Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, jestem nowa, ale przejrzałam forum i nie znalazłam tematu z identycznymi objawami u psa (zazwyczaj opisane są dużo poważniejsze). Bardzo przepraszam, jeśli jednak dubluję wątek.

Posiadam dziesięciomiesięcznego cavaliera. Od tygodnia piesek często się drapie, sierść zaczęła odchodzić większymi kłaczkami, co jest szczególnie widoczne przy czesaniu. Sytuacja nie ma wpływu na jego samopoczucie (wesoły, beztroski, żywy), odchody również w normie. Czy mogą to być objawy alergii i konieczna jest wizyta u weterynarza?

Dopiszę, że miał już problem zdrowotny: mniej więcej trzy miesiące temu dostał uczulenia na jeden ze składników karmy, wówczas również się drapał, ale o wiele bardziej intensywnie - do bólu i powstania ran - ale sierść nie wypadała. Po interwencji weterynarza i lekkiej zmianie diety* objawy ustąpiły.
Obecnie karmimy go przede wszystkim GranCarno Junior (kurczak z królikiem) z ryżem. Rzadziej je suchą karmę Royal Canin Mini Junior, od czasu do czasu dostaje kawałek jabłka, marchewki lub suszoną kaczkę.

*Niestety nie zdołaliśmy ustalić na co dokładnie jest uczulony. Pewne jest, że to zawiera GranCarno Junior z wołowiną i sercem.

Posted

Odstawiłabym zupełnie Royala, bo wbrew panującej opinii nie jest to dobra karma i poszukała karmy z rybą. Kurczak jest mięsem, które najczęściej wywołuje alergie. Przy problemach skórnych dobrze jest podawać preparaty z kwasami omega, najlepiej oleje rybne, ale równie dobrze może to być tran w kapsułkach kupiony w ludzkiej aptece. Jeśli nie zrobisz testów alergicznych, to jedynym sposobem znalezienia co uczula Twojego psa, jest eliminacja. Na pewno też po zmianie karmy od razu nie zauważysz różnicy, bo alergen może utrzymywać się w organizmie do dwóch tygodni.

Posted

[B]mozarcik, andromeda[/B] - dziękuję za wskazówki, zmienię Royal na inną firmę, zrezygnuję z kurczaka i zacznę podawać tran. Spróbuję drogą eliminacji sprawdzić czy problem rzeczywiście leży w pokarmie.

[B]gryf80[/B] - tak, pilnujemy go pod tym kątem.

Posted

Spróbuj z kroplami typu Efa Oile. Moje psiaki miały podrażnioną skórę, Tosiek rozdrapywał się do krwi, ale te kropelki pomogły nam bardzo. Psiak przestał się drapać, a włoski ładnie błyszczały :) Tylko trzeba poczekac na efekty tak z 2, 3 tygodnie. Ale działa, a podaje się bezproblemowo :) Do jedzonka :)

• 5 weeks later...
Posted

Też mam cavaliera (sukę) i też drapała się:angryy:, pisałam już o tym w innym wątku, obecnie je wolfsblut z koniną, czasem puszkę z królikiem lub jagnięciną, wyleczyłam gruczoły okołoodbytowe, kąpię w hexodermie, jest ok.
i jeszcze codziennie gammolen