Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam w domu od 3 lat 2 koty rasy orientalnej i od tygodnia szczeniaka ( urodzonego 24 kwietnia) rasy dalmatyńczyk ( suczka)
Na początku Chelsea ( suczka) miała respekt do kotów i reagowała na kocie upomnienia typu syczenie....
Teraz kompletnie się ich nie obawia i zaczepia ile wlezie....
Chciałabym żeby koty dogadały się z psem...
Jakieś rady???????????

Posted (edited)

Skoro to szczenię to podejrzewam że szybko się przyzwyczai.
Ja jak przyniosłam do dorosłego psa małego kota pozwoliłam im się na spokojnie przywitać, na tyle żeby mogły się obwąchać itp.
Odradzam od razu jakiekolwiek odizolowanie zwierząt bądź odganianie. Nie ma jakiś niepokojących wydarzeń skoro piszesz że Sunia sama zaczepia kota i sądzę że nie ma tutaj jakiejś wielkiej potrzeby ingerowania w ich zapoznanie.

PS. Z jakiej hodowli jest mała?

Edited by kropi124
Posted

Hodowla Kamba w Dębicy
Tylko coś mi się wydaje ze to nie była jakaś dobra hodowla...
Chciałam kupić psa rasy dalmatyńczyk i było tylko jedno ogłoszenie o psach z rodowodem, drugie było ze szczeniaki bez rodowodu..
Jak rozmawiałam z facetem to oczywiście wszystko niby cacy, szczepienia, odrobaczenia, rodowód...
Pojechaliśmy po psa, pies cudny jak nas zobaczyła to się zsiurała ze szczęścia... Coś mi nie grało jakoś tak bo facet powiedział ze ma 10 tygodni a okazało się później ze 17.. Ale jak zobaczyłam psa to mówię po cichu do męża ze bierzemy ją bo mi by było szkoda jej.żeby trafiła w złe ręce..
W domu z ciekawości postanowiłam posprawdzac wszystko o tej hodowli i wpisałam w Google co to jest ten SPPiKR...
I zaczęło mi się wszystko składać do kupy...
Dom facet miał super ale psy były trzymane w innym takim jakby specjalnym przeznaczonym do tego "pawilonie",
Okazało się ze ma kilka różnych ras, u weterynarza okazało się ze drugie szczepienie nie zostało wykonane wiec szczepienia zaczynamy od nowa...
Ale zarzekal się ze jest hodowlą a nie pseudohodowcą bo ja mu prosto z mostu się zapytałam o to...
Tylko potem szkoda mi było tego psa który oszalał ze szczęścia na nasz widok... Nie oddalabym jej spowrorem...
Weterynarka powiedziała ze pies wygląda super ze jest zdrowa, no ale wiadomo ze gdzieś w środku czuje się przez,gościa oszukana bo powiedział ze jest hodowlą..
A ja wyczytałam ze to jest tylko przykrywka te stowarzyszenie dla pseudohodowcow i ze ich rodowód mogę se wsadzić w d.....

Posted

Człowiek który nie jest w temacie a chce kupić psa z rodowodem jeśli hodowca mu udowodni ze pies ma rodowód ze rodzice psa mają rodowody to uwierzy..
Tym bardziej ze według prawa oni są hodowlą i wszystko jest zgodnie z przepisami.....
Ja wcześniej kupiłam dwa koty tez z rodowodem i to było rzeczywiście z prawdziwej hodowli...
Wiec jak mi facet mówi ze nie jest pseudohodowcą tylko hodowlą i ze psy mają rodowody to bym nie pomyślała ze to jest oszustwo zgodne z prawem...
Dopiero gdy zaczęłam się wczytywanie w temat to się dowiedziałam jak to wygląda bo przeczytałam na różnych forach wypowiedzi osób które się na tym znają...
Gdy ją kupowałam moje koty nie było takiego czegoś ze trzeba odróżnić hodowle dobra od hodowli nieprawdziwej ale zgodnej.z prawem..
Jak było napisane ogłoszenie ze zwierzę ma rodowód to było z hodowli a jak pisali ze zwierzę nie ma rodowodu śle jest po rodowodowe rodzicach to znaczy ze pseudohodowla...
Człowiek nie umie nadążyć za tymi oszustwami...

Posted

No trudno. Pewnie by i tak została sprzedana.
Mam tylko nadzieje że nie wzięliście dalmata na pierwszego psa, bo było by szkoda żeby później gdzieś w schronisku siedziała.

Posted

Nie to nie jest mój pierwszy pies, to po pierwsze. Po drugie ja nie jestem nienormalna.. Do wzięcia psa przygotowywała się przez 7 lat.. Najpierw odchowałam dzieci, żeby były na tyle duże aby zrozumiały obowiązki wynikające z adopcji psa, już wcześniej adoptowałam z hodowli dwa koty których jak widzisz nie wywaliłam ze względu na to ze wzięłam psa... Nawet bym nie wpadła na taki pomysł... Zwierzę jest jak kolejne dziecko w rodzinie..
Nawet załatwiłam opiekę dla psa w razie wyjazdu na który psa zabrać nie można choć będziemy się starać żeby Psinka mogła zawsze pojechać z nami ale w razie co opieka jest załatwiona i pewna...
Wszystko z wyprzedzeniem pomyślane, zdajemy sobie sprawę z tego jak wygląda opieka nad psem, jakie są koszty utrzymania itp.
Rasę też wybraliśmy przemyślenie wiemy ze pies wymaga dużo ruchu, nas to nie przeraża wręcz przeciwnie bo jesteśmy w stanie bez problemu zapewnić naszej Chelsea odpowiednią ilość spacerów i porządnie ją wybiegać.
Mamy w planach zapisać ją na szkolenie w najbliższym.czasie.
Także spokojna głowa...

Posted

Mam pytanie bo to jedyny wątek na którym się ktoś tu odzywa i mi odpisuje...
Pisałam już na wątku żywienie i suche karmy zapytanie o suchą karmę z modernpetu FROMM FAMYLLY dla szczeniąt ras dużych taka w niebieskim opakowaniu
Czy może ktoś kto się zna napisały mi czy to jest dobra karma czy nie i jak wygląda skład w porównaniu do innych, może możecie coś polecić...?

Posted

Z karmą niestety nie pomogę. Ale co do dalmata. Chodziło mi bardziej o to czy zdajęcie sobie sprawę że to nie jest łatwa rasa dla początkujących. Szkolenie i owszem musi być bo są uparte i zapewne podczas szkolenia da ci do zrozumienia że nie będzie robić wszystkiego tak jak ty chcesz i postawi na swoim.

Posted

Trafił nam się grzeczny egzemplarz, zdajemy sobie sprawę ze rasa jest niełatwa ale dam radę.. Daję radę wychowywać niepełnosprawne dziecko to pies przy tym to pikuś, nawet dalmatyńczyk ;-)

Posted

Wiadomo jak każdy szczeniak bada granice i to na co może sobie pozwolić albo co może wymusić.. Z dziećmi tez tak jest.. Albo i gorzej... ;-)
W kazdym bądź razie nic mnie nie zdziwi.... :-)

Posted

Nie wiem jak założyć suwaczek, tzn wiem jak założyć tylko nie wiem czemu nie da się i gdzie go wkleić bo w profilu nie ma takiej miejscówy jak "podpis"