienia' na zdjęciu, jeszcze jutro idę z psem to porówna zdj z łapą. Po za tym zrobiliśmy rtg klatki piersiowej i jego serducho wygląda jak balonik (pies ma arytmie) :/ Quote
Recommended Posts