Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.

Mieszkam w bloku. Codziennie dużo się ruszam. Pies zostawałby sam w domu 1-4 godziny, ale nie codziennie.

Zależy mi, żeby był bystry, posłuszny i nie hałasował za bardzo. Żeby wytrzymał wielogodzinne spacery i to lubił. Waham się między tą rasą a Retrieverem z Nowej Szkocji, Golden Retrieverem i Owczarkiem Szkockim krótkowłosym.

Proszę o wszelkie sugestie.

Posted

Myślę, że na te pytania odpowiedzą hodowcy. Znam zaledwie jedną dogomaniaczkę posiadające mundka, a i to - teraz nie zagląda na forum. ;)

• 2 weeks later...
Posted

Mały munsterlander zdecydowanie by się sprawdził w takich warunkach. Są to psy inteligentne, raczej ciche (oczywiście zależy od osobnika).
W porównaniu do golden retrievera, munsterlander powinien być spokojniejszy. Golden to wieczny szczeniak. No i u mundka mniejszy problem z sierścią w okresie linienia.
Ja mam starszą już goldenkę a w sierpniu przyjedzie do mnie właśnie suczka mały munsterlander.
I też wybrałam tą rasę pod tym kątem,że będzie z nami jeździć w góry, będzie biegać przy koniach, przy rowerze itp.
W sumie jakbym miała wybierać pomiędzy obiema tymi rasami to miałabym problem, ponieważ obie są wspaniałe i obie odpowiadają moim wymaganiom:)