Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 3 weeks later...
Posted

Bylabym wdzieczna za napisanie cokolwiek o stanach bolowych lapy po TTA Rapid.  Moj staruszek po polozeniu sie do spania mruczy...mruczy i czesto zmienia pozycje. Boli czy Mu cos przeszkadza? Lapa to tylna prawa i jest ok ale u samego konca lapiny jakby byla bardziej nabita i wieksza. Jest po zabiegu rowno 6 miesiecy.

• 2 weeks later...
Posted

Lalunia...:):) Dzieki....:) Ja juz kota dostaje. Chodzi na niej spokojnie czasem truchtem a czasem biega. Na dworzu jest ok mruczy po polozeniu sie. Dzieki wielkie bo ja juz myslalam o podawaniu Mu czegos na bol. 

Posted

:) Bardzo dobrym wskaźnikiem jest stan umięśnienia łapy.  Jeżeli zaczyna spadać to znaczy że przestaje obciążać i wtedy bym się martwiła.  

• 1 month later...
Posted

Operacja mojej suki trwała około godziny
Pies został oddany po znieczuleniu miejscowym. Po paru godzinach znieczulenie puściło. Wróciło czucie w tylnej partii ciała. Pies dobrze zniósł czas po operacji, nie piszczał, była bardzo spokojna. W pierwsza dobę dużo

Czytam i czytam i nie wiem czy dobrze Cię rozumiem.. Piszesz, że pies został oddany po znieczuleni miejscowym. Tzn że nie miał narkozy do tego zabiegu?

Czyli że narkoza nie jest w tym zabiegu konieczna?

Ok- przeczytałam cały wątek i kilka art na necie, teraz wiem:)

In + że można bez narkozy.. Serce mi pęka jak widzę jak ona od wczoraj chodzi.

A wet jakiś jednak nieobeznany z tego całego wywiadu wywnioskowałam.

Dodam że mój pies utykał, a wczoraj coś się stało i nagle zapiszczała i od tego czasu prawie tej łapy nie stawia, pojechaliśmy do weta a on mówi że "może zerwała", nigdy wcześnie jo tym nie czytałam, więc nie byłam zorientowała ani o to "może", ani o co pytac. Teraz już wiem.

W nadchodzącym tyg będę intensywnie działać w tym kierunku .

Posted

Czytam i czytam i nie wiem czy dobrze Cię rozumiem.. Piszesz, że pies został oddany po znieczuleni miejscowym. Tzn że nie miał narkozy do tego zabiegu?

Czyli że narkoza nie jest w tym zabiegu konieczna?

Wioletko,Laluna wyraziła się nieprecyzyjnie.NIE MA takiej mozliwości,żeby zabiegi ortopedyczne takiego kalibru wykonywac w zniecz.miejscowym.(moze być co najwyzej stosowane do nacięcia ropnia,np.)

Znieczulenie do zabiegu chirurgicznego moze być dozylne - bez intubacji  I wziewne - z intubacją,oraz zewnątrzoponowe - lek podawany do kanału kręgowego.

Sądząc z tego,co pisze Laluna,myślę,że chodzi o zewnątrzoponówkę.

Posted

No to właśnie miałam na myśli- zewnątrzoponowe (czyli środek miejscowo znieczulający podany do kanału kręgowego) Czyli pies jest uśpiony jak przy narkozie, czy na tzw "głupim jasiu" z znieczulonym tyłem -znaczy łapami, zadkiem itd?

Wet chirurg u którego byłam wcześniej ,podobnie jak kardiolog mówili, że narkoza wziewna jest bezpieczniejsza od dożylnej i pies szybciej dochodzi do siebie, to prawda?

Na mój zupełnie niemedyczny rozum wydaje się, że skoro nie obciąża się wątroby, nerek i wew narządów ogólnie, to chyba lepiej - mając wybór .

Natomiast to zewnątrzoponowe chyba z tych wszystkich jest najmniej inwazyjne ( chyba że źle coś interpretuję).

** w piątek jdziemy do Wrocławia do dra Bieżyńskiego i wówczas zapadnie ostateczna diagnoza i decyzja co dalej. Dr mówił, by nie wykonywać nigdzie RTG bo jeśli uzna, że będzie niezbędne, to wykona sam po swojemu. Oby do piątku, do pokonania blisko 500 km, o jej....

Posted

Mój pies miał TTA w na początku kwietnia 2015. Operacja u dr. Bissenika, znieczulenie zewnątrz oponowe. Łapę obciążał już w pierwszą noc po zabiegu, ale z początku bardzo delikatnie. Pies duży, waży koło 62 kg. Wszystko poszło bardzo dobrze i póki co (odpukać) psiak śmiga jak nówka sztuka. Także polecam :)

Czy są jakieś suplementy wzmacniające więzadła? Tak profilaktycznie?

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
Posted

O jaka to dobra wiadomosc ze w Warszawie można zrobić ten zabieg. Bo niestety nas to nie minie, a wycieczka na  poludnie to duży kłopot.  Problem się robi z kontrolą itp.  Widziałem filmik z operacji i psy na fb lecznicy bokserska.  Czy ktoś wie czy w Warszawie ktoś ma większe doświadczenie?

Posted

Dawno mnie nie było na dogo i szczerze mówiąc nawet zapomniałam o tym wątku... Hero miał powtórzony (już nie pamiętam po jakim czasie) test szufladowy i wyszło, że z więzadłem wszystko w porządku. Przy okazji znieczulenia zrobiony też rentgen pod kątem dysplazji. Od tamtej pory (od lipca) do mniej więcej października/listopada zdarzało mu się czasem lekko "zakuleć" przez dosłownie chwilę, ale i to przeszło z czasem. Oczywiście nie wiem, co to wtedy było, możemy jedynie gdybać - może młodzieńcze zapalenie stawów i pod wpływem urazu nasilił się ból? Grunt, że jest zdrowy :)

Posted
O 27.02.2016o01:37, Melka napisał:

Dawno mnie nie było na dogo i szczerze mówiąc nawet zapomniałam o tym wątku... Hero miał powtórzony (już nie pamiętam po jakim czasie) test szufladowy i wyszło, że z więzadłem wszystko w porządku. Przy okazji znieczulenia zrobiony też rentgen pod kątem dysplazji. Od tamtej pory (od lipca) do mniej więcej października/listopada zdarzało mu się czasem lekko "zakuleć" przez dosłownie chwilę, ale i to przeszło z czasem. Oczywiście nie wiem, co to wtedy było, możemy jedynie gdybać - może młodzieńcze zapalenie stawów i pod wpływem urazu nasilił się ból? Grunt, że jest zdrowy :)

O 26.02.2016o14:28, pawello napisał:

O jaka to dobra wiadomosc ze w Warszawie można zrobić ten zabieg. Bo niestety nas to nie minie, a wycieczka na  poludnie to duży kłopot.  Problem się robi z kontrolą itp.  Widziałem filmik z operacji i psy na fb lecznicy bokserska.  Czy ktoś wie czy w Warszawie ktoś ma większe doświadczenie?

Odpowiem i tu, choć chyba się spotkaliśmy na inny forum.  Wg wujka google są chyba w Warszawie jedyni.  Fajnie, ze można obejrzeć efekty operacji na fb. Psy faktycznie prawie od razu stają na łapy. Osobiście z tą lecznicą mam jak najlepsze doświadczania z poprzednimi psami (jeszcze pod starym adresem). 

O 27.02.2016o01:37, Melka napisał:

Dobre wiadomości :-)

• Upvote 1
Posted (edited)
9 godzin temu, zusz napisał:

Masakra z tym cytowanie. Dzieki Nie bede Dalej kombinowac. Tez mi Wyszl

6

Edited by pawello
zle cytowanie
Posted

Przepraszam za post pod postem.Też mi wyszło z poszukoliwan ze to jedyne miejsce w wawie z doświadczenie.  Szwajcar na fb chodzi super. Nie będę już kombinować.

Posted
6 minut temu, Aimez_moi napisał:

Moje Czarne Cudo miało robiony zabieg w Warszawie w klinice Elvet24  u doktora Mikow.

Tez Rapidem? Gdzies  mozna  zobaczyc jak chodzi? Mpzna

Posted
18 minut temu, Aimez_moi napisał:

Co jak chodzi? Piesio? Zabieg miał robiony w kwietniu ubiegłego roku w wieku 11 lat. Teraz ma prawie 12 lat i pomyka całkiem nieźle. 

O jak miło to słyszeć. Elewet robi TTA czy TTA Rapid?  Wg strony www to TTA, o TTA Rapid nie wspominają.

Posted

Dago miał robiony tta rapid 16 kwietnia ubiegłego roku. Przyjechaliśmy o 9 rano a o 17 pojechaliśmy do domu. Mogłam być obecna przy wybudzaniu piesia i pozniej juz cały czas przy Nim.

• 3 months later...
  • 1 month later...
Posted

Witam serdecznie...my mielismy operacje tta rapid w grudniu 2015 i do maja 2016 moj 2letni Australijczyk smigal jak rosyjska maszyna az pewnwego dnia zerwal  sie ze smyczy do psa (strzelilo koleczko w smyczy)i wrocil z kulawizna. Wizyta u dr. BIEZYNSKIEGO obmacal go bez zdjecia i uznal ze z lapa jest ok implant i kosc cale wiec jest ok. Niby cos sobie nadwyrezyl....ale mamy lipiec a lapa coraz gorzej...dostawal blokady dostawowe...byly zdjecia robione...znowu ograniczenie ruchu...i aktualnie po wiekszym wysilku odciaza lape...zaczyna zanikac miesien znowu w lapie....jestem zalamana....co teraz...?dr nie odbiera a jak juz sie z nim uda umpwic to nigdy nie ma za duzo czasu...

• 2 weeks later...
Posted
O 28.02.2016 o 19:20, pawello napisał:

Przepraszam za post pod postem.Też mi wyszło z poszukoliwan ze to jedyne miejsce w wawie z doświadczenie.  Szwajcar na fb chodzi super. Nie będę już kombinować.

I jak zrobiliście? Bo sporo psów się już pokazało na nowym Fb  :-)