Dyśka Posted September 18, 2014 Posted September 18, 2014 Witam, mam mały problem z uszami mojej jamniczki. Co prawda to jest mój trzeci jamnik i po raz pierwszy coś takiego się zdarzyło, dlatego trochę się martwię (choć wiem że u innych ras to normalne) Chodzi o kształt uszu. Do momentu ząbkowania wszystko było ok teraz uszka przypominają wyglądem królika :) Byłam u weterynarza i kazał jej dać karmę uzupełniającą Can-vit z glukozaminą (2:1 - Ca:P) Daję ją od miesiąca nic się nie zmienia. I stąd moje pytanie czy ktoś miał podobny problem? Czy wystarczy dodawać minerały do karmy i troszkę dłużej poczekać. Zastanawiałam się też na podklejenie taśmą uszu ale nie mam pojęcia czy to dobry pomysł, nie chce jej krzywdzić. Może taka po prostu jej uroda :) Pozdrawiam i za wszystkie odp będę wdzięczna! Quote
gryf80 Posted September 18, 2014 Posted September 18, 2014 Dyśka jeśli pies jest z hodowli fci to pytaj hodowcy,przyglądałas się uszom rodziców szczeniaka? Quote
gayka Posted September 18, 2014 Posted September 18, 2014 Dyśka masz ślicznego psiaka w typie rasy a te uszka to zdecydowanie taka uroda :) Jamniki mają niżej osadzone i sporo dłuższe uszy , Quote
Mika31 Posted September 18, 2014 Posted September 18, 2014 Malutka jest śliczna ja mam/miałam kilka jamników , ostatni Aleks to jamol na sterydach ogromny ale jamnik .Malutka ma taką urodę podobne uszka jak miał mój Piki . Jamniki jak ludzie każdy inny i każdy na swój własny sposób wyjątkowy .Jeżeli weterynarz nie stwierdził choróbska , to uszka odziedziczyła po przodkach Quote
Dyśka Posted September 23, 2014 Author Posted September 23, 2014 gryf80 no właśnie... :) piesek nie był od hodowcy (matka to rasowy jamnik ale tej drugiej połówki nie widziałam) i juz od samego początku miałam wątpliwości. No ale najważniejsze że zdrowa,. dzięki wszystkim za odpowiedzi. :) Quote
rottaska Posted September 23, 2014 Posted September 23, 2014 Często u szczeniąt różnych ras zdarza się,ze podczas wymiany zębów uszy są źle noszone,u większości się "naprawia" po całkowitej wymianie,ale nie u wszystkich. Dawaj dalej suplementy z fosforanem wapnia i często masuj uszka (ustawiaj je w prawidłowej pozycji i masuj u podstawy dolnej krawędzi) ,staraj się też często poprawiać uszy,aby były dobrze noszone. Jeśli łatwo udaje się uszy poprawić i jakiś czas będą noszone prawidłowo jest nadzieja,że wrócą do stanu sprzed wymiany zębów. Quote
Dyśka Posted October 30, 2014 Author Posted October 30, 2014 rottaska : Dziękuję za rady. Suplementy były dalej podawane. Za Twoją radą zaczęłam masować uszka i poprawiać w miarę możliwości. Łatwo dawało się je poprawić ale za każdym razem (czyt za każdym potrząsaniem łepka) wracały do swojego "nieprawidłowego" kształtu ale.. nie ustąpiłam i oto efekty: (uprzedzając pytania mój piesek widzi krakersa x) tylko tak mogłam przykuć jej uwagę i zrobic zdjęcie) Uszka w tej chwili utrzymują się bez poprawiania ich. Widać jeszcze miejsca gdzie były zagięte, wszystko wróciło do normy. Jeszcze raz dziękuje za pomoc! :) i przepraszam za rozmiar zdjęcia nie umiałam zmniejszyć... :/ Quote
Recommended Posts