Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Zostałyśmy poproszone o pomoc. W okolicznej wiosce jest pewna rodzina. Mają oni pod opieką sporą ilość psów i nie są w stanie nad tym zapanować. Kolejne suki rodzą szczeniaki, liczba zwierząt rośnie. Psy poruszają się stadem i inni mieszkańcy się skarżą. Zwierzaki potrafią biegać również po okolicznych wioskach. Co jakiś czas któryś z psów zostaje potrącony i najczęściej ginie.
Pojechałyśmy na miejsce. Od razu wybiegło około 10 psów. Są one małe, ale jednak w grupie robią wrażenie. Postanowiłyśmy zabrać dwie suki z oczywistych względów. Zostały nam oddane bez problemów ponieważ nie były przez właścicielki lubiane. Potem jednak przyniesiono jeszcze jednego malucha i zdecydowałyśmy się ją również zabrać. To nie koniec, docelowo planujemy zabrać większość psów. Jeśli chodzi o sunie, które trafiły do nas są to:
- Czarna sunia. Ma około roku. Sunia waży 4,9 kg. Jedno oko ma mniejsze, podobno w wyniku urazu (została potrącona przez samochód). Mała jest wystraszona, zresztą jak one wszystkie. Jak już się oswoi będzie kochanym psem. Sunia ma w środę pilną sterylizację - jest już w ciąży i nie zamierzamy powiększać liczby bezdomnych psów.
- Brązowa sunia. Też ma mniej więcej rok. Sunia waży 4,8 kg. Jest bardzo delikatna. Sunia też jest przestraszona, ale szybko dojdzie do siebie.
- Biała sunia. Tak naprawdę to jeszcze szczeniak. Ma ok. 5 miesięcy. Sunia jest kochana. Boi się, ale podchodzi do człowieka i macha ogonkiem. Jest chuda, waży 2,1 kg ale powinna na pewno więcej. Docelowo będzie jednak niewielka. Malutka powinna szybko się przyzwyczaić i niedługo będzie gotowa do adopcji. Sunię trzeba porządnie wykąpać no i musi oczywiście trochę przytyć.

Na miejscu zostało ok. 8 psów. Nie wiemy dokładnie, bo ciężko się było doliczyć. Na pewno została jeszcze jedna suka i ją trzeba prędko zabrać. Psy są zapchlone, tylko część ma szczepienia. Zostało sporo samców. Praktycznie każdy pies wygląda inaczej i łączy je tylko jedno - są małe. Wątpię żeby któryś miał więcej niż 6 kg. Na pewno jakieś psy nie zostały nam pokazane. Zamierzamy zabrać praktycznie wszystkie zwierzaki (ma zostać najstarszy samiec). Pozostałe psy są młode. Nie wiem czy któryś ma więcej niż 3 lata.

Jeśli chodzi o ich zachowanie: Psy w grupie są bardzo odważne, ale po przekupieniu karmą szybko się uspokoiły. Włożone do klatki szczekały na nas. Potem się uspokoiły i po prostu się zamierały przy dotyku. Po dwóch dniach jest lepiej. Małe Białe już samo podchodzi i się cieszy. Pozostałe dwie sunie robią wolniejsze postępy, ale jednak jakieś są. Psy mieszkały z dziećmi, ale raczej pozostawione same sobie.

Wszystkie psy musiały zostać odrobaczone i odpchlone. Każda z suń została zaszczepiona. Czekają je jeszcze sterylizacje, a to przecież nie koniec. Trzeba jeszcze zadbać o pozostałe psy. Dlatego też bardzo prosimy o wsparcie. W tej chwili mamy pod opieką 15 psów i 9 kotów i jest naprawdę ciężko.
Jeśli ktoś chciałby nam pomóc prosimy o wpłaty na konto:

Mbank 55 1140 2017 0000 4402 1306 2552
tytułem: Darowizna - trójka

Dokładne dane fundacji:
Fundacja ZWIERZĘCE SOS
ul. Kmicica 69, 64-100 Leszno

Później będą lepsze zdjęcia:

76785d651a69409fmed.jpg

929c4b71b0a2e708med.jpg

589b7a01d9c68df6med.jpg

Edited by Macia
Posted (edited)

[B][SIZE=4]ROZLICZENIE [/SIZE]

Wpłaty:[/B]

Poker + 100 zł
Gusiaczek + 200 zł
Nikaragua (bazarek) + 30 zł
Poker (bazarek) + 31 zł

[B]Wydatki:[/B]

sterylizacja Rity, szczepienie Rity, Meme i Pati, badanie krwi Rity przed zabiegiem - 390 zł
sterylizacja Psotki - 140 zł

[B]RAZEM:[/B] 361 zł - 530 zł = [SIZE=3][B]- 169 zł[/B][/SIZE]

Edited by Macia
Posted

[quote name='Gusiaczek']O matulu, jakie słodziaki :loveu:
teraz nie mogę Was wspomóc, przykro mi ....
ale będę zaglądać[/QUOTE]

Sama obecność jest dla nas ważna :loveu:.
Sunie są słodziutkie, szczególnie Małe Białe. Szczenior jak się cieszy do człowieka to pokazuje wszystkie zęby. Ma więc bardzo szeroki uśmiech :lol:.

Posted

[quote name='Ewa Marta']Jestem.......[/QUOTE]

[quote name='konfirm13']Jestem i ja. Na zaproszenie.[/QUOTE]

[quote name='mdk8']ja też szybciutko przybiegam.[/QUOTE]

Dziękuje wszystkim za przybycie! :loveu:

[quote name='Gusiaczek']Witamy :)
pędzę dalej z zaproszeniami ;)[/QUOTE]

Dziękuję, że zapraszanie na wątek! :multi:

[quote name='Nikaragua']Wszędzie dużo tych psich nieszczęść, ciężko wszystko ogarnąć.[/QUOTE]

Niestety... Wydaje się, że jest coraz gorzej. Mamy w tej chwili ciągle nowe zgłoszenia i musimy wybierać, które psy najbardziej potrzebują pomocy. To nigdy nie jest łatwe. Chciałoby się zabrać wszystkie, ale to jest nierealne.

[quote name='Ellig']Jestem i jak zwykle juz się zakochalam w malutkiej.....[/QUOTE]

Malutka jest cudowna. Wszyscy się w niej zakochują od razu. Sunia od początku była nastawiona tylko na jedzenie. Nie miała czasu się bać, bo starała się w końcu najeść. Z każdym dniem będzie spokojniej. Jednak nie ma się co dziwić, to sama skóra i kości a przecież to dzieciak i musi nadrobić. No i ten jej tik z pokazywaniem zębów jak się cieszy po prostu rozwala :lol:.

Posted

[quote name='Nikaragua']Może warto zrobić wydarzenie na FB

wieczorem sklecę bazar z pozostałych ciuczków[/QUOTE]

Myślałam o wydarzeniu, ale ostatnio średnio idą, a ja nie mam za bardzo czasu żeby to ogarniać. Poczekam na nowe zdjęcia i może coś wymyślę.
Będziemy wdzięczne za bazarek. Tak naprawdę mamy długi i ostatnie czego nam brakuje to kolejne psy, ale jak je zobaczyłyśmy to nie mogłyśmy ich zostawić.

[quote name='margoth137']nie mam na razie jak pomóc, będę fanty odkładać:( tyle maluchów:([/QUOTE]

Dziękuję! Maluchów sporo i boję się ile ich jest naprawdę. Ale trzeba powalczyć i zakończyć tą sprawę skoro zaczęłyśmy.

Posted

[quote name='Nikaragua']

wieczorem sklecę bazar z pozostałych ciuczków[/QUOTE]50% dla psiaczków z tego wątku

bazarek: [url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/252127[/url]

Posted

Nie wiem jak już komentować te bezrozumne zachowania ludzi, bo to nie kończący się scenariusz ludzkiej głupoty.
W każdym domu TV i 100 programów, a czerpią z tego zero wiedzy, skaczą tylko po kanałach w poszukiwaniu durnych programików i teleniczego.

Posted

To prawda, ludzka głupota nie zna granic. Tylko najgorsze jest to, że na tej głupocie cierpią te biedne psiaczki.

Biała jest rewelacyjna. Już widzę te kolejki do adopcji :loveu:

Szkoda, że nie ma zdjęć psiaków które zostały u tych.....:shake: