Macia Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 (edited) Zostałyśmy poproszone o pomoc. W okolicznej wiosce jest pewna rodzina. Mają oni pod opieką sporą ilość psów i nie są w stanie nad tym zapanować. Kolejne suki rodzą szczeniaki, liczba zwierząt rośnie. Psy poruszają się stadem i inni mieszkańcy się skarżą. Zwierzaki potrafią biegać również po okolicznych wioskach. Co jakiś czas któryś z psów zostaje potrącony i najczęściej ginie. Pojechałyśmy na miejsce. Od razu wybiegło około 10 psów. Są one małe, ale jednak w grupie robią wrażenie. Postanowiłyśmy zabrać dwie suki z oczywistych względów. Zostały nam oddane bez problemów ponieważ nie były przez właścicielki lubiane. Potem jednak przyniesiono jeszcze jednego malucha i zdecydowałyśmy się ją również zabrać. To nie koniec, docelowo planujemy zabrać większość psów. Jeśli chodzi o sunie, które trafiły do nas są to: - Czarna sunia. Ma około roku. Sunia waży 4,9 kg. Jedno oko ma mniejsze, podobno w wyniku urazu (została potrącona przez samochód). Mała jest wystraszona, zresztą jak one wszystkie. Jak już się oswoi będzie kochanym psem. Sunia ma w środę pilną sterylizację - jest już w ciąży i nie zamierzamy powiększać liczby bezdomnych psów. - Brązowa sunia. Też ma mniej więcej rok. Sunia waży 4,8 kg. Jest bardzo delikatna. Sunia też jest przestraszona, ale szybko dojdzie do siebie. - Biała sunia. Tak naprawdę to jeszcze szczeniak. Ma ok. 5 miesięcy. Sunia jest kochana. Boi się, ale podchodzi do człowieka i macha ogonkiem. Jest chuda, waży 2,1 kg ale powinna na pewno więcej. Docelowo będzie jednak niewielka. Malutka powinna szybko się przyzwyczaić i niedługo będzie gotowa do adopcji. Sunię trzeba porządnie wykąpać no i musi oczywiście trochę przytyć. Na miejscu zostało ok. 8 psów. Nie wiemy dokładnie, bo ciężko się było doliczyć. Na pewno została jeszcze jedna suka i ją trzeba prędko zabrać. Psy są zapchlone, tylko część ma szczepienia. Zostało sporo samców. Praktycznie każdy pies wygląda inaczej i łączy je tylko jedno - są małe. Wątpię żeby któryś miał więcej niż 6 kg. Na pewno jakieś psy nie zostały nam pokazane. Zamierzamy zabrać praktycznie wszystkie zwierzaki (ma zostać najstarszy samiec). Pozostałe psy są młode. Nie wiem czy któryś ma więcej niż 3 lata. Jeśli chodzi o ich zachowanie: Psy w grupie są bardzo odważne, ale po przekupieniu karmą szybko się uspokoiły. Włożone do klatki szczekały na nas. Potem się uspokoiły i po prostu się zamierały przy dotyku. Po dwóch dniach jest lepiej. Małe Białe już samo podchodzi i się cieszy. Pozostałe dwie sunie robią wolniejsze postępy, ale jednak jakieś są. Psy mieszkały z dziećmi, ale raczej pozostawione same sobie. Wszystkie psy musiały zostać odrobaczone i odpchlone. Każda z suń została zaszczepiona. Czekają je jeszcze sterylizacje, a to przecież nie koniec. Trzeba jeszcze zadbać o pozostałe psy. Dlatego też bardzo prosimy o wsparcie. W tej chwili mamy pod opieką 15 psów i 9 kotów i jest naprawdę ciężko. Jeśli ktoś chciałby nam pomóc prosimy o wpłaty na konto: Mbank 55 1140 2017 0000 4402 1306 2552 tytułem: Darowizna - trójka Dokładne dane fundacji: Fundacja ZWIERZĘCE SOS ul. Kmicica 69, 64-100 Leszno Później będą lepsze zdjęcia: Edited November 13, 2014 by Macia Quote
Macia Posted March 31, 2014 Author Posted March 31, 2014 (edited) [B][SIZE=4]ROZLICZENIE [/SIZE] Wpłaty:[/B] Poker + 100 zł Gusiaczek + 200 zł Nikaragua (bazarek) + 30 zł Poker (bazarek) + 31 zł [B]Wydatki:[/B] sterylizacja Rity, szczepienie Rity, Meme i Pati, badanie krwi Rity przed zabiegiem - 390 zł sterylizacja Psotki - 140 zł [B]RAZEM:[/B] 361 zł - 530 zł = [SIZE=3][B]- 169 zł[/B][/SIZE] Edited April 24, 2014 by Macia Quote
Gusiaczek Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 O matulu, jakie słodziaki :loveu: teraz nie mogę Was wspomóc, przykro mi .... ale będę zaglądać Biała chyba migiem znajdzie domek, oby wszystkim się poszczęściło Quote
Macia Posted March 31, 2014 Author Posted March 31, 2014 [quote name='Gusiaczek']O matulu, jakie słodziaki :loveu: teraz nie mogę Was wspomóc, przykro mi .... ale będę zaglądać[/QUOTE] Sama obecność jest dla nas ważna :loveu:. Sunie są słodziutkie, szczególnie Małe Białe. Szczenior jak się cieszy do człowieka to pokazuje wszystkie zęby. Ma więc bardzo szeroki uśmiech :lol:. Quote
Gusiaczek Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 [quote name='Ewa Marta']Jestem.......[/QUOTE] [quote name='konfirm13']Jestem i ja. Na zaproszenie.[/QUOTE] Witamy :) pędzę dalej z zaproszeniami ;) Quote
NikaEla Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 [quote name='Gusiaczek']Witamy :) pędzę dalej z zaproszeniami ;)[/QUOTE]Wszędzie dużo tych psich nieszczęść, ciężko wszystko ogarnąć. Quote
Ellig Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 Jestem i jak zwykle juz się zakochalam w malutkiej..... Quote
NikaEla Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 (edited) Może warto zrobić wydarzenie na FB wieczorem sklecę bazar z pozostałych ciuczków Edited March 31, 2014 by Nikaragua Quote
margoth137 Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 nie mam na razie jak pomóc, będę fanty odkładać:( tyle maluchów:( Quote
Macia Posted March 31, 2014 Author Posted March 31, 2014 [quote name='Ewa Marta']Jestem.......[/QUOTE] [quote name='konfirm13']Jestem i ja. Na zaproszenie.[/QUOTE] [quote name='mdk8']ja też szybciutko przybiegam.[/QUOTE] Dziękuje wszystkim za przybycie! :loveu: [quote name='Gusiaczek']Witamy :) pędzę dalej z zaproszeniami ;)[/QUOTE] Dziękuję, że zapraszanie na wątek! :multi: [quote name='Nikaragua']Wszędzie dużo tych psich nieszczęść, ciężko wszystko ogarnąć.[/QUOTE] Niestety... Wydaje się, że jest coraz gorzej. Mamy w tej chwili ciągle nowe zgłoszenia i musimy wybierać, które psy najbardziej potrzebują pomocy. To nigdy nie jest łatwe. Chciałoby się zabrać wszystkie, ale to jest nierealne. [quote name='Ellig']Jestem i jak zwykle juz się zakochalam w malutkiej.....[/QUOTE] Malutka jest cudowna. Wszyscy się w niej zakochują od razu. Sunia od początku była nastawiona tylko na jedzenie. Nie miała czasu się bać, bo starała się w końcu najeść. Z każdym dniem będzie spokojniej. Jednak nie ma się co dziwić, to sama skóra i kości a przecież to dzieciak i musi nadrobić. No i ten jej tik z pokazywaniem zębów jak się cieszy po prostu rozwala :lol:. Quote
Macia Posted March 31, 2014 Author Posted March 31, 2014 [quote name='Nikaragua']Może warto zrobić wydarzenie na FB wieczorem sklecę bazar z pozostałych ciuczków[/QUOTE] Myślałam o wydarzeniu, ale ostatnio średnio idą, a ja nie mam za bardzo czasu żeby to ogarniać. Poczekam na nowe zdjęcia i może coś wymyślę. Będziemy wdzięczne za bazarek. Tak naprawdę mamy długi i ostatnie czego nam brakuje to kolejne psy, ale jak je zobaczyłyśmy to nie mogłyśmy ich zostawić. [quote name='margoth137']nie mam na razie jak pomóc, będę fanty odkładać:( tyle maluchów:([/QUOTE] Dziękuję! Maluchów sporo i boję się ile ich jest naprawdę. Ale trzeba powalczyć i zakończyć tą sprawę skoro zaczęłyśmy. Quote
Maryna Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 Zapiszę,choc w tym m-cu spłukana jestem całkiem Quote
atulek Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 Jestem na zaproszenie Gusiaczka zapisuję sobie wątek. Quote
cisowianka Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 Gusiaczk pozostwił info na bazarku ;) rozumiem że to zaproszenie, więc jestem, ale też z tych spłukanych.... Quote
Gusiaczek Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 Kochane Cioteczki przybywają :) :multi: Podnosimy Maleńtasy :) Quote
Poker Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 Wpłacę od wspaniałych ludzi 100 zł na dobry początek. Quote
NikaEla Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 [quote name='Nikaragua'] wieczorem sklecę bazar z pozostałych ciuczków[/QUOTE]50% dla psiaczków z tego wątku bazarek: [url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/252127[/url] Quote
auraa Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 zaglądam i żałuję że na razie musiałam zrezygnować z tymczasów... Quote
mestudio Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 Nie wiem jak już komentować te bezrozumne zachowania ludzi, bo to nie kończący się scenariusz ludzkiej głupoty. W każdym domu TV i 100 programów, a czerpią z tego zero wiedzy, skaczą tylko po kanałach w poszukiwaniu durnych programików i teleniczego. Quote
Makila Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 To prawda, ludzka głupota nie zna granic. Tylko najgorsze jest to, że na tej głupocie cierpią te biedne psiaczki. Biała jest rewelacyjna. Już widzę te kolejki do adopcji :loveu: Szkoda, że nie ma zdjęć psiaków które zostały u tych.....:shake: Quote
Recommended Posts