karlik13 Posted April 2, 2014 Posted April 2, 2014 Witam mam pytanie odnośnie mojego psa jest to mały kundel w wieku około 12lat(dlatego około gdyż był adoptowany ze schroniska a miał tak zniszczone zęby że trudno było oszacować wiek jedni mówili że ma 4 lata a inni że 2 lata.) i miał wczoraj operacje łapy na zerwanie więzadła kolanowego odebrałem go od weterynarza o 13:30 i do 19:00 był omamiony trochę się szamotał trochę spał ale w nocy od 22:00 ciągle chodził,sapał wiercił się i nic nie jadł, dzisiaj rano o 9:30 byłem u weterynarza na zastrzyku z antybiotykiem i przeciw bólowym jak usłyszał że nic nie jadł zostawił mu welfron do jutra bo jak nie będzie jadł to trzeba podać kroplówkę ale odkąd przyszedł od weterynarza nic nie robi tylko śpi a jak się go obudziło i próbowało dać mięsa odwraca głowę i tak na każde jedzenie pił wczoraj dużo a dzisiaj już mało czy to normalne zachowanie po takiej operacji? Miał też taką operację na drugą łapę 2 lata temu ale już w tym samym dniu zaczął po mału jeść a na drugi to o tej godzinie to już był żwawy i chciał jeść dlatego teraz to zachowanie mi się nie podoba. Czy może to być normalne czy mam się czym martwić? Co mam z nim zrobić? Bardzo proszę o pomoc i z góry za nią dziękuje. Pozdrawiam karlik13. P.S. Mamy też świnkę morską i jak była koło niego to się z nią bawił a teraz ona go w ogóle nie interesuje:( Quote
gagunia Posted April 2, 2014 Posted April 2, 2014 łapa jest w opatrunku gipsowym ? jesli tak to sprawdz czy nia ma go za mocno założonego -sprawdz czy jest obrzęk dolnej części stopy tzn paluszków . To duży czy mały pies ile waży ? sprawdz mu też temperaturę . Quote
karlik13 Posted April 2, 2014 Author Posted April 2, 2014 Łapy nie sprawdzę bo ma chyba w opatrunku gipsowym bo to tak wygląda i jest sztywne ale łapa jest zawinięta całkowicie aż do pazurów więc tego nie zobaczę, pies jest mały waży do 10kg chyba 8kg z groszami było ostatnio, a jak sprawdzić mu temperaturę( nigdy nie mierzyłem psu temperatury więc nie jestem zorientowany jak się to robi.)? Quote
gagunia Posted April 2, 2014 Posted April 2, 2014 Opatrunek gipsowy nie musi być az do palców , możesz troszeczkę odwinąć albo nadciąć aby zobaczyć czy nie ma obrzęku ,bo bardzo często opatrunek taki jest za mocno zciśnięty , a nie może bo nóżka może byc niedokrwiona a to poważna sprawa , jesli sobie nie poradzisz to idz do wet POWIEDZ jak pies się zachowuje ze coś nie tak , zasugeruj to co napisałam . Temperaturę mierzy się w odbycie jak dzieciom ,termometrem elektronicznym bo szybciej -koszt 8 zł albo rtęciowym , końcówkę termometru nasmaruj zwykłym olejem i włóż delikatnie w pupę . Na twoim miejscu poszłabym dzisiaj do weta , bo pies cierpi ,przynajmniej jego zachowanie na to wskazuje , Quote
gagunia Posted April 8, 2014 Posted April 8, 2014 karlik13 sie nie odzywa , mam tylko nadzieje ze pies trafił do weta . No własnie jest tak jak pisałeś i sugerowałam , zbyt mocno założony opatrunek gipsowy doprowadza do niedokrwienia kończyny -to przypadki bardzo częste . W pierwszej dobie po zabiegu jeśli sie nie usunie opatrunku gipsowego i nie rozmasuje łapy to skutki sa opłakane . Quote
Recommended Posts