Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Potrzebuję pomocy.
Po moim osiedlu błąkał się kundelek i przygarnialiśmy go. Mieszka w naszym dużym ogrodzie (do domu nie wchodzi). Byłem u weterynarza jest zdrowy ma ok. 2 lata. Psiak jet cudowny, ufny i grzeczny. Niestety nie chce chodzić na smyczy.Po przypięciu smyczy robi się o osowiały, nie chce nawet jeść smakołyków (bez smyczy wsuwa je aż mu się uszy trzęsą). Chciałbym z nim chodzić na spacery, poradźcie jak nauczyć go chodzenia na smyczy.

• 4 weeks later...
Posted

Wszystko trzeba stopniowo ;)
1. Podejdź do psa ze smyczą, połóż ją obok niego. Jak ją powącha, poliże czy w jakikolwiek inny sposób okaże pozytywne zainteresowanie- daj smakołyk.
2. Przypnij smycz na kilka sekund i odepnij ją, daj smakołyk.
3. Przypnij smycz, ale nie bierz jej do ręki- za pozytywną reakcę daj smakołyk.
4. Przypiętą smycz weź do ręki, ale stój w miejscu- smakołyk.
5. Przejdź się z psem kawałek, daj smakołyk.

Pies zacznie kojarzyć dobrze smycz i na pewno specery nie będą uciążliwe ;)

Posted

[quote name='stecek']Potrzebuję pomocy.
Po moim osiedlu błąkał się kundelek i przygarnialiśmy go. Mieszka w naszym dużym ogrodzie (do domu nie wchodzi). Byłem u weterynarza jest zdrowy ma ok. 2 lata. Psiak jet cudowny, ufny i grzeczny. Niestety nie chce chodzić na smyczy.Po przypięciu smyczy robi się o osowiały, nie chce nawet jeść smakołyków (bez smyczy wsuwa je aż mu się uszy trzęsą). Chciałbym z nim chodzić na spacery, poradźcie jak nauczyć go chodzenia na smyczy.[/QUOTE]
1. Trzymaj na "krótkiej" smyczy.
2. Jak ciągnie metodą prób i błędów stosuj bodziec (dozuj siłę szarpnięcia). Szybkie i energiczne szarpnięcie smyczą aby wrócił do nogi (Ważne! Nie szarpiesz w górę ale w tył! Byle nie za mocno za pierwszym razem, aby nie zadawać nie potrzebnego bólu). Czasami aż do momentu kiedy pies poczuje dyskomfort i wręcz "oburzy" się... Rozpoznasz jak zobaczysz jego reakcję.
3. Ewentualnie przystawaj w momencie jak ciągnie, weź go do nogi i jak się uspokoi kontynuuj marsz.
4. Najważniejsza sprawa. Często pies ciągnie i szaleje na smyczy kiedy jest po prostu nie wybiegany i energia go "rozpiera". Ekscytacja spowodowana wyjściem na spacer (ruchem generalnie) jest tak duża że pies jest jak w amoku. Wtedy "walka" z nim jest męczarnią dla Ciebie jak i dla samego psiaka.
5. Dlatego musisz mu zapewnić odpowiednia dawkę ruchu. Idź na spacer, "wymęcz" go czymkolwiek co lubi a następnie wracając ucz posłuszeństwa. Jest to wtedy zdecydowanie łatwiejsze i przyjemniejsze dla Ciebie i dla psiaka.

Miałem przez dzień samca młodego którego energia dosłownie rozpierała. Pierwszy spacer był trudny. Ale z każdym kolejnym moja kontrola nad nim się poprawiała. Nie mogłem go wybiegać bo nie znałem psa, ale przy pomocy bodźców (zdecydowane szarpnięcia) powodowałem że czuł się nie komfortowo i szybko uczył się iść przy nodze. Opanowanie i konsekwencja i będzie dobrze ;)

Posted

[quote name='Ankar']1. Trzymaj na "krótkiej" smyczy.
2. Jak ciągnie metodą prób i błędów stosuj bodziec (dozuj siłę szarpnięcia). Szybkie i energiczne szarpnięcie smyczą aby wrócił do nogi (Ważne! Nie szarpiesz w górę ale w tył! Byle nie za mocno za pierwszym razem, aby nie zadawać nie potrzebnego bólu). Czasami aż do momentu kiedy pies poczuje dyskomfort i wręcz "oburzy" się... Rozpoznasz jak zobaczysz jego reakcję.
3. Ewentualnie przystawaj w momencie jak ciągnie, weź go do nogi i jak się uspokoi kontynuuj marsz.
4. Najważniejsza sprawa. Często pies ciągnie i szaleje na smyczy kiedy jest po prostu nie wybiegany i energia go "rozpiera". Ekscytacja spowodowana wyjściem na spacer (ruchem generalnie) jest tak duża że pies jest jak w amoku. Wtedy "walka" z nim jest męczarnią dla Ciebie jak i dla samego psiaka.
5. Dlatego musisz mu zapewnić odpowiednia dawkę ruchu. Idź na spacer, "wymęcz" go czymkolwiek co lubi a następnie wracając ucz posłuszeństwa. Jest to wtedy zdecydowanie łatwiejsze i przyjemniejsze dla Ciebie i dla psiaka.

Miałem przez dzień samca młodego którego energia dosłownie rozpierała. Pierwszy spacer był trudny. Ale z każdym kolejnym moja kontrola nad nim się poprawiała. Nie mogłem go wybiegać bo nie znałem psa, ale przy pomocy bodźców (zdecydowane szarpnięcia) powodowałem że czuł się nie komfortowo i szybko uczył się iść przy nodze. Opanowanie i konsekwencja i będzie dobrze ;)[/QUOTE]

:mdleje:

1. Tutaj mamy problem, że pies boi się smyczy, a nie ciągnie, czy wariuje na niej.
2. Twoje szarpanie spowoduje jeszcze gorszy lęk, czy zamknięcie się psa na współpracę z nowym panem.
3. Jak ma go wziąć na spacer i wybiegać skoro pies nie chodzi na smyczy ?!

Co do autora wątku Paulina94 dobrze mówi, tylko musisz liczyć się z tym, że to nie będzie hop-siup, tylko trzeba trochę czasu. Za każdy kontakt ze smyczą nagradzaj, za każdą inicjatywę z jego strony w stosunku do smyczy również. Życzę powodzenia i wytrwałości ;)