adiiszek Posted July 22, 2014 Author Posted July 22, 2014 wiesz, niestety psia szkółka to koszt hmm...350zł za 2 miesiące? a dla nas jest to w obecnej sytuacji finansowej 'ogrom' :) Quote
adiiszek Posted July 22, 2014 Author Posted July 22, 2014 zwłaszcza, że w tym miesiącu mieliśmy ''cięcia'', a niestety - Acana, Brit i inne duperele kosztują :P Także możliwe, że za miesiąc, dwa....ale w chwili obecnej -odpada :) Quote
Ty$ka Posted July 24, 2014 Posted July 24, 2014 Rozumiem, tak czy inaczej z tego, co piszesz, popełniacie najczęstsze błędy i borykacie się z podstawowymi problemami, które są łatwe do rozwiązania, więc Wam się naprawdę przyda szkółka. Poza tym to fajna sprawa, tylko trzeba dobrze trafić :) Quote
adiiszek Posted July 25, 2014 Author Posted July 25, 2014 właaaaaaaśnie....wszystko z czasem ;) Quote
Wilczocha Posted October 24, 2014 Posted October 24, 2014 Hej, hej co taka cisza ? Czemu nie ma aktualnych fotek ? Pokaz jak mała wyglądała od 5 miesiąca. Bardzo mnie to ciekawi, bo moja za tydzień będzie miała 5 miesięcy i jest bardzo podobna do twojej, tez nie jest taka ofutrzona. http://www.dogomania.com/forum/topic/142604-szanti/#post22395936 Zapraszam do obejrzenia mojej galerii :) I czekam na jakieś foteczki twojej Shili :) Quote
adiiszek Posted October 24, 2014 Author Posted October 24, 2014 I czekam na jakieś foteczki twojej Shili :) Więc malutka wymieniła zęby jak już wspominałem i rośnie i rośnie..w międzyczasie dowiedziałem się, że musi zrzucić z 1.5kg bo ma delikatną warstwę tłuszczyku na żeberkach (ahh te moje przysmaki, trzeba ukrócić!!), nie wygląda już jak kojot bez sierści, przeszła zapalenie spojówki (kropelki, 4 dni i po problemie) iii...hasa, skacze, śmiga :))) Quote
Collakowa Posted October 24, 2014 Posted October 24, 2014 Uwielbiam tę długość sierści u collaków, ani za krótka, ani za długa :) Będę wpadac częściej! Quote
adiiszek Posted October 24, 2014 Author Posted October 24, 2014 Bzium...tamte fotki są właśnie 5-6 miesiąca małej a teraz... fotki z przed 2 tygodni, w weekend postaram się zrobić najnowsze jakieś :) Małej strasznie zagęścił się kołnierz, coraz więcej sierści znajduje się na ziemi, sierść błyszczy (jedno żółtko tygodniowo chyba działa), sierść ma tak jakby 3 warstwy, nie jest puchowa ale jest za to bardzo zbita i gęsta... Jedynie za uszami włos nie jest typowo czarny (jest miejscami tak jakby wyblakły), myślę, że to kwestia czasu :)) Quote
Wilczocha Posted October 24, 2014 Posted October 24, 2014 Super :) Lubie takie colaki co są tak mało puchate. Czekam na więcej fotek :) Quote
adiiszek Posted October 24, 2014 Author Posted October 24, 2014 Akurat to, że nie jest puchata ma Swoje wady i zalety....chociaż dla mnie to są same zalety :D Ale często słyszę, że to nie Collie, bo Collie miała dużo sierści i była większa, bo Lessie był duży (a 95% nie wie, że w filmie tytułową Lessie grał pies!) :D Postaram się o jakąś małą sesję z Shilusią w weekend : ) PS - a tu fotki jaka byłam mała :D Quote
Collakowa Posted October 24, 2014 Posted October 24, 2014 Czyzby Shila szykuje się do kąpieli, czy tylko sesjaw łazience :P Własnie nie rozumiem tego, przecież Lassie była właśnie mniej puchata niż inne colaki. Własnie jak mówię, że w filmie Lassie grały kilka owczarków + samce to nie wierzą, ale widac w filmie (przynajmniej ja widzę) różnice w niektórych scenach, że grają różne psy Lassie. Quote
adiiszek Posted October 24, 2014 Author Posted October 24, 2014 Grają różne psy w jednym filmie, widać to np. po tym, jak zachowują się, jak patrzą, mimo tego, że to jest jedna rasa, to żaden pies nigdy nie będzie taki sam :) Pomijam fakt, że właśnie 95% ludzi myśli, że to była suczka i potem słyszę po drodze ''Lessie, była bardziej puchata, lessie była większa, brązowa, a to Pan ma kundelka czy to mieszaniec z lessie?'' Filmowa/wy Lessie miał właśnie mniej puchatą sierść, ale taką zbitą...nie wiem dlaczego ludzie myślą, że to był taki 'kłębek sierści' A to było właśnie przed kąpielą, ja siedziałem pod umywalką i szukałem w szafce szamponu :)) Powiem jedno, szczerze, jeśli chodzi o dorastanie - myślałem, że szczeniakowi (do 4mcy) należy poświęcić najwięcej czasu, a teraz wiem, że czas trzeba poświęcać ciągle, możliwie jak najwięcej, są pory na biegi, przygody, spacery, pływanie, są też pory na wspólne spanie po mojej pracy ew. po dłuższym spacerku. Wiem też, że odkąd mała jest z nami - nie potrafię Sobie wyobrazić ani jednego dnia bez niej - każdy nabiera kolorów, nie jest nudny, każdy powrót do domu po pracy jest niespodzianką. Wybaczcie, że temat tak słabo idzie, ale mam pracę, szkołę, a w wolnych chwilach niestety, zamiast siedzieć na dogomanii - śmigamy z małą i uczymy się coraz to czegoś nowszego. Postaramy się poprawić :D !!! PS - tak Sobie śpimy czasem - choć psinka zawsze mnie pilnuje :) ! Quote
Wilczocha Posted October 24, 2014 Posted October 24, 2014 A ile ona teraz ma miesięcy, wzrostu i wagi ? Co do łóżka to moja tez cały czas się pcha, ale nie pozwalamy jej spać, ale czasami uda się jej po cichu wtargnąć na łóżko :P Quote
adiiszek Posted October 24, 2014 Author Posted October 24, 2014 Moja przeważnie wbija się nad ranem, ew. gdy ja już śpię tak głęboko, że nie mam w głowie myśli by jej zabraniać :) Wzrostu ma nie wiem ile, gdyż jakoś nie miałem okazji tego zmierzyć , 7.5 miesiąca, 21.4 kg ... z czego to 1.4 trzeba by zrzucić podobno, bo chyba przesadzaliśmy ze smakołykami. Quote
adiiszek Posted October 24, 2014 Author Posted October 24, 2014 Mierzyłem właśnie Shilę centymetrem rozsuwanym, od podłogi (położenie łapy), poprzez łokieć do najwyższego punktu na grzbiecie (tam za szyją) i wyszło 60cm. Nie wiem czy jest to możliwe, czy nie - ale tyle wyszło :) Quote
Wilczocha Posted October 25, 2014 Posted October 25, 2014 Mierzy się od łapy do kłębu. Moja Szanti ma teraz 50 cm, a wydaje mi się taka mała :P Co do wagi przy 60 cm waga 21 kg wydaje mi się odpowiednia. Szanti teraz waży 12 kg, ale to jeszcze szczeniak na długich nóżkach :P Quote
adiiszek Posted October 25, 2014 Author Posted October 25, 2014 szczeniak na długich nóżkach, z mojej małej około 5-6 miesiąca zaczęła się robić 'kobitka' czyli coraz dłuższa i gęstsza sierść, masy przybyło mięśniowej, odwagi do skoków i wojaży na podwórku ... No to od łapy do kłębu ma 60-61cm :) No ale podobno ma warstewkę tłuszczyku na żebrach i trzeba to zniwelować bo ''zaniknie'' jej wcięcie w talii. Jeść je normalnie, ograniczyłem tylko smakołyki :)) Dla mnie ona ciągle jest mała, ma krótkie nóżki i dla mnie to dalej moja mała Shilusia :D Wilczocha właśnie od 4-5 miesiąca moja mała najbardziej się zmieniła - odkąd ją mamy to własnie przez ostatnie 2-3 miesiące najbardziej malutka się zmieniła, dojrzała w pewnych kwestiach i w 6 miesiącu przestała sikać w domu ;p czyli lepiej późno niż wcale :) Quote
adiiszek Posted October 25, 2014 Author Posted October 25, 2014 Dzisiaj dla małej dzień był bardzo owocny - z rana krótki (30minutowy) spacerek w około dzielnicy, troszkę biegania za piłką. Później Shilusia spotkała się z dziadkami (moimi rodzicami :P), wyszalała się, wyskakała...2h drzemki, a tutaj....wraz z kolegą wzięliśmy ją na dłuuuuuugi spacer połączony z aportowaniem, wzmacnianiem siły komendy DO MNIE oraz STÓJ no i malutkiej nawet nawet to wychodzi :). Niestety, dopiero wróciliśmy ze spaceru, było ciemno, więc i o porządną sesję było ciężko. Chciałem popstrykać coś kreatywnego w domu ale mała zjadła kolację iii....poszła spać. Mam nadzieję, że jutro popstrykamy coś więcej. Na dole parę fotek, co by temat odświeżyć przed kolejnym weekendem :)) Quote
adiiszek Posted October 26, 2014 Author Posted October 26, 2014 https://www.youtube.com/watch?v=GqJT5EIjJmo&feature=youtu.be - przedstawiam filmik typowej porannej zabawy naszego psa - czyli patyk/butelka w zęby i sama biega w około drzew i robi kilometry (potrafi tak przez dobre 20minut, napije się i dalej...) :P Do tego wzmacnianie tylnych nóżek przez skoki przez pseudo-płotek, aportowanie, łapanie piłki oraz powtarzanie komend :) Rano godzinka, popołudniu zapowiadają się 2-3h z Wyżłem Niemieckim znajomego czyli psie zabawy, biegi, skoki i aportowanie oraz przyzwyczajanie psa do tego, żeby nie fascynować się każdym napotkanym psiurem. I wieczorem myślę, że jak co dzień - piłeczka i pobiegamy Sobie, chyba, że małej się nie będzie chciało, to spacerek 1-2km i finito :) Zamieszczam fotki jak mała ładne siedzi i czeka na patyczek :) Quote
Mała Nika Posted October 26, 2014 Posted October 26, 2014 Ale dziewczyna wyrosła :iloveyou: A taka była jeszcze niedawno patyczkowata :P I jejciu ale ma dziewczyna rozrywek dziennie :D jak ja się cieszę że z mojego taki leń:P Quote
adiiszek Posted October 26, 2014 Author Posted October 26, 2014 Z mojej niestety leń nie jest. Nawet gdy ja mam leniwy dzień to przynosi każda możliwa zabawkę i piszczy żeby iść na dwór, wiec nie ma leniwych dni haha :)) trzeba by się Teraz spotkać gdy mała juz się nie boi dużych psów ;p Quote
Mała Nika Posted October 26, 2014 Posted October 26, 2014 Najgorzej chyba jak leje całymi dniami... My chętnie, a młody myślę że już wgl bedzie happy na spotkanie ;) Quote
adiiszek Posted October 26, 2014 Author Posted October 26, 2014 Ost. lało całymi dniami, a mała aportowała piłeczkę więc nie ma, że boli - kurtka przeciwdeszczowa i śmigamy :)) No no ja myślę :P dalej z niego taka ciapka czy już nie :>? Quote
Mała Nika Posted October 26, 2014 Posted October 26, 2014 Zdecydowanie nie ciapciok :( teraz to bym go porównała do jakiegoś byka tyrana, jak się rozpędzi to ciężki twój los :P Ale myślę że Shila zwinna dziewczyna dałaby sobie radę :P Quote
Wilczocha Posted October 26, 2014 Posted October 26, 2014 Moja za tydzień będzie miała 5 miesięcy i na razie co widzę to dostaje dłuższego futerka na grzbiecie i ogon bardziej się puszy, ale tak to jest szczuplutka i ma bardzo długie, cienkie łapy. :P Co do skoków to moja od szczeniaka była bardzo skoczna, aż się martwiłam, że dostanie mi dysplazji od tych skoków. Dlatego poszliśmy na prześwietlenie biodra w 3 miesiącu i diagnoza taka, że kości trochę zbyt luźno leżą w panewkach i dostała „ ArthroVet Complex”. Następne prześwietlenie zrobimy jej w 7-8 miesiącu. Ale skoczna jest nadal i dużo biega po podwórku i jest bardzo szczekliwa. Co do twojej Shili bym ci ją wymacała po żebrach :P i bym ci powiedziała czy potrzebuje coś zrzucić czy jest ok. A co do sikania w domu to tutaj muszę się pochwalić. Moja przestała sikać w domu w 3 miesiącu. :D Tak w ogóle fajny filmik. Jak bym widziała swoją Szanti z tym bieganiem. Będę musiała tez kiedyś taki filmik nakręcić. A co do tych skoków to uważaj by się łapkom nic nie stało. Jeżeli nie robiłeś jeszcze prześwietlenia to warto zrobić. Będziesz wiedział jak rozwijają się łapki twojej Shili. Quote
Recommended Posts