magbart Posted June 3, 2014 Posted June 3, 2014 Mam 3 letnią suczkę Maltanke i od pewnego czasu zaobserwowałam, ze na coraz większej części skóra jej już nie jest różowa tylko ciemno brązowa, szczególnie na głowie i brzuchu, nie wiem czy to normalne czy też objaw jakieś choroby. Dodam że to ją nie swędzi. Bardzo proszę o pomoc Quote
kasikz Posted June 3, 2014 Posted June 3, 2014 Nie wiem czy u maltańczyków jest to normalne, ale u mojego shih tzu, który ma jasny kolor włosa, różowa skóra w niektórych miejscach zbrązowiała. Ale u nas brązowieje tam, gdzie były jakieś ranki, otarcia czy uczulenie. Ranka znika, a zostaje ciemny kolor skóry. Nie wiem czym to skutkuje, chyba niczym w naszym przypadku, a nazywa się to podobno hiperpigmentacja :) Quote
Nessti Posted June 18, 2014 Posted June 18, 2014 Wszystko z waszymi pieskami w porządku :) To po prostu pigment wchodzi na skórę ;) Moje latem mają często prawie czarne plamy - w zależności ile przebywają na słońcu ;) zwłaszcza na odsłoniętych fragmentach ciała to widać, jak np. brzuch zimą skóra jest bardziej różowa Quote
Recommended Posts