Rocki Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Hej wszystkim, zastanawiam się jakie są rasy psów pasterskich, ale krótkowłosych i prawie nic mi nie przychodzi do głowy. Dlatego pomyślałem że może dogomania pomoże :D zaznaczam, że chodzi o psy pilnujące żywego inwentarza, nie o zaganiające. To jak da radę zrobić burzę mózgów? Pozdrawiam Quote
gryf80 Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 duży szwajcarski pies pasterski,owczarek srodkowoazjatycki z krótkim wlosem,takie przykłady Quote
Koszmaria Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 mastif hiszpański,kangal,ca de bestiar,ale one są dość uniwersalne,fila sao miguel.ca de bou pierwotnie wykorzystywano do pilnowania stad bydła. gwoli ciekawostki-do pilnowania owiec coraz częściej wykorzystuje się lamy;) Quote
Rocki Posted March 23, 2014 Author Posted March 23, 2014 Bauceron, ale nie jestem pewien czy to pasterz w stylu CAO a o takie mi chodzi, Aidi ale brak hodowli w kraju, Pies Górski z Estrela chyba ma włos jak CAO - też niedostępny, jak Szwajcar to i Rottek, co jeszcze? Quote
Koszmaria Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Aidi jest taki półdługowłosy raczej,cao de serra estrela też. cao de castro labreiro rafeiro do alentejo berger de savoie,ale też nie wiem czy tylko zagania,czy też pilnuje-jest ich malutko,u Rabera są raczej jako ciekawostka.te dwa wyżej również. Quote
Berek Posted March 25, 2014 Posted March 25, 2014 Spory odsetek border collie ISDS to psy stricte krótkowłose. Quote
Koszmaria Posted March 25, 2014 Posted March 25, 2014 [quote name='Berek']Spory odsetek border collie ISDS to psy stricte krótkowłose.[/QUOTE] [QUOTE] zaznaczam, że chodzi o psy pilnujące żywego inwentarza, nie o zaganiające.[/QUOTE] może tak przeczytać resztę postu;)? Quote
Berek Posted March 25, 2014 Posted March 25, 2014 [quote name='Koszmaria']może tak przeczytać resztę postu;)?[/QUOTE] Z pokorą przyjmuję zmycie głowy. :oops: Quote
Koszmaria Posted March 25, 2014 Posted March 25, 2014 et,zmycie od razu...ja po koleżeńsku,uprzejmie...;-) Quote
Rocki Posted March 26, 2014 Author Posted March 26, 2014 Koszmaria, dzięki za info :D Berek o tych borderach też dobrze wiedzieć, ale nie o ten typ charakteru chodzi :) Quote
Mrt_ Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 [quote name='Rocki']Bauceron, ale nie jestem pewien czy to pasterz w stylu CAO a o takie mi chodzi, Aidi ale brak hodowli w kraju, Pies Górski z Estrela chyba ma włos jak CAO - też niedostępny, jak Szwajcar to i Rottek, co jeszcze?[/QUOTE] Beauceron to pies pasterski zarowno pilnujacy jak i zaganiajacy. Quote
superpies Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 [quote name='Mrt_']Beauceron to pies pasterski zarowno pilnujacy jak i zaganiajacy.[/QUOTE] Dokładniej jego przodkowie wywodzili się od mastifów typu górskiego. Pczątkowo zwany był "matin" od mastin. Gdy jego środowisko zurbanizowało się, a drapieżniki zostały wybite, beauceron został przekwalifikowany na owczarka. Ale świetnie sobie radzi z monitorowaniem dużych przestrzeni, jest mocno terytorialny, a jednocześnie jest sprawnym psem zaganiającym. Quote
Recommended Posts