eveline Posted June 28, 2014 Posted June 28, 2014 Witam, mam dobermana (13-to letnia suczka), u którego zdiagnozowano dysplazję stawów (ok. listopada ubiegłego roku). Pies otrzymywał leki (nie mogę sobie przypomnieć nazw pamiętam tylko, że weterynarz dał zastrzyk, 2 lub 3 tabletki i zapisał coś w rodzaju witamin podawanych do pokarmu, które jej pomogły dość szybko). W kwietniu br. mieliśmy nawrót, więc poszliśmy ponownie do weterynarza, który zapisał Meloxoral (pomógł po 2-3 dniach). Teraz właśnie zaczęliśmy drugą turę z Meloxoralem zgodnie z zaleceniami, czyli 1 miarkę na wagę psa codziennie przez ok. 2 tygodnie (trzeba było zrobić przerwę pomiędzy turami ze względu na żołądek). Pies ma znów problemy ze stawami i zaczęliśmy podawać leki od poniedziałku, ale nie widać poprawy (np. dzisiaj już powłóczyła lekko nogami i nie mogła zbytnio usiąść, a także jest dość niespokojna i mało je). Czy może mi ktoś poradzić, co możemy zrobić w takiej sytuacji? Wyczytałam gdzieś, na jakiejś stronie internetowej, że można podawać psu[U] Opokan[/U]. Nie zawsze jednak leki dla ludzi działają na zwierzęta, a nawet mogą zaszkodzić. Chciałabym jej jakoś ulżyć, żeby mogła się poruszać i nie odczuwać bólu. Dodam, iż weterynarz stwierdził brak problemów z sercem, pies nie ma nadwagi (chociaż jest po sterylizacji). Jakie preparaty, leki bądź inne alternatywne opcje mogą pomóc mojemu psiakowi? Quote
rottaska Posted June 28, 2014 Posted June 28, 2014 opokan można podawać psom jednak w przypadku Twojej suki nie ma co zmieniać leku -opokan i [COLOR=#000000]Meloxoral mają tą samą substancję czynną.Poproś weta ,aby przepisał lek przeciwbólowy o innym składzie. Spytaj też o trocoxil- może by ten lek zastosować u Twojej suni. Oprócz leków przeciwbólowych podawaj jej preparaty na stawy np. [/COLOR]arthroflex,czy Arthro HA[COLOR=#27B116][FONT=Arial][B] [/B][/FONT][/COLOR] Quote
kasikz Posted June 30, 2014 Posted June 30, 2014 A próbowałaś ten lek od weta połączyć z przeciwbólowym Inflamexem? Na swoim psie tego nie sprawdzałam, ale czytałam, że to jest dobra opcja. Jeżeli psiak nigdy nie brał inflamexu to powinien na niego dobrze zareagować. Quote
gryf80 Posted June 30, 2014 Posted June 30, 2014 jeśli chcesz coś dodać do leczenia psa lub ujać [B]eveline[/B] konsultuj to z wetem. jeśli nie widac poprawy może do problemu ze stawami dołączył się inny problem np.z kregosłupem(objawy które opisujesz mogą na to wskazywać),te kilka miesięcy które upłynęły od poprzedniej diagnozy to sporo czasu w życiu psa. jeśłi pies długo bierze leki p.zapalne radziłabym zrobić badania krwi Quote
eveline Posted June 30, 2014 Author Posted June 30, 2014 Dziękuję Wam za porady... dziś było już lepiej, nawet trochę pobiegała :), możliwe, że to kręgosłup, bo zaczęła krzywo chodzić (pewnie jej tak wygodnie). Co do badań krwi zobaczę (mam małą batalię z rodzicami, którzy są zdania, że stary pies to stary pies i nie będą już leków kupować, ani po wetach chodzić :|) wcześniej dostawała leki z pokarmem a teraz aplikuję jej leki sama do pyszczka (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale jak zaczęłam tak robić to jakoś tak lepiej zaczęła się ruszać). Quote
mozarcik Posted June 30, 2014 Posted June 30, 2014 A czy oprócz leków przeciwbólowych podawałaś jakieś preparaty na stawy? Zwłaszcza te z kwasem hialuronowym w składzie, mogą bardzo pomóc. Jeśli rodzice są niechętni wydawaniu pieniędzy na leki, to może chociaż zacznij gotować galaretkę z kurzych łapek. Quote
eveline Posted July 2, 2014 Author Posted July 2, 2014 Mozarcik jej dieta składa się z porcji rosołowej i ryżu :) oraz czasem z psich smakołyków dawalismy jej Caniviton forte (tak to się chyba pisze) do jedzenia. Moi rodzice są nieubłagani ale na galaretkę może się zgodzą :) Quote
kasikz Posted July 2, 2014 Posted July 2, 2014 A żelatynę podawałaś? Zaraz mnie tu mogą troszkę okrzyczeć, że żelatyna jest niezdrowa, ale co teraz jest zdrowe. Ja kupuję na allegro, wychodzi bardzo tanio i dodaję czasem do żarełka. I jest ok. Niestety mojego piesia też zaczęła boleć łapka, podaję Inflamex od dziś i zobaczymy. Quote
Recommended Posts