martq20 Posted March 7, 2014 Posted March 7, 2014 Ostatnio odwiedził mnie znajomy, zaczął oglądać moją sucz, zapytałam się co robi, odpowiedział "Sprawdzam czy nie ma krowiego chodu" ;) po chwili stwierdził że jest ok hehe. Mówił że z psami które chodzą w ten sposób jest coś nie teges :roll: szczerze powiem że nigdy nie zastanawiałam się czy pies chodzi jak krowa , koń czy kaczka :cool3: jakie są przyczyny krowiego chodu? Quote
Martens Posted March 8, 2014 Posted March 8, 2014 Krowi chód (a konkretniej krowią postawę) mamy wtedy, kiedy pies ma "pięty" skierowane do środka. Jest to wada budowy, anatomiczna, powodująca m. in. większe obciążenie stawów w ruchu. Jak patrzysz na dziecko i widzisz, że ma garba albo kolana w x, to widzisz od razu, że coś jest nie halo; laik rzadko patrzy na psa pod tym kątem - wydaje się, że pies jak pies, chodzi jak chodzi, ma nogi jak nogi, ale psy tak samo mają wady budowy o większych i mniejszych skutkach zdrowotnych z nimi związanych. Quote
martq20 Posted April 5, 2014 Author Posted April 5, 2014 Martens- na ciebie zawsze można liczyć ;) Zauważyłam że bardzo dużo psów biega "bokiem" to też jest wada? Quote
kasikz Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 Moje oba biegają bokiem... ciekawe czy jest jakaś głębsza przyczyna :) Quote
Recommended Posts