Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam, pytam o poradę, jakieś informacje dotyczące wymiany zębów u szczeniaka, mianowicie :

Czytając to forum prześledziłem temat wymiany zębów ale nie uzyskałem informacji których bym potrzebował.
Pani pisała tam, że jej pies mając 7 miesięcy jest już po całej wymianie, inna, że pies ma 3 miesiące i ruszają mu się zęby.....

Shila ma 3.5 miesiąca i niestety - mimo obgryzania twardych kości, kości wapiennych, bawienia się z nią sznurkiem do ciągnięcia, który miałem nadzieje- rozrusza jej zęby - ZĄBKI SIĘ NIE RUSZAJĄ.
Tylko pod kłami widać w dziąśle jakby coś pod zębami było, siekacze są baaaardzo małe dosłownie jak 1/2 ziarenka grochu, przedtrzonowce i trzonowce ładne, bieluśkie, duże, ale nie wyglądają jakby się im chciało wyjść - wszystkie zęby ani nie myślą się ruszyć, twardo siedzą i mają dosyć dużą wytrzymałość :roll:
Z jednej strony się cieszę, że mała ma fajne ząbki ale z drugiej...martwię się, że te mocne zęby będą przeszkodą by wyszły zęby stałe.

Czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć czy wypadanie zębów jest jakoś uwarunkowane pod względem ras, płci czy na jakiej zasadzie to działa?

PS 2 - mała ma w jamie ustnej (w miejscu gdzie jest język - tak jakby pod nim - na samym przodzie - coś jak na naszym podniebieniu) takie brązowe przebarwienia, jakby plamki - co to może być? 2 duże i 1 mała....

Z góry dziękuję ;)

Edited by adiiszek
Posted

Wymiana zębów to rzecz indywidualna. Taka moja rada, byś jednak stan paszczy obserwował i jak tylko zauważysz coś niepokojącego lub jeśli po 6 miesiącu mleczaki będą się utrzymywać, leć do weta. W tym drugim przypadku nie będzie wykluczone usuwanie mleczaków. Jednak bez paniki, taki zabieg raczej robi się u małych psów, więc dalej masuj ząbki, staraj się je rozruszać, baw się dużo ze szczeniakiem w szarpanie, podawaj twarde rzeczy do gryzienia i powinny same wypaść.
Co do przebarwień... myślę, że to sa po prostu plamki. Mój też je ma i nie tylko w pyszczku, ale jest ciapkaty na całym ciele: na brzusiu, łapkach... Także nie panikuj. I jeszcze raz - jeśli coś się niepokoi pod względem zdrowotnym (tzn. że coś może być objawem choroby), powiedz o tym weterynarzowi, który Was prowadzi. :)

Posted

Dobrze, że trzeba było napisać ale napisałem tutaj, bo jakby nie było - wymiana zębów przez psa, a przez właściciela - pomoc w zmianie zębów poprzez parę czynników, to pielęgnacja.
Dlatego temat założyłem tu. Tym bardziej, że już kiedyś też był tu taki temat z wieloma odpowiedziami, niestety - żadna nie rozwiała moich wątpliwości.
Dziękuję za odpowiedzi, uspokoiliście mnie - będę czekał jeszcze trochę i postaram się małej ''pomóc'' w wymianie :))
Raz jeszcze dzięki!

Posted

Mój 3,5 miesięczny sznaucer również ma jeszcze mocno siedzące mleczaki. Martwi mnie to trochę gdyż poprzedniemu mojemu psiakowi stałe zęby powychodziły w drugim rzędzie i mleczaki wszystkie trzeba było rwać u weterynarza.

Posted

[quote name='adiiszek']Dobrze, że trzeba było napisać ale napisałem tutaj, bo jakby nie było - wymiana zębów przez psa, a przez właściciela - pomoc w zmianie zębów poprzez parę czynników, to pielęgnacja.
[/QUOTE]
NIE. To weterynaria.
Pielęgnacja,to mycie zębów i dbanie o nie osadzanie się kamienia.

Posted

Szkoda, że w WETERYNARII były głównie problemy usuwania zębów, problemów z dziąsłami, narośli, a ja pytałem o coś zupełnie innego.
Można to interpretować dwojako, dla mnie temat jest zamknięty, więc nie wiem po co te wywody ;)
Dziękuję za pomoc i tyle :)