Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tak jak w temacie, co to w ogóle jest, jak się leczy? W necie jakoś mało informacji...
Pytam gdyż wet stwierdził, że moje psisko właśnie to ma :( . Od soboty pies zaczął utykać na tylną łapę,oszczędzać ją.(Kiedyś miał złamaną drugą łapę-wet myśli, że zrobiło się to dlatego, że psisko mogło jakoś inaczej zacząć stawiać tą nie złamaną łapę. MOŻLIWE? )Zauważyłam, że mała twarda gulka, którą miał od dawna urosła. Wet dał zastrzyk przeciw bólowy i zapalny, w środę idziemy po maść.
Co mam robić, żeby to coś nie rozwijało się dalej?

Posted

Teraz czytam moje wypowiedzi i stwierdzam, że są bardzo nie jasne :/
Jutro napiszę dokładniej i może uda mi się wstawić fotkę (nie obiecuje) :)

Posted

A więc od początku... Kiedyś dawno temu pies miał złamaną prawą tylną łapę (bez przemieszczenia). Trochę po tym na drugiej lewej tylnej łapie zrobiła mu się malutka gulka(w sumie nie widoczna, tylko wyczuwalna). To coś sobie rosło i teraz zrobiło się już dobrze widoczne. Pani wet powiedziała, że to nakostniak,dała zastrzyk przeciw bólowy i zapalny, w środę idziemy po maść na to coś. Kazała psa obserwować i przy każdej wizycie na odsłuchanie (ma też arytmie) sprawdzać tego czegoś wielkość. Stwierdziła, że to możliwe,że się zrobiło od tego, że tamta łapa była złamana i pies zaczął jakoś inaczej stawiać tą drugą (z naroślą). Nie wiem ile w tym prawdy? Po za tym czy to na pewno to... Po samym obmacaniu można to już stwierdzić?
A i gulka jest twarda, przy samym dotykaniu tego miejsca nie boli, ale przy chodzeniu już tak (utyka na nią, oszczędza ją)
Dorzucam fotki :)[attachment=6263:DSC_2011.jpg][attachment=6264:DSC_2010.jpg][attachment=6265:DSC_2009.jpg]

Posted

czy to jest twarde-"jak kosc"-czy raczej miękkie,czy da się to przesuwac wzgedem podłoża?

powstanie tego tworu raczej ma sie nijak do tego starego złamania,myslę że jest to nie zalezne

Posted

Tak jest twarde jak kość, nie przesuwa się ani nic. Zastrzyk, który miał pomóc w sumie nic nie dał bo pies nadal utyka.
Boję się że to może być nowotwór

• 2 weeks later...
Posted

Dobra, dziś robiliśmy prześwietlenie, nie ma tam tkanek kostnych, więc to nie od kości... Wetka w sumie to nawet nie widziała, żadnego 'zgrubienia' na zdjęciu, jeszcze jutro idę z psem to porówna zdj z łapą. Po za tym zrobiliśmy rtg klatki piersiowej i jego serducho wygląda jak balonik (pies ma arytmie) :/