Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Maron86']Czyli inaczej mówiąc masz psa w typie ;)?[/QUOTE]
Niekonieczne. W wielu krajach nie ma obowiązku wystawiania psa, inne sa zasady zdobywania uprawnień hodowlanych.

Posted

Zawsze myślałam że trzeba mieć hodowlankę by móc rozmnażać, a reszta 'po rodowodowych' zaliczy się do 'w typie'. Tylko że moja wiedza jest skąpa i faktycznie nigdy się nie interesowałam zasadami w innych krajach :oops:.

Posted

[quote name='Maron86']Zawsze myślałam że trzeba mieć hodowlankę by móc rozmnażać, a reszta 'po rodowodowych' zaliczy się do 'w typie'. [/QUOTE]

Co kraj to obyczaj [URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/124832-ZAGRANICZNE-prawa-hodowlane[/URL]

Posted

[quote name='Brezyl']Co kraj to obyczaj [URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/124832-ZAGRANICZNE-prawa-hodowlane[/URL][/QUOTE]
Jestem w szoku, u nas to byłby zwyczajnie pies w typie rasy. Natomiast hodowla była by zwana pseudo...

Posted

Hodowla zarejestrowana w IKC wie mniemam ,ze legalna.
To prawda ze zmeczony pies to pies grzeczny
Natomiast dzisiaj na spacerze np. pies biegnie obok corki i ni stad ni zawad podskakuje i gryzie ja biodro !
Spodnie potargane i kolejny siniak do kolekcji..
Nie wiem czy to istotne ale dziś np. zauwyzalam ze jak się go podniesie na rece to zamienia się w baranka
Rozmawialam z sasiadka przed domem ,a Woody obgryzal mi piety wiec go wzialam na rece a on zupełnie się uspokoil.
Nie probowal gryzc rak. Probowal lizac po twarzy itp

Posted

[quote name='crazymaggie']
Nie wiem czy to istotne ale dziś np. zauwyzalam ze jak się go podniesie na rece to zamienia się w baranka
Rozmawialam z sasiadka przed domem ,a Woody obgryzal mi piety wiec go wzialam na rece a on zupełnie się uspokoil.
Nie probowal gryzc rak. Probowal lizac po twarzy itp[/QUOTE]

To zupełnie naturalna reakcja. Pies był niezadowolony, że nie zajmujesz się nim, a kimś innym, więc postanowił zwrócić na siebie Twoją uwagę. Wypróbowaną już uprzednio metodą, czyli gryzieniem. Został za to nagrodzony wzięciem na ręce (bo dla niego to nagroda), a zatem osiągnął swój cel. Dlatego uspokoił się i przestał gryźć :)

Posted

Zamiast zamawiać video CM (gdzie na samym wstępie masz informację by samemu jego metod nie stosować...) nie mając wiedzy o wychowaniu psa i o naprawianiu tak błahych błędów... Idź z psem do psiej szkółki, zajmij się nim...

Posted

dvd pod tytulem jak wychować szczeniaka.
z tego co wiem to on mowi o nie praktykowaniu jego metod wzg agresywnych psów.
możesz wierzyc lub nie ale w okolicy nie ma zadnej szkolki i z tego co się orientowałam nie ma nic w promilu 70 km

Posted

To może poczytaj o pozytywnym szkoleniu w necie, poszukaj filmików na youtube. Wiesz, to co masz teraz z psem to normalne zachowania szczeniaka, to nie jest agresja, to nie jest problem. Jednak musisz go nauczyć że nie wolno zębów używać do ludzi nawet kiedy coś chce. Na razie mu się się udaje, podgryza i idzie na ręce, dostaje zainteresowanie więc wygrywa. Dziecko ucieka, dostaje zębami on osiąga swój cel.
Wiesz może oglądnij online właśnie na youtube kobitę victoria stilwell, nie mówię że ona we wszystkim ma rację itp. Raczej nie widziałam u niej beznadziejnych przypadków, ale na podstawy jest świetna. Szczególnie dla laików ;)

Posted

A moze poczytaj sobie choćby posty o samokontroli i budowaniu motywacji na tym blogu ?

[url]http://www.teamspirit.waw.pl/blog?page=1[/url] chyba sa i filmiki instruktażowe. Może to jakos cie ukierunkuje i pozwoli dogadac sie z psem ?

Posted

Do założycielki wątku...
może spróbuj nagrać krótki filmik z psiakiem,żeby coś doradzić,to trzeba by zobaczyć co się dzieje i gdzie tkwi problem.
A gdyby udało Ci się nagrać właśnie taki moment niewłaściwych zachowań to byłoby super,ciężko doradzać nie widząc.

Posted

Założycielka wątku - czyli ja - nie ma już problemów z psiakiem. Temat się ciągnie dla [B]crazymaggie[/B] która się pod wątek podczepiła ze swoim problemem.

Posted

[quote name='adgamma']Założycielka wątku - czyli ja - nie ma już problemów z psiakiem. Temat się ciągnie dla [B]crazymaggie[/B] która się pod wątek podczepiła ze swoim problemem.[/QUOTE]

e zazdroszczę;-)
mam nadzieje ze u nas problem z podgryzaniem tez niedługo zniknie
pozdrawiam ;-)

Posted

Przede wszystkim cierpliwość i opanowanie. Jak coś bierze do pyska na spacerze to staramy się nie okazywać strachu i stanowczo zabieramy to czego nie powinien jeść. Zauważyłam, że jeżeli robimy to ze spokojem bez krzyków to nawet nie warknie.

Posted

[quote name='adgamma']Przede wszystkim cierpliwość i opanowanie. Jak coś bierze do pyska na spacerze to staramy się nie okazywać strachu i stanowczo zabieramy to czego nie powinien jeść. Zauważyłam, że jeżeli robimy to ze spokojem bez krzyków to nawet nie warknie.[/QUOTE]
Takie pozytywne zachowanie psa możesz jeszcze bardziej rozwinąć,dając mu w każdej takiej sytuacji (kiedy nie warczy) coś smakowitego i chwaląc psiaka:-)

Posted

[quote name='crazymaggie']e zazdroszczę;-)
mam nadzieje ze u nas problem z podgryzaniem tez niedługo zniknie
pozdrawiam ;-)[/QUOTE]
crazymaggie to nie magia i nic samo nie zniknie:-( niestety
czy uczyłaś psa podstawowych komend typu siad,daj łapę,leżeć itd itp?
odnoszę wrażenie,że czekasz ,aż psu samo "przejdzie",ale to nie przechodzi uwierz mi
pracuj z psem,samo smarowanie się nawet całej smakołykami nic nie pomoże
napisz czego do tej pory z komend,bądź też zachowań nauczyłaś psiaka?

Posted

No tak, Zofia:)

Pierwsza 3 zdania i już szukałam autora. A test skąd inąd nie stracił na czasie, a wręcz przeciwnie. Jest naprawdę dobry i powinni go czytać wszyscy właściciele szczeniąt

• 1 year later...
Posted

Witam dołączę się do tematu aby nie powielać. Mamy 3 miesięcznego pinczera miniaturowego. Problemem jest jego agresja podczas prób wyciągnięcia mu czegoś z pyska kiedy chwyci coś na spacerze. Do tej pory podczas prób tylko wykręcał głową i straszył strzelając zębami. Niestety dzisiaj kiedy mąż chciał mu wyjąć z pyska coś na działce ugryzł go do krwi i to porządnie. Ostatnim razem szczypnął tylko. Sytuacja robi się napięta. Strach czy kogoś nie ugryzie. Co robić? Jak go nauczyć wypluwania i grzebienia w pysku aby coś wyciągnąć? Pomóżcie proszę.

Posted

ze swoimi psami stosuję metodę barteru ;) ... jak psiak ma coś w paszczy, mówię "wypluj", pokazuję że mam coś dobrego w ręku i jak pies wypluje to co ma w paszczy, daję mu coś smacznego w zamian, po jakimś czasie samo "wypluj" wystarcza