Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 943
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wstawieni banerka przez Mozillę jest cieżkie, a przez internet eksplorer łatwiutkie:)

Karolinka g_k też wstawiła na swoja stronkę Arusię. Ale nikt o nią nie pyta....

Posted

Czy Aria ma takie zapędy jak Wiga? Chodzi mi o łapanie innych zwierzów za tylne łapki oraz lizanie ich pod ogonem.Nie wiem skąd jej się to wzięło.

Posted

Tak, w zabawie łapie Sońkę za szyję, za nogi, za te nieszczesne troczki od koszulinki - bo Sonia nadal nosi koszulkę, jeszczse jeden szew musi być chroniony przed lizaniem.

ale generalnie to zachowuje się jak szczenie wilka (widziałam na filmie), bo lize inne psy po pyszczku, przyjmując postawę bardzo poddańczą.

Posted

Liżą po pysku i psy(nie tylko wilki) i  jest to demonstrowanie uległości.

Lizanie
Wbrew pozorom nie jest to psi "buziak". Zazwyczaj jest to rytuał powitalny, ale stanowi także sygnał uspokajający. Jest zachowaniem infantylnym, charakterystycznym dla szczeniąt, zaadoptowanym przez psy uległe czy przestraszone w celu uniknięcia agresji, konfliktu czy skarcenia. Wyraża także prośbę o akceptację i jest oznaką przyjacielskich zamiarów, oraz szacunku dla stojących wyżej w hierarchii.
Lizanie powietrza lub własnych warg to oznaka zestresowania lub niepewności, pojawiającej się w nowej sytuacji czy nieznanym otoczeniu.

Informacje pochodzą z książki Corena Stanleya "Jak rozmawiać z psem?"

Mnie Bliss na dzień dobry, liże po gołych nogach, kiedy je  zestawiam na podłogę. Początkowo, budziła mnie krótkimi liźnieciami po twarzy, ale protestowałam ;).

Posted

A ja na bazarek zapraszam :)

a ja już zajrzałam :)

Małgoś, pamietaj, ze mam cała piwnicę przetworów, i tę biżuterię. To jakbyś miała kiedyś czas i ochotę ... :)

Posted

a ja już zajrzałam :)

Małgoś, pamietaj, ze mam cała piwnicę przetworów, i tę biżuterię. To jakbyś miała kiedyś czas i ochotę ... :)

Przy okazji wezmę biżuterię.

A przetwory to dopiero na wiosnę.

Posted

Mam wreszcie czas dla siebie - dopiero wieczorem podejdziemy na tutejszy cmentarz. Nie mamy nikogo z rodziny, wszyscy w Warszawie, ale przybyło tu tylu znajomych, ze szkoda gadać...

Tomek pstryknał kilka zdjeć niuni na wersalce, na czerwonym tle. I ogłosimy ją jako "szczeniak do adopcji", moze szybciej ktoś zajrzy.

Posted

Dzień dobry :). My odwiedziliśmy makowski  Cmentarz Żołnierzy Radzieckich i zapaliliśmy lampki.

21136240.jpg

A potem, poszlismy z psami na długi spacer po pobliskim lesie na Grzance.

Z niecierpliwością czekam na Arię na czerwonej kanapie ;)