Mi. Posted July 14, 2007 Author Posted July 14, 2007 [quote name='Rinuś']tak ogólnie to jeżdżę w Toruniu w Fundacji Ducha,ale tam gdzie jeżdżę pracować to jest na Zasadkach :) takie gospodarstwo koło Rypina :) mają tam aż 5 koni :evil_lol::evil_lol: ale za 2 lata ma już tam stać stajnia na 20 koni i w tym same rasowce :loveu::loveu::multi:[/quote] [B]niezle plany na przyszlosc;)a jaka masz prace w tej stajni?[/B] [B][SIZE=4]jest tu moze ktos z volty?[/SIZE][/B] Quote
Rinuś Posted July 14, 2007 Posted July 14, 2007 rano nakarmienie koni i wyprowadzenie ich na padok,potem biorę Lune (ma ponad 2latka) i ją lonżuję oraz przyzwyczajam do ogłowia,zakładałam jej już raz siodło i było nawet nieźle :) potem zazwyczaj biore takiego Greya i jeżdżę na nim :) trochę na padoku i trochę w teren :) jeździłam jeszcze na Gromie,ale jak przyjechał kowal i werkował kopyta to okazało się żę Grom jest po ochwacie :shake: i kowal mu to wszystko odsłonił i teraz Grom kuleje,ale ma smarowane kopyta więc niedługo powinien dojść do siebie :) no i jest jeszcze Montana,ale ona ma źrebaka i poza tym jest trochę chuda więc nie chcę jej męczyć... pssstt...idę oglądać mecz !! Quote
dog_master Posted July 14, 2007 Posted July 14, 2007 [quote name='*luthien*'][B][SIZE=4]jest tu moze ktos z volty?[/SIZE][/B][/quote] Jezeli dobrze kojarze, to Wojenka jest na Volcie ;) [moze to bylo inne duze forum o koniach, ale nie sadze...] [wiem od kolezanki, ja z konmi mam tyle wspolnego, co troszku fotek i pare jazd ;) boje sie tych bydlakow i tyle :(] Quote
Mi. Posted July 14, 2007 Author Posted July 14, 2007 [quote name='Rinuś']rano nakarmienie koni i wyprowadzenie ich na padok,potem biorę Lune (ma ponad 2latka) i ją lonżuję oraz przyzwyczajam do ogłowia,zakładałam jej już raz siodło i było nawet nieźle :) potem zazwyczaj biore takiego Greya i jeżdżę na nim :) trochę na padoku i trochę w teren :) jeździłam jeszcze na Gromie,ale jak przyjechał kowal i werkował kopyta to okazało się żę Grom jest po ochwacie :shake: i kowal mu to wszystko odsłonił i teraz Grom kuleje,ale ma smarowane kopyta więc niedługo powinien dojść do siebie :) no i jest jeszcze Montana,ale ona ma źrebaka i poza tym jest trochę chuda więc nie chcę jej męczyć... pssstt...idę oglądać mecz !![/quote] [B]no to fajnie tam masz:)[/B] [B]ja wlasnie kupilam taki oto zestawik z oksera: [/B] [CENTER][IMG]http://okser.pl/sklep/images/hkm/5992.jpg[/IMG] [/CENTER] [LEFT][IMG]http://okser.pl/sklep/images/waldhausen/110770_3.jpg[/IMG] [B]i mam do sprzedania czaprak i oglowie:)[/B][/LEFT] Quote
Rinuś Posted July 14, 2007 Posted July 14, 2007 śliczne to ogłowie :loveu::loveu: też kupiłam przedwczoraj,ale to na młodego konia więc takie byle jakie bo pewnie i tak je zerwie jak to poprzednie :evil_lol::evil_lol: a to różowe to to to to jest osłonka na uszy??:crazyeye: Quote
Ewelina & Hera Posted July 14, 2007 Posted July 14, 2007 A ja jeździłam 5 lat teraz miałam przerwę przez 1 rok ale znów zacznę jeździć ;),a konika zamierza w przyszłości kupić nie całkiem dalekiej,może jak skończe 16 lat (teraz mam 13) ;) Quote
Mi. Posted July 14, 2007 Author Posted July 14, 2007 [quote name='Rinuś']śliczne to ogłowie :loveu::loveu: też kupiłam przedwczoraj,ale to na młodego konia więc takie byle jakie bo pewnie i tak je zerwie jak to poprzednie :evil_lol::evil_lol: a to różowe to to to to jest osłonka na uszy??:crazyeye:[/quote] [B]tylko to oglowie zamiast blekitnych paskow ma rozowe:evil_lol: mam rozowa manie ;P[/B] [B]tak:lol: jest liliowa:cool1: [/B] [B]zapomnialam dodac, ze czaprak jeszcze kupilam:D[/B] [CENTER][B][IMG]http://okser.pl/sklep/images/busse/116306.jpg[/IMG][/B][/CENTER] [B]zgadnijcie jaki kolor:lol::lol: [/B] [B]przesylka powinna dojsc za 7 dni:cool1: [/B] Quote
Rinuś Posted July 14, 2007 Posted July 14, 2007 o nie haha :P jak u mnie w stajni laska kupiła dla swojego ukochanego konia różowy kantar to na momencie został on wywalony bo koń wyglądał w nim jak debil :diabloti::diabloti: ale Ty chyba nie masz konia ,więc dla kogo te wszystkie prezenty?? :eviltong::eviltong: Quote
Mi. Posted July 14, 2007 Author Posted July 14, 2007 [quote name='Rinuś']o nie haha :P jak u mnie w stajni laska kupiła dla swojego ukochanego konia różowy kantar to na momencie został on wywalony bo koń wyglądał w nim jak debil :diabloti::diabloti: ale Ty chyba nie masz konia ,więc dla kogo te wszystkie prezenty?? :eviltong::eviltong:[/quote] [B]a ja wiem[/B] [B]bede dzierzawila niedlugo, a jak rodzice zobacza, ze to nie taki wielki problem to moze kupimy:P[/B] Quote
Rinuś Posted July 14, 2007 Posted July 14, 2007 a masz juz jakiegos konkretnego konia upatrzonego ? Quote
Osoria Posted July 15, 2007 Posted July 15, 2007 O fajny temat.Ja jezdze od 5 lat na wyscigach na służewcu. Quote
Mi. Posted July 15, 2007 Author Posted July 15, 2007 [quote name='Rinuś']a masz juz jakiegos konkretnego konia upatrzonego ?[/quote] [B]mam, Diane:) ale bylby z nia pewien problem...Ale z tym do wlasciciela stajni sie zwroce.[/B] [quote name='Osoria']O fajny temat.Ja jezdze od 5 lat na wyscigach na służewcu.[/quote] [B]woow, a startujesz w wyscigach??:cool3:[/B] [B]Wlasnie wrocilam z jazdy... Na Diance w terenie. Trenerka wziela najbardziej szalonego konia ze stajni... 3 latka - Bystrego. Pojechalismy do lasu i szok. Bystry w ogole sie nie sluchal, byl caly w nerwach... wszystkiego sie bal. Pot mu splywal garsciami:roll:. Trenerka probowala go jakos uspokoic, ale to nic nie dalo. W koncu rowniez i jej puscily nerwy i zaczela krzyczec na niego aby stanal, bo krecil sie niesamowicie i deba stawal. A poniewaz Diana jest przewrazliwiona na dzwieki (boi sie muzyki, krzykow itp.) rowniez zaczela sie rzucac... na dodatek kilka krokow przed nami przez sciezke na ukos przechodzila jakas zylka. Zaplatala sie w galezie drzew. Jakas dziewczyna probowala ja zdjac, ale nie udalo jej sie. Dalo sie tylko przejsc bokiem, aby sie nie zaplatac... no i Diana cala pobudzona i w nerwach przeszla ale.... bokiem. Tak, ze tylna noga zawadzila o zylke i pociagnela za soba... wtedy dopiero oszalala.:crazyeye: Postanowilam zejsc i jej to otplatac. Udalo sie chyba po 5 minutach:roll:. Postanowilismy ruszyc ostrym galopem i zejsc szybko z tej sciezki.:shake: Dalej probowalam sobie przypomniec co kiedys czytalam o oddechu i jak konie na nie reaguja. Zmienilam rytm oddychania, dawalam jej spokojniejsze sygnaly i uspokoila sie. I bylo ok do konca jazdy:p Gorzej bylo z Bystrym, ktorego za nic nie dalo sie opanowac:crazyeye: A Diana i Bystry sa w tym samym wieku... ona jest nerwowa bo ma w sobie 3/4 araba, ale Bystry.....:roll: [/B] Quote
goldenka245 Posted July 15, 2007 Posted July 15, 2007 Luthien, hehe miałaś ''przygodę":eviltong: Ja liczę na jazdę u Ciebie, tylko chyba nie na Dianie co?:evil_lol: Bo jak mnie zabije?:evil_lol::evil_lol: Quote
Mi. Posted July 15, 2007 Author Posted July 15, 2007 [QUOTE]Ja liczę na jazdę u Ciebie, tylko chyba nie na Dianie co?:evil_lol: Bo jak mnie zabije?:evil_lol::evil_lol:[/QUOTE][B] Diane czasami daja na jazdy dla poczatkujacych, ale ludzie jej podobno nie lubia, bo sobie z nia nie radza:)[/B] [B]Ale mozliwe, ze pan Jacek nie da mi wydzierzawic jej to wtedy moze wezme spokojniejszego... choc szczerze wole wariaty:lol: [/B] Quote
goldenka245 Posted July 15, 2007 Posted July 15, 2007 [quote name='*luthien*'][B] Diane czasami daja na jazdy dla poczatkujacych, ale ludzie jej podobno nie lubia, bo sobie z nia nie radza:)[/B] [B]Ale mozliwe, ze pan Jacek nie da mi wydzierzawic jej to wtedy moze wezme spokojniejszego... choc szczerze wole wariaty:lol: [/B][/quote] Myśl też o mnie, proszę....:evil_lol: Quote
Mi. Posted July 15, 2007 Author Posted July 15, 2007 [quote name='goldenka245']Myśl też o mnie, proszę....:evil_lol:[/quote] [B]ty tez lubisz nerwusy prawda?:cool1:[/B] Quote
goldenka245 Posted July 15, 2007 Posted July 15, 2007 [quote name='*luthien*'][B]ty tez lubisz nerwusy prawda?:cool1:[/B][/quote] Jasssssssssssssssssssne:diabloti: Najwyżej mi będziesz "pomagać'' :eviltong: :D Tylko się na mnie nie złość:roll::cool3: Quote
Mi. Posted July 15, 2007 Author Posted July 15, 2007 [quote name='goldenka245']Jasssssssssssssssssssne:diabloti: Najwyżej mi będziesz "pomagać'' :eviltong: :D Tylko się na mnie nie złość:roll::cool3:[/quote] [B]ja sie nie umiem zlosic:) (chyba:roll: :evil_lol:) na takie rzeczy :P[/B] [B]a wlasnie... co do tej dzierzawy to dowiedzialam sie kilku rzeczy w biurze... przede wszystkim trzeba miec mase wolnego czasu, aby jezdzic minimum 2-3 jazdy dziennie. Po za tym mozna wydzierzawic konia na minimum 3 miesiace, choc moze ublagam o 2;). Placi sie 1000zł miesiecznie + koszt jazd (im wiecej jezdzisz tym mniej placisz) Rozmawialam z taka dziewczyna i powiedziala mi, ze Diana jezdzi na specjalne jazdy skokowe... przygotowuja sie tam do zawodow... te przeszkody sa naprawde wysokie i nie wiem czy dala bym rade cos takiego przeskoczyc. Musze pogadac z wlascicielem stajni... moze zdjal by Dianke ze skokow... albo jakies inne rozwiazanie[/B] Quote
basia bonnie Posted July 15, 2007 Posted July 15, 2007 Ooo, to trudne zadanie przed Tobą ;) A ja dziś dowiedziałam się o kolejnej stadninie, i chyba tam będę jeździć :loveu: Quote
Mi. Posted July 15, 2007 Author Posted July 15, 2007 [B]hehe a jaka to stajnia?;)[/B] [B]a moze wydzierzawie konia na 3 miesiace?:roll: hm...[/B] Quote
basia bonnie Posted July 15, 2007 Posted July 15, 2007 [quote name='*luthien*'][B]hehe a jaka to stajnia?;)[/B] [B]a moze wydzierzawie konia na 3 miesiace?:roll: hm...[/B][/quote] Nie znam nazwy, ale podobno mają tam... czystej krwi ARABY! :multi: z rodowodem oczywiście :loveu:, koniki polskie chyba i jakieś mieszanki kuców;) I jest tam tak, że trzeba sprzątać boksy, czyścić konia itd. a w zamian za to ma się godzine jazdy za darmo :loveu: tylko nei wiem czy ta stadnina dalej funkcjonuje i czy dalej tak tam jest, bo to znajomi nam mówili :) ale mam nadzieje :roll:;) 3mam kciuki żebyś wydzierżawiła :cool3::loveu: Quote
Bzikowa Posted July 15, 2007 Posted July 15, 2007 Basia, stajnia a nie stadnina ;) Jestem uczulona na ten błąd ;) No chyba, ze to miejsce gdzie jest prawdziwa hodowla koni - to zwracam honor... Większość stajni rekreacyjnych oferuje "pracę za jazdy" , tylko w róznych miejscach roznie się to przekłada. Np u mnie jest dosyc duzy luz - jak juz pracujesz, ustalasz kiedy masz dyżurki i zasadniczo to mozna jeździć codziennie. Tylko ja na to w roku szkolnym czasu nie mam ;) Więc muszę się zadowalać jazdą 1-2 razy w tygodniu. Ale co tam, ja do końca życia będę rekreantem , już się z tym pogodziłam... Quote
basia bonnie Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 [quote name='an_bzik']Basia, stajnia a nie stadnina ;) Jestem uczulona na ten błąd ;) No chyba, ze to miejsce gdzie jest prawdziwa hodowla koni - to zwracam honor...[/quote] Czy jest tam hodowla to nie mam pojęcia, ale znajomi mówili, że stadnina ;) , więc może jest :loveu: Quote
Bzikowa Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 Wiesz, znajomi mogą nie rozrózniać tych dwóch słow, jak to większość społeczeństwa robi ;) Raczej jest to stajnia ;) Quote
basia bonnie Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 [quote name='an_bzik']Wiesz, znajomi mogą nie rozrózniać tych dwóch słow, jak to większość społeczeństwa robi ;) Raczej jest to stajnia ;)[/quote] Wiem, wiem, ale pojade tam, to wszystkiego się dowiem ;) Quote
Recommended Posts