Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jutro będzie okazja o wszystko zapytać i przebadać maliznę.

Jak to dobrze, ze to nie u mnie jest Kulka, bo... ja bym jej chyba nie oddała... Taki mój ulubiony typ psiątkowy :cool1:

Posted

A dla mnie za mała. Ciągle trzeba się schylać i kręgosłup nadwyrężać:)

Zapytam o oczy. Ona niska, trawy wysokie, bez przerwy coś jej do oczka wpada. A gały wyłupiaste, trudno krople wpuścic.

Posted

Już jesteśmy w domu. Dziękujemy bardzo Nutusi, Marysi O. i kejciu za miłe towarzystwo i pomoc podczas wizyty :)

Co powiedział lekarz napiszę później.

Na razie się martwię, bo Niunia nie chodzi, a w samochodzie płakała podczas prób zmiany pozycji.

Podejrzewam, że ruszanie kończyn podczas rentgena oraz pokazywanie w narkozie jak ćwiczyć nóżkę poskutkowały nadwyrężeniem mięśni i bólem.

Rehabilitantka pokazała jak rozgrzewać mięśnie. Kulka doszła do samochodu o własnych siłach, a potem "zaczęły się schody" i już z niego nie wyszła na własnych nóżkach.

Teraz śpi na boczku na twardym posłanku. Mam nadzieją, że czas działa na naszą korzyść.

Posted

Biedna malutka...

Ale agresor z niej pierwsza klasa! Doktora chciała zjeść, aż się zaczął odgrażać, że też ją... ugryzie! ;)

Myślę, że bolesność i to, że nie staje na łapce jest spowodowana tym, co piszesz. Ponieważ Doktor nie miał pewności o co chodzi z tą kulawizną, a właściwie problemami przy wstawaniu i niechęcią do biegania, powykręcał nóżkę na wszystkie strony przy robieniu RTG, a potem przy pokazywaniu nam gdzie tak naprawdę leży problem. Może szkoda, że jednak nie wzięłyśmy jakiejś tablety p\bólowej na dziś. Gdyby problem się utrzymywał, zadzwoń może Mazowszanko do lecznicy jutro między 10 a 11 po poradę jaki lek można podać.

Mazowszanka prosiła, żebym napisała, co zapamiętałam z medycznego wywodu. Oto moja wersja ;)

Łapka:

Przy operacji przepukliny czy mastocotomy, bo nie pamiętamy co po której stronie było, skóra się skurczyła (została wycięta) i jest jej teraz trochę za mało. Pewnie gdyby od razu łapka była ćwiczona na rozciąganie tej skóry, nie zrobiłby się taki skórny (a także podskórny) zrost, który teraz ciągnie i powoduje, że Kulka nie jest w stanie w pełni wyprostować łapki. A co za tym idzie, zrobił się przykurcz, łapka jest oszczędzana i jest spory zanik mięśni z tej strony. W tej chwili, jedyną metodą, żeby przywrócić sprawność tej łapki jest rozćwiczenie, uelastycznienie skóry poprzez jej naciąganie i odbudowa masy mięśniowej poprzez masaże (p. Beata, lecznicowa rehabilitantka, pokazała jak to robić, żeby było najskuteczniej i najmniej inwazyjnie).

Kolanko:

Na RTG wyszło zwyrodnienie kolana (ale nie aż takie, by powodować ból). By zahamować dalsze zmiany, Kuleczka będzie brała preparat z glukozaminą.

Łzawiące oczko:

I ostatni problem - oczko. Tu Marysia będzie pewnie pamiętała dokładniej fachowe określenie. Przerost gruczołów trzeciej powieki (czy coś jakoś tak ;)) i trzeba do oczka wpuszczać kropelki. Sposób na zakrapianie wyłupiastych oczek został zademonstrowany :)

Będzie dobrze - teraz trzeba trzymać kciuki za Mazowszankę i jej skuteczność w nakłanianiu Kulki do grzecznego leżenia podczas masaży, ćwiczeń i zapuszczania kropli do oczka :)

A Milusia biedna z chorymi ucholkami - czeka ją zabieg za ok. 2 tygodnie. I też będzie dobrze, bo jakże mogłoby być inaczej ;)

Posted

Dziękuję Ci Nutusiu za fachowy opis :) Jeszcze czekamy na zdjęcia "trupka", które robiła Marysia O.

Już jest trochę lepiej :)

Wyniosłam ją na dwór. Od razu usiadła, zamiast stać na tylnych łapkach. Ale w końcu się przemogła i poszła położyć się do dołka z piaskiem na słoneczku.

Potem wróciła do naszej sypialni, gdzie są posłanka. Na czterech, a czasami na trzech nogach. I zrobiła w końcu siusiu !

Krople i gimnastyka od jutra, dziś nie chcę jej męczyć.

Krople to Maxitrol-2 razy dziennie po 2 krople/wcześniej przemyć świetlikiem.

Lek na stawy z glukozaminą to Nutradyl, dawać po pół tabletki, zawartość pudełka wystarczy na 2 miesiące. Podobno ludzie też kupują ten lek.

Muszę sprawdzić w internecie, może będzie taniej.

Wydałam 210 zł: 60 zł lek, 35 krople, a reszta wizyta i rentgen (paragon nie wyszczególnia co za co).http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b9378c75ca88cead.html oraz http://images67.fotosik.pl/949/15dc8067ddeaa74agen.jpg

Wpiszę to do rozliczeń.

http://www.dogomania.com/forum/topic/143212-ma%C5%82a-6kgsunia-po-dw%C3%B3ch-operacjach-powoli-dochodzi-do-zdrowia/page-37#entry16216713

afc17f8a2046becdgen.jpg

I z tego wszystkiego zapomniałam kupić suchą karmę w NDM, będę musiała zamówić coś przez internet.

No i bazarek szybko otworzyć, bo czeka nas jeszcze szczepienie na wirusówki. A to już u dr Tomka.

Zacznę go robić po niedzieli.

Posted

W oczku chodziło o powiększone gródki chłonne :)

Już wrzucam skromną fotorelację

Śpiąca królewna po RTG:

zdj%2525C4%252599cie%2525201-27.JPG

zdj%2525C4%252599cie%2525202-25.JPG

Tu już oczka otwarte ale jeszcze leżymy :)

zdj%2525C4%252599cie%2525203-21.JPG

Ale do mniziania już się nadstawia ;)

zdj%2525C4%252599cie%2525201-28.JPG

Już po, na trawce przed lecznicą

zdj%2525C4%252599cie%2525205-11.JPG

Posted

Dziękuję Marysiu za zdjęcia :)

Ten duży okrągły placek pod blizną to świeże wygolenie celem obejrzenia wypukłości. Wypukłość do obserwacji.

Ale nie jest guz tylko powierzchniowe. Być może też po zastrzykach jak wyleczona już rana.

zdj%2525C4%252599cie%2525205-11.JPG

Posted

Ale masz Małgosiu słodziznę u soebie:) Trzymam kciuki, żeby szybko udało się rozciągnąc skórkę na łapce i rozmasować zrosty. Mnie kiedyś rehabilitant kazał masowac w palcach bliznę po operacji, żeby oderwać ją od ciała. Bolało, ale dzięki temu przestała "ciągnąć"

Posted

Z małego agresora jest też wielki... histeryk :) Dziś miała sporo wrażeń i sporo stresu - aż sierść się sypała jak śnieg zimą :(

I łupież też.

Znowu nie chce chodzić, ani wstawać.

Nie wiem czy ją boli czy po prostu przestraszyła się bólu i boi się łapki używać. Trzyma ją lekko podkurczoną, po jednym schodku weszła z trudem na werandę wracając do domu. Ani siku, ani kupy :(

Malagos po namowie z Tomkiem dała mi ludzki paracetamol, żeby dać jej połówkę. Zobaczymy czy przez noc poprawi się. Jeśli nie to chyba dam, aby odważyła się chodzić. I jutro zadzwonię do dr Traczyka co robić dalej.

Posted

Ale masz Małgosiu słodziznę u soebie:) Trzymam kciuki, żeby szybko udało się rozciągnąc skórkę na łapce i rozmasować zrosty. Mnie kiedyś rehabilitant kazał masowac w palcach bliznę po operacji, żeby oderwać ją od ciała. Bolało, ale dzięki temu przestała "ciągnąć"

Witaj Ewo :)

Ale jak jej wytłumaczyć, że to trochę poboli ?

Czy to znaczy, że tę "skróconą" skórkę należy też rozciągnąć masując palcami ?

Pisałam wcześniej, że ona drobi jak gejsza, bo przez tę skróconą skórkę na lewej nodze nie może zrobić pełnego kroku.

Posted

No to wsio wiadomo przynajmniej. :)

Ale ta rehabilitacja... Eh. :(

I oby już dziś nie bolało...

Chyba paracetamol to nie za zbytnio dla psiaków...? :unsure:

PS.

To zgrubienie początkowo było miękkie i o gładkich krawędziach (taki okrągły żelek pod skórą)  - wszystko wskazywało na to, że to była opuchlizna po iniekcjach.

Potem stwardniało, a krawędzie zrobiły się nierówne z kilkoma takimi kropelkami oderwanymi od całości - Nasz Wet uznał, że opuchlizna zbliznowaciała.

Posted

Straszna z niej bieda. Siedze na wsi bez komputera,czytam jej wypis ze szpitala i tak sie zastanawiam czy gdybysmy zabraly ja wczesniej tzn. w pazdzierniku to mala tak by nie cierpiala? Ona z tym guzem chodzila juz od dlugiego czasu. Juz nie ma jednego szczeniaczka u faceta co mial Gabi. Nie wiedzieli co sie z nim stslo. A ostatnia wersja jest taka, ze ktos go ukradl.

Posted

Uff!! Dziś chodzimy na czterech. TZ twierdzi, że chodzi nawet lepiej niż sprzed operacji, mniej kołysze się na boki. Ale nadal drobi kroczki.I musiałam ją namówić, żeby wstała. Ale za to wstała bez bólu (nie piszczała tak jak w samochodzie).

Tak więc środek przeciwbólowy i telefon do dr Traczyka niepotrzebne :)

Auraa, nie wiem na ile wcześniejsza operacja pomniejszyła by jej dzisiejsze kłopoty.

Ale na pewno brak ruchu i rehabilitacji po operacji teraz "procentuje" .

Szkoda szczeniaczka :(

A nie da rady jakoś wykupić tej córeczki od dziadów ? Przynajmniej następnych by nie rodziła.

Posted

Jestem bardzo zadowolona z wizyty u doktorostwa Traczyków, nareszcie wiem, co jest i co dalej robić.

A Kuleczka to kochane stworzenie, i takie ładne.

Posted

Można w bliznę wcierać maść Cepan, odpowiednik Contratubeksu ,a dużo tańszy
Z Paracetamolem jednak bym uważała.

Nikt nie mówi o podawaniu paracetamolu psu, ale podaniu pół tabletki jednorazowo w razie czego,skoro nie ma dostępu do weterynaryjnych środków przeciwbólowych i bazujemy na własnej domowej apteczce.

Posted

Trochę byłam wyjechana i musiałam "zaniedbać" dogo, ale dziś z radością czytam, że jednak malutka zaczyna używać i czwartej łapki. Tyle wspaniałych osób się nią już opiekowało i opiekuje, że nie ma wyjścia - musi być sprawna i zdrowa :)

Posted

Można w bliznę wcierać maść Cepan, odpowiednik Contratubeksu ,a dużo tańszy
Z Paracetamolem jednak bym uważała.

Nie dałam jej, obeszło się. Postanowiłam przeczekać noc i rzeczywiście dr Czas (jak mówi Nutusia) pomógł.

Nikt nie mówi o podawaniu paracetamolu psu, ale podaniu pół tabletki jednorazowo w razie czego,skoro nie ma dostępu do weterynaryjnych środków przeciwbólowych i bazujemy na własnej domowej apteczce.

Wolałam wziąć na wszelki wypadek, żeby się nie denerwować.

Trochę byłam wyjechana i musiałam "zaniedbać" dogo, ale dziś z radością czytam, że jednak malutka zaczyna używać i czwartej łapki. Tyle wspaniałych osób się nią już opiekowało i opiekuje, że nie ma wyjścia - musi być sprawna i zdrowa :)

Witaj Agatko :)