Orzełek Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 Mam do Was pytanie. Mojej suczce łzawią i ropieją oczy. Byłem u weterynarzy, jeden stwierdził, że to od kurzu, drugi przepisał kropelki z antybiotykiem... Nie pomogło. Dowiedziałem się, że pomóc może maść Neomycyna, kupiłem więc takową w aptece i ze zdziwieniem czytam na ulotce, że jest to maść do skóry! Niby w internecie znalazłem maść do oczu z tą samą substancją czynną - siarczanem neomycyny. Czy tą, którą kupiłem mogę posmarować skórę dookoła oczu psa? Czy może różne wersje tej maści mają inny skład substancji pomocniczych (w przypadku mojej to: wazelina biała i parafina ciekła) i nie powinienem ją stosować blisko oka? A może to to samo, tylko ma dwie wersje handlowe? Czy ktoś z Was posiada wiedzę na ten temat, którą zechce się ze mną podzielić? Quote
gryf80 Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 nie wiem co masz ale do oczu musi być 0,5%.ja bym nie ryzykowała z ta do skóry.kup do oczu Quote
gryf80 Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 zrobisz jak uważasz ja bym te zostawiła w apteczce(moze się przyda),a do oka kupiła "oczną" Quote
kasikz Posted May 7, 2014 Posted May 7, 2014 Zadzwoń do weta i już, ale na wlasną rękę nie dawaj nic do oczu, co do oczu nie jest. Co z tego, że takie same stężenie, ktoś bez powodu nie pisze, że to jest do tego, a to do tego. Tak samo jest z detreomycyną, stężenia te same, a każde maści i krople mają swoje przeznaczenie... Quote
Nienor Posted May 7, 2014 Posted May 7, 2014 Substancja czynna moze byc ta sama, stezenie tez ale nosnik inny - tym sie roznia masci do oka, nosa, skory. Quote
Orzełek Posted May 8, 2014 Author Posted May 8, 2014 [quote name='kasikz']Zadzwoń do weta i już[/QUOTE] Widzisz, nie pomyślałem o tym :) Tak jak pisze Nienor - nośnik w takiej maści jest inny, gdyż substancja czynna musi przeniknąć warstwy skóry, inaczej niż w przypadku maści do oczu i lepiej nie stosować jej w tym przypadku. No nic, wątek zostanie dla potomnych, może komuś się ta informacja jeszcze przyda :) Dzięki za odzew! Quote
Recommended Posts