Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Contratubex z ludzkimi bliznami potrafi zdziałać takie cuda, że znikają bezpowrotnie!!!

"Ryż" w kupie to na 100% tasiemiec - przerobiłam kilka razy. Za pierwszym bardzo się dziwiłam, że Franka ryżu nie trawi, tylko wydala w całości. Jej kupy się składały praktycznie w 99,9% z owego "ryżu"!

My na ogół dostajemy od Doktora dehinel albo aniprazol - na 3 dni z rzędu i potem powtórka po 3 tygodniach jednorazowo. Te specyfiki ponoć mają najszersze spektrum działania na wszelkie życie wewnętrzne, o które Doktor zawsze podejrzewa wszelkich nowych przybyszy "znikąd"...

Nowe szczeniaczki - rewelacja! Szczególnie jeśli to... sunie :(

Posted

Byłyśmy u weta. Nie czuje się usatysfakcjonowana jego wyjaśnieniami, ale trudno :(

Wet wyjaśnił mi, że w kale szukają tylko i wyłącznie jaj. A jeśli było coś żywego to mogło zdechnąć i rozłożyć się przez co nie było widoczne gołym okiem.

Tak czy owak już w piątek dostała aniprazol w 3 dawkach. Po trzech tygodniach mam znów zbadać kał. Jak czysty to nic nie dawać.

Ale została mi jedna tabletka, to chyba dam. Zostawiłam też dodatkowo kał z 3 dni tak na wszelki wypadek.

W sumie kosztowało mnie to 83 zł, co wpisuję w rozliczeniach. Post 723 http://www.dogomania.com/forum/topic/143212-ma%C5%82a-6kgsunia-po-dw%C3%B3ch-operacjach-powoli-dochodzi-do-zdrowia/page-37

Rana zagojona, nie trzeba niczym smarować. A maść często prowokuje do lizania. Dziś nie mam odwagi, to może jutro zdejmę kubraczek.

To czeka nas jeszcze szczepienie na wirusówki, badanie kału za 3 tygodnie (ciekawe jak to zrobię na wsi ?!) oraz wizyta u dr Tracza.

Nutusiu, czy w sobotę 6 czerwca będzie miał dyżur ?

Posted

Dziewczyny, spokojnie z tymi "robalami" . Faktycznie, człony tasiemca psiego są podobne do ziarenek ryżu/pestek ogórka i akurat w tym przypadku, jaj w kale, może nie być(są one  w tz "pakietach" w wydalanych członach tasiemca). Jeżeli pies jest systematycznie odrobaczany i odpchlany a posłania są prane(żywicielem pośrednim, zjadającym te jaja, są larwy pcheł), to tasiemca(ani innych robali), pies mieć nie będzie. Tasiemcem psim się od swojego psa łatwo nie zarazimy - trzeba by w tym celu zjeść zakażoną larwę pchły - tak jak to robi pies ;) - dzieciom się zdarza.

Inna sprawa, to jakość wykonywanych badań parazytologicznych w różnych laboratoriach - i fałszywie dodatnie, lub fałszywie ujemne wyniki :( - szczególnie, kiedy wykorzystuje się klasyczne techniki mikroskopowe - a nie wszystko bada się automatami analitycznymi..... Mogę na ten temat sporo powiedzieć :(

Dla "nieobrzydliwych" - obrazki (głównie makroskopowe) do oglądania. Świeże człony są białe i często obdarzone zdolnością ruchu. Martwe, wysuszone - żółte i nieruchome

http://s1.hubimg.com/u/9157416_f520.jpg

http://www.curezone.org/image_gallery/parasites/rice/000.jpg

Pakiety jaj(niewidoczne) - czasami(rzadko), mogą być w kale, jeżeli człon ulegnie rozerwaniu

http://research.vet.upenn.edu/Portals/94/Parasite%20Pages/Dipylidium%20caninum/dipy_can3.gif

Cykl rozwojowy

http://course1.winona.edu/kbates/Parasitology/Images/Dipylidiumlc.jpg

"obrzydliwi", niech nie otwierają linków - z wyjątkiem ostatniego ;)

Posted

Ja już sama nie wiem co robić. Kto by tam się nie pokazał i tak będzie na dziewczyny. Ta młodsza sunia już musiała być w ciąży kiedy zabierałyśmy Kuleczkę.

Posted

O rzesz! Szkoda córeczki Kulki. Przecież ona sam chyba niedożywiona, a jeszcze wykarmienie szczeniąt?
Kwadratura koła z takimi ludźmi. Co by się nie zrobiło, będą jakieś skutki uboczne :(

Posted

Nie wiem co oni tam mają. O tych szczeniakach Krysia dowiedziała się od sąsiadów. Obok mieszka facet u którego były Saba i Gabi. Od momentu zabrania tych suczek, były u niego dwa psiaki: młodziutka sunia i śliczny biały szczeniak. Żadnego już nie ma. Tyle udało się Krysi dowiedzieć, że szczeniak nie żyje. Co z sunią nie wiem...

Posted

Człony tasiemca czasem bywają nawet czerwone.Ruszają się w świeżym kale ,a potem wysychają i już niczego się nie zobaczy.

Posted

Z wyliczeń dużyrowych wynika, że 6-7 maja (sobota-niedziela) na dyżurze będzie dr Traczyk. Ale zawsze lepiej się upewnić kilka dni wcześniej czy się nie pozamieniali...

Posted

Z wyliczeń dużyrowych wynika, że 6-7 maja (sobota-niedziela) na dyżurze będzie dr Traczyk. Ale zawsze lepiej się upewnić kilka dni wcześniej czy się nie pozamieniali...

O fajnie, to i niedziela jest możliwa :)

Posted

Jak się linkuje posty?

Spróbuję to jakoś napisać w pierwszym poście.

Trzeba kliknąć lewym przyciskiem myszki w numer postu, który będzie w linku.

Pojawi się prostokątne okienko z adresem posta, który będzie w linku. Trzeba skopiować ten adres.

Następnie trzeba napisać tekst, który ma być linkiem do tego posta. Zaznaczyć ten tekst i lewym przyciskiem myszki kliknąć w ikonkę na pasku narzędzi pierwszą za numerowaniem (jak najedziesz myszka na ta ikonkę, to pojawi się napis Link. Kliknij lewym przyciskiem myszki i w pojawiające się okienko wklej skopiowany adres posta. Kliknij w Ok lub Enter i to wszystko :)