Kocurkotka Posted October 7, 2014 Posted October 7, 2014 Hej ludziska! mam pytanko mam 2 owczarki Białego owczarka szwajcarskiego długowłosego i owczarka niemieckiego krótkowłosego <- i właśnie ten pies linieje jak janna holera o.o Biała nie linieje wręcz nabiera futerka a ON linieje i wygląda jak wypłosz.... to normalne ? Szyja wciąż linieje i robi się coraz mniejsza (w obfitość futra) grzbiet i łapy są prawie wyliniałe jest na nich bardzo krótki włos ? w zeszłym roku ona była puchata jak na zimę przystało, a teraz ? Quote
gryf80 Posted October 7, 2014 Posted October 7, 2014 A drapie sie?moze jest na cos chora,albo ma niedobry np.witaminowo minerale albo niedobor kwasow nienasyconych? Quote
Kocurkotka Posted October 7, 2014 Author Posted October 7, 2014 Drapała się, ale wtedy to było od karmy - bo i qpy były brzydki i wszystko - teraz się nie drapie, teraz je Husse z baraniną może powinnam jej zrobić badania krwi czy moczu ? Quote
gryf80 Posted October 7, 2014 Posted October 7, 2014 zrób,przynajmniej będziesz spokojna .psu nie zaszkodzi Quote
Kocurkotka Posted October 7, 2014 Author Posted October 7, 2014 włąsnie dzwoniłam do przychodni, musimy zrobić badania krwi i moczu. Nie specjalnie dobrze jest że pies traci włos a nie pybiera nowego :/ Quote
gryf80 Posted October 7, 2014 Posted October 7, 2014 a w szczególności jeśli pies-jak piszesz-jest przerzedzony i to mocno .....spytaj o badanie na tarczyce(sterylizowany zwierz?) Quote
Kocurkotka Posted October 7, 2014 Author Posted October 7, 2014 nie sterelizowana, a jaet bardzo przerzedzona... Boje się wręcz że mi zmarźnie jak przyjdą (a nadchodzą z dnia na dzień) coraz zimniejsze dni :c Quote
Zosia-Samosia Posted October 7, 2014 Posted October 7, 2014 Nie wiem jak u owczarkow,ale moja Akita co roku o tej porze wyglada jak szczerbata miotla :) Sypie sie z niej strasznie.W tym roku widze,ze zaczyna sie od nog i szyi. Quote
Kocurkotka Posted October 7, 2014 Author Posted October 7, 2014 no niewiem, moja aktualnie przypomina kundla...nawet na udach (gdzie owczarki zawsze mają gęsto i puchato) moja ma kilka długich włosów na krzyrz Quote
Kocurkotka Posted October 7, 2014 Author Posted October 7, 2014 oto jak ona wygląda dziś stwierdziłam że schudła - zawsze była szczupła ale nie aż tak Quote
ewtos Posted October 7, 2014 Posted October 7, 2014 Jest zdecydowanie chuda tym bardziej badania są potrzebne. Quote
gryf80 Posted October 7, 2014 Posted October 7, 2014 No,no.badanie kalu tez zrob,ale chyba juz o tym posalas.przy nadczynnych jajnikach tez sucze strasznie linieja.ale co tam be,dziemy myslec o tak "zlozonych"chorobach,moze problem jest blachy.zrob te krew,kal,mocz...zobaczymy Quote
Kocurkotka Posted October 7, 2014 Author Posted October 7, 2014 ON ma apetyt, nie jest już niejadkiem. Ale nie chce jej dawać za dużych porcji żeby jej nie obciążyć. Na spacerze jak zrobiła Qpe to była twarda i małą raczej nic podejrzanego na pierwszy rzut oka nie było - pogrzebałam w niej patykiem czy nie ma jakiegoś robala - tasiemca czy czegoś innego i też nic nie zobaczyłam ale i tak zrobię te badania Quote
Kocurkotka Posted October 7, 2014 Author Posted October 7, 2014 Tu na zdjęciu widać jaką latem miała gęstą grzywę na szyj teraz takiej nie ma I tu mniej więcej dla porównania sierpień/październik Quote
gryf80 Posted October 7, 2014 Posted October 7, 2014 Zdjecia moga przekamywac,ale wydaje mi sie ze jakas taka obecnie chudsza... Quote
Azbest Posted October 7, 2014 Posted October 7, 2014 Każdy mój pies liniał inaczej, ale pomijając chudość i jakość włosa - o tym Ci już doradzono, więc moje 3 grosze zbędne - nie jest to tak, że stary podszerstek musi wypaść, by dać miejsce na nowy, puchaty i zimowy? Tak po prostu? ;) Więc samym wypadaniem włosów (no chyba, że mówimy tu o jakiejś sytuacji patologicznej gdzie łysą skórę zaraz obejrzymy) bym się zbytnio nie martwiła. Moja w typie ON też zaczęła ostatnio linieć na potęgę. Co nie pogłaszczę to cała jestem w futerku, pozostaje czesać i czesać. Quote
Kocurkotka Posted October 8, 2014 Author Posted October 8, 2014 i tak muszę zrobić badanie - będę spokojniejsza :) Quote
marta1624 Posted October 8, 2014 Posted October 8, 2014 Mnie też się wydaję że chudsza. Dla spokoju badania lepiej zrobić. (Taki ot- chyba jesteśmy "sąsiadkami" z dalszej odległości, bo jakby psiaki poznaję ;)) Quote
Kocurkotka Posted October 8, 2014 Author Posted October 8, 2014 a kiedy gdzie :D? - ale zaraz chwila też jesteś z Łaz :D? Quote
marta1624 Posted October 8, 2014 Posted October 8, 2014 Tak, z Łaz ;) I chodzę po tatę ulicą (chyba?) Staw... (nie piszę całej nazwy ;)), niedaleko źródełka ;) Na placu na tej ulicy widuje niekiedy owczarka niemieckiego i BOSa, śliczne są :loveu: Sorki za ot ;) Quote
Kocurkotka Posted November 11, 2014 Author Posted November 11, 2014 heh okazało się że to była reakcja alergiczna na karmę :P teraz futro się zmieniło i sunia nieco przytyła :) Quote
paulaprzygoda Posted November 11, 2014 Posted November 11, 2014 a jak zorientowaliście się, że to przez karmę? Quote
Asiula Posted November 28, 2014 Posted November 28, 2014 Witam, mam podobny problem. (nie chcę zakładaćnowego tematu) więc czy ktoś mógł by mi tylko powiedzieć, czy gdy pies linieje to włos wypada z cebulką czy bez niej ??? Quote
Kocurkotka Posted December 17, 2014 Author Posted December 17, 2014 ogólnie sama wpadłam na to że to może być karma kiedy zmieniłam karmę ODZIWO z droższej Hussy antyalergicznej z baraniną na zwykłego Ariona lamb & rice pies odrazu się zmienił zaczął chętniej jeść i futro bujnie odrosło i nie linieje Quote
Kocurkotka Posted December 17, 2014 Author Posted December 17, 2014 o dla porównania wcześniej : Aktualnie : Dupsko ma kudłate na grzbiecie ma długą sierść i na szyi Quote
Recommended Posts