Madie Posted August 9, 2014 Author Posted August 9, 2014 Byłam dziś odebrać receptę i dalsze zalecenia. Panda dostała furosemid i lotensin. Ma je przyjmować do momentu badania na Echo, a potem już dr Garncarz ma ustalić co dalej. Pani wet powiedziała, że poprawa powinna być już po 2, 3 dniach jeśli to to, co podejrzewają. Poza tym dziś z badaniem trochę lepiej - szmery wyraźnie słyszalne, wet jeszcze do pyska zajrzała - Panda ma bardzo blade dziąsła i śluzówki. Chyba badanie krwi by sie przydało. Ostrożnie zostałam poinformowana, że podejrzewają po tym ekg - Przetrwały przewód Botalla, i jeśli echo potwierdzi to radzą szybko zdecydować się na operację. Nie u nich oczywiście, ale w jakimś renomowanym ośrodku. Same polecają Wrocław. Nic, pozostaje nam na badanie czekać. Quote
gryf80 Posted August 10, 2014 Posted August 10, 2014 trzymam kciuki.młody pies da rade,tylko dziwi mnie troche że objawy dopiero teraz sie pojawiły. nie robiłaś jej badania krwi?:confused: Quote
daśka Posted August 10, 2014 Posted August 10, 2014 Kurcze weszłam na dogo specjalnie,żeby zobaczyć co się u Was dzieje..... Nie wiem co napisać....szok. Oby wszystko szło w dobrym kierunku,trzymam za "małą" kciuki Quote
Madie Posted August 10, 2014 Author Posted August 10, 2014 (edited) Miała robione badania miesiąc temu. Równo. I podstawowa morfologia w normie. edit: wetka powiedziała, że może to być związane z takim nagłym skokiem wzrostowo-masowym. Rzeczywiście Panda nam ostatnio wystrzeliła trochę w górę i zaczęła mięśnia nabierać. właśnie dostałam na maila wynik badania: [IMG]http://i59.tinypic.com/umr8x.png[/IMG] Edited August 10, 2014 by Madie Quote
Madie Posted August 14, 2014 Author Posted August 14, 2014 (edited) Panda od niedzieli dostaje leki. Od dwóch dni jest dużo lepiej, dyszenie się zmniejszyło, jest bardziej energiczna i przesypia w spokoju całe noce. Edited August 14, 2014 by Madie Quote
gryf80 Posted August 14, 2014 Posted August 14, 2014 :cool!: swietna wiadomosc.pogoda tez ostatnio sprzyja "sercowcom" Quote
Madie Posted August 14, 2014 Author Posted August 14, 2014 To prawda, pogoda jest teraz dla nas łaskawsza. We wtorek za to echo więc wszystko się wyjaśni. Quote
Brezyl Posted August 14, 2014 Posted August 14, 2014 [quote name='Madie']Panda od niedzieli dostaje leki. Od dwóch dni jest dużo lepiej, dyszenie się zmniejszyło, jest bardziej energiczna i przesypiam w spokoju całe noce.[/QUOTE] Mam nadzieję, że to rzeczywiście jest związane z okresem szybkiego nabierania masy. Ale pilnuj ją teraz. Ten szmer trzeba sprawdzić w specjalistycznym badaniu, lepiej wiedzieć na czym się stoi i dowiedzieć od weta jak postępować z psem podczas tak dużych upałów (na szczęście się kończą) i na ile można mu pozwolić podczas jesienno-ziomowych szaleństw. Quote
daśka Posted August 18, 2014 Posted August 18, 2014 [quote name='Madie']Panda od niedzieli dostaje leki. Od dwóch dni jest dużo lepiej, dyszenie się zmniejszyło, jest bardziej energiczna i przesypia w spokoju całe noce.[/QUOTE] Mam do oddania THEOVENT,jako zamiennik furosemidu,gdybyś potrzebowała to pisz. Quote
Madie Posted August 18, 2014 Author Posted August 18, 2014 Daśka, bardzo dziękuję za ofertę. Nie wiem po jutrzejszej wizycie czy Panda będzie go brała dalej, ale oczywiście dam znać. Inna sprawa, że furosemid nie jest drogi ( i tak wychodzi nas taniej wszystko z Pandą związane, niż jedne leki dla kota:roll:) chyba, że jej jakoś drastycznie dawkę zwiększa. W każdym razie dziś dzwonili z lecznicy od doktor Garncarz żeby potwierdzić ( i przy okazji przypomnieć) termin wizyty. Załatwiliśmy już sobie transport z domu do lecznicy i z powrotem. Teraz tylko ciekawa jestem ja się krowa zachowa. Podczas ekg była superspokojna po 2 minutach, ale ta weterynarz z nią jakieś czary wyczyniała. mam nadzieję, że jutro też się zachowa... A trochę zbaczając z tematu, ktoś wie na jakiej podstawie wylicza się cenę takich rzeczy jak echo? Jakości sprzętu? U nas obok w lecznicy echo kosztuje 100zł, w multiwecie około 150, a w klinice dr Garncarz 230. Quote
Brezyl Posted August 19, 2014 Posted August 19, 2014 [quote name='Madie']A trochę zbaczając z tematu, ktoś wie na jakiej podstawie wylicza się cenę takich rzeczy jak echo? Jakości sprzętu? U nas obok w lecznicy echo kosztuje 100zł, w multiwecie około 150, a w klinice dr Garncarz 230.[/QUOTE] Myślę, ze w normalnej lecznicy nie mają aparatury do badań dopplerowskich, dużo rzeczywiście zależy tu od klasy sprzętu. No i parę dych za specjalizację Garncarza. Quote
Madie Posted August 19, 2014 Author Posted August 19, 2014 Zaraz wychodzę z pracy, lecę wyprowadzić suki na spacer, nakarmić i wsadzić zmęczoną Pandę w taryfę do lecznicy. Strasznie się denerwuję co badanie powie, i czy Panda w ogóle da sobie to badanie w spokoju zrobić:roll: Quote
gryf80 Posted August 19, 2014 Posted August 19, 2014 spoko.trzymam kciuki,napisz po wizycie,jak tam Quote
Madie Posted August 19, 2014 Author Posted August 19, 2014 Tak na szybko napisze, bo jesteśmy wykończeni. Jutro wstawie z pracy wynik. Otóż źle nie jest wcale, żaden przewód, żadna wielka wada. Mamy niedomykalność zastawki mitralnej, która nie powinna dawać objawów jakie mamy. Pani Doktor nic więcej nie znalazła a badała nas godzinę. Powiedziała, że jest zaskoczona i że temu się trzeba bardziej przyjrzeć. Generalnie mamy zrobić ponowne badania krwi i zdjęcie klatki piersiowej, bo bardzo możliwe że coś nie tak jest z płucami. Ponadto pani doktor zasugerowała dolegliwości bólowe ( np tak wielka dysplazję, że pies dyszy z bólu). Dostaliśmy pracę domową, mamy Pandzie liczyć oddechy kilka razy po minucie jak śpi. A potem do niej dzwonić. Generalnie TAAAKAAAA kobieta, a Panda ją kocha:loveu: Jesteśmy trochę uspokojeni, ale szukamy dalej. :roll: Quote
gryf80 Posted August 20, 2014 Posted August 20, 2014 ale przy ciężkiej dysplazji miałabys psa,który z trudem chodzi,wstaje itd.:roll: Quote
rozi Posted August 20, 2014 Posted August 20, 2014 No właśnie Buba nie chodziła z wielkim trudem (wyjąwszy schody), ale z trudem się zbierała z podłogi, co przy labku nie jest proste do zaobserwowania, normalnie też się tak gmera. Ale stawy jej dokuczały, co było widać, bo np. czasem żuła łapy. Czyli jednak może być związek. Quote
Madie Posted August 20, 2014 Author Posted August 20, 2014 Panda też się ciężko zbiera z podłogi, ale lata jak ma siłę. Łap nie żuje, nie wylizuje, nie skubie. Trochę jej rzeczywiście tylna łapa ucieka na bok, ale wg weta z multivetu wygląda to na tyle niegroźnie, że stwierdziliśmy, że zrobimy zdjęcia podczas sterylizacji. Wczoraj chcieliśmy zrobić to RTG, ale neistety przed nami było w multi 15 pacjentów i 1, 5 h minimum oczekiwania. Podjedziemy w weekend.Zaraz wstawię opis badania. Quote
Madie Posted August 20, 2014 Author Posted August 20, 2014 [IMG]http://i58.tinypic.com/icqoeq.jpg[/IMG] [IMG]http://i62.tinypic.com/106y4j9.jpg[/IMG] [IMG]http://i58.tinypic.com/259bwxz.png[/IMG] Zamazane miejsce - prywatne dane do Pani Doktor Quote
Madie Posted August 24, 2014 Author Posted August 24, 2014 Liczyliśmy oddechy i teraz tak: jeśli jest to od razu po lekach (pies śpi głęboko) to jest ich około 35 na minutę. Jeśli nad ranem, przed samym wstaniem ( pies nadal śpi) od 40-80. Nie wiem od czego to zależy tak naprawdę, ale sprawdzaliśmy kilka razy jak Panda spała... Quote
Brezyl Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 Zawsze podczas głębokiego snu jest wolniej, no i znaczy to też, że leki dobrze działają. [URL]http://pupile.wieszjak.polki.pl/psy/269992,2,Prawidlowe-parametry-zyciowe-psa--temperatura-tetno-liczba-oddechow.html[/URL] Quote
Madie Posted August 24, 2014 Author Posted August 24, 2014 Wiem, tylko że Pani doktor napisała że 30 to jest maximum, a ona 30 ma normę a czasami do 80 podczas spania dochodzi....:shake: Quote
Brezyl Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 [quote name='Madie']Wiem, tylko że Pani doktor napisała że 30 to jest maximum, a ona 30 ma normę a czasami do 80 podczas spania dochodzi....:shake:[/QUOTE] Zgadza się, prawidłowa liczba oddechów powinna mieścić się pomiędzy 10 a 30 oddechów na minutę (psy małych ras i szczenięta szybciej oddychają od dużych i od dorosłych). Dla porównania normalne tempo oddechu u dorosłego człowieka to około 8 do 16 oddechów na minutę, podczas gdy u niemowląt sięga powyżej 44 oddechów na minutę.Zdrowy oddech powinien być równy i spokojny. Nierównomierny oddech może świadczyć o bólu. Oddech przyspieszony jest naturalnym następstwem wysiłku fizycznego bądź silnych emocji, czasem towarzyszy także gorączce, ale myślę, że wet sprawdził, że pies nie ma temperatury. Najczęstszym stanem objawiającym się przyspieszonym oddechem jest duszność, najczęściej w przebiegu chorób płuc i serca. Wet miał rację szukając problemu także w płucach. Niestety, musisz poszukać przyczyny, bo rzeczywiście coś się z psem dzieje, to za duża różnica w stosunku do normy. Czy oddech jest cały czas równy ? I kurcze, czy w tym momencie lek działa na przyczynę (usprawnia pracę serca), czy na skutek (zwalnia pracę serca, napędzanego sztucznie przez jakieś problemy z oddychaniem w płucach). Dobrze, ze zareagowałaś od razu, bo zmuszanie serca do takiej pracy po roku-dwóch źle by się skończyło, wszelkie problemy z oddychaniem, np; z tchawicą kończą się bardzo dużymi problemami sercowymi. Widzę, że poszukiwanie właściwej diagnozy jeszcze przed Tobą. Trzymam kciuki, czasem duży problem z diagnostyką, kończy się prozaicznym wynikiem i okazuje się, ze krótkie leczenie jest w stanie przywrócić psu pełna sprawność. Quote
Madie Posted August 25, 2014 Author Posted August 25, 2014 Dziękujemy za odwiedziny. Po lekach oddech jest równomierny, ale jak panda spi w ciągu dnia czasami bardzo przyśpiesza, czasami kaszle delikatnie przez sen. RTG płuc w sobotę. Poza tym z nią bez zmian, oprócz tego, że nadal rośnie w dośc szybkim tempie. Quote
Nienor Posted August 26, 2014 Posted August 26, 2014 [quote name='daśka']Mam do oddania THEOVENT,jako zamiennik furosemidu,gdybyś potrzebowała to pisz.[/QUOTE] [B]daśka[/B], a odkąd to Theovent jest zamiennikiem Furosemidu?!?! Quote
Madie Posted September 2, 2014 Author Posted September 2, 2014 TŻ zadzwonił właśnie z Multivetu. Panda ma sporo płynu w płucach, ale zdjęcia poczeka na opis radiologa do czwartku:shake: Badania krwi będą jutro. Quote
Recommended Posts