chlebwjajku Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 Witam wszystkich. Zarejestrowałam się na tym forum specjalnie, aby poprosić Was o pomoc w sprawie mojego psa. Jestem właścicielką [B]10 letniego teriera australijskiego[/B], który [B]od trzech lat cierpi na problemy z wypróżnianiem się[/B]. W młodości dostawał kości (wiem, nasz błąd!), ale od roku przestaliśmy mu je dawać z powodu nagminnych zatwardzeń. Pomogło, ale nie na długo. Weterynarz twierdzi, że zaparcia to też kwestia podeszłego wieku. Przyzwyczailiśmy się do tego, pies chyba też, jakoś to szło. Rok temu stan psa się pogorszył, miał wtedy pierwszy zabieg odtykania gruczołów odbytu. Trochę pomogło. Z czasem problem powrócił i nasilał się. [B]Ostatnie cztery dni pies nie może się załatwić.[/B] Próbowaliśmy wszystkiego, od masaży, ciepłych kąpieli, długich spacerów. Nic. [B]Pies usilnie próbuje się wypróżnić, ale nie daje rady.[/B] Wczoraj zabraliśmy go na [B]kolejny zabieg odtykania gruczołów[/B], który się według pani doktor powiódł i sprawa miała być rozwiązana. [B]Mija kolejny dzień, a pies dalej się nie załatwił! [/B] CO ROBIĆ? [B]Błagam o jakieś rady[/B], podzielenie się doświadczeniem, jeśli ktoś miał podobną sytuację. Weterynarzy w moim mieście jest dużo, ale mają naprawdę małą wiedzę i charakteryzują się wyjątkową niedelikatnością (w przypadku mojego drugiego psa kiedy obejmował go paraliż przeżyłam z nimi czysty koszmar, który zraził mnie na dobre). Wiem, że jeśli zaprowadzę psa ponownie do weterynarza, to skończy się na ekseprymentach, a to równie dobrze mogę zrobić sama. Dowiedziałam się już, że operacje nie wchodzą w grę. Musiałabym jechać z nim 5 godzin do innego miasta, w dodatku nie mam pieniędzy :(((( [B]Czy proponujecie coś przeczyszczającego?[/B] Mam w domu coś co zostało mi polecone przez jednego z nich jakiś czas temu, ale boję się wywołać u psa biegunki, jeśli jelito jest zatkane! [B]Czy to nie zrobi mu krzywdy?[/B] Pomóżcie, mój pies umiera. Widzę to po nim, a już jednego rok temu straciłam :( Pozdrawiam Wszystkich i z góry dziękuję. Quote
al'akir Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 Czym karmisz swojego psa? Mogę Ci polecić parę specyfików ułatwiających wypróżnienie się. Dodaje się to do jedzenia: - siemię lniane, - nasiona psyllium, - buraki, - błonnik, w trakcie podawania musisz pamiętać, że pies powinien dużo pić. Trzeba to kontrolować. Na Twoim miejscu podałabym psu coś lekkiego na przeczyszczenie, to już jest kilka dni... Co zrobił weterynarz poza oczyszczeniem gruczołów? Czy pies miał zrobione prześwietlenie? Może zjadł coś, co zatkało jelito? Może powinnaś skonsultować to z innym weterynarzem. Quote
chlebwjajku Posted May 29, 2014 Author Posted May 29, 2014 [quote name='GPooLCLD']Czym karmisz swojego psa? Mogę Ci polecić parę specyfików ułatwiających wypróżnienie się. Dodaje się to do jedzenia: - siemię lniane, - nasiona psyllium, - buraki, - błonnik, w trakcie podawania musisz pamiętać, że pies powinien dużo pić. Trzeba to kontrolować. Na Twoim miejscu podałabym psu coś lekkiego na przeczyszczenie, to już jest kilka dni... Co zrobił weterynarz poza oczyszczeniem gruczołów? Czy pies miał zrobione prześwietlenie? Może zjadł coś, co zatkało jelito? Może powinnaś skonsultować to z innym weterynarzem.[/QUOTE] Dzięki za odpowiedź! Niestety, pies od dwóch dni nic nie je, więc nie mam nawet jak mu tego podać :( Weterynarz nie zrobił nic prócz odetkania gruczołów. Chyba spróbuje zasięgnąć opinii innego lekarza, teraz już nie mam nic do stracenia. Quote
Nienor Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 Nie wiem, jaki zwiazek maja miec gruczoly okoloodbytowe i ich ewentualne zatkanie z problemami z wyproznieniem? Czy pies jest kastrowany? U starszych psow przerost prostaty daje objawy ciaglego napinania sie do oddania kalu, ciaglego parcia, gdy nic nie wychodzi. Leczenie - lewatywa doraznie i kastracja (chyba ze w USG wychodzi rak prostaty). Doraznie mozesz dac siemie lniane (proszek, ktory zalewasz woda), laktuloze, parafine. Nie zmienia to faktu, ze pies powinien byc dobrze zdiagnozowany, RTG brzucha, lewatywa, jesli na RTG mnosto mas kalowych wychodzi, i leczony. Przy zatkaniu jelita zazwyczaj sa inne objawy typu wymioty i krwista lub smolowata biegunka. Z jakiego miasta jestes? Quote
gryf80 Posted May 30, 2014 Posted May 30, 2014 Laktuloza syrop bedzie lepsza dajesz co 8 h az do tzw efektu.zakladajac ze srednio twojnpies wazy ok 10 kk kup w aptece strzykawke 5 ml i po calej podawaj Choc pies nie oddawal stolca przez 2 dni wiec dobrze wykonana lewatywa pewnie bedzie konieczna ze wzgl na tworzace sie tzw kamienie kalowe w jelicie. Quote
kasikz Posted May 30, 2014 Posted May 30, 2014 Tak jak pisze Gryf - laktuloza (może nawet przez bardzo długi okres) a na początek lewatywa. Nie wierzę, że tego weci nie zrobią, obojętnie jak bardzo chcesz ich omijać, to nie zawsze możesz. Quote
chlebwjajku Posted June 9, 2014 Author Posted June 9, 2014 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Zmieniliśmy weterynarza. Okazało się, że podanie leków rozkurczowych i parafiny rozwiązało problem, który ciągnął się od dawna (!). Pies jak nowy! Teraz tylko żałuje, że nie wybraliśmy się do innego lekarza wcześniej. Nie ma co jednak płakać nad rozlanym mlekiem, cieszę się że moja sunia czuje się lepiej :) Quote
Recommended Posts