cayenka Posted March 10, 2014 Posted March 10, 2014 Nie będę podawać Ci kolejnych źródeł, dopóki sama nie podasz tego o co prosiłam oraz o przykłady karm (o które prosiło parę innych osób). Karma Totw polecana jest jako jedna z najlepszych karm suchych na świecie, przyswajalność białka w tej karmie jest bardzo wysoka. Podałam Ci źródło wiarygodne, polecam je przeczytać. Dodam jeszcze, że amerykańskie/angielskie opisy meal odnosi się również do mięsa w postaci wysuszonej. Świeże mięso, o którym tak piszesz i tak jest MOM-em. Co do mączki, tak jak już wcześniej pisałam, dzieli się ona na różne rodzaje, przyswajalność o której piszesz uściślij, więc do jednego z tych rodzai. Quote
barbarasz49 Posted March 10, 2014 Posted March 10, 2014 Elia wielkie brawo,to się nazywa kulturalna odpowiedź, niektórzy forumowicze powinni się od Ciebie uczyć! A co do TOTW po pierwsze jakoś nie zauważyłam żeby ta karma była wysoko notowana w światowych rankingach karm, a po za tym niestety ciągnie się za nią afera z serią karmy wzbogaconej salmonellą. Quote
Elia Posted March 10, 2014 Posted March 10, 2014 [quote name='cayenka']Nie będę podawać Ci kolejnych źródeł, dopóki sama nie podasz tego o co prosiłam oraz o przykłady karm (o które prosiło parę innych osób).[/QUOTE] Nie podasz, bo nie ma takiego profesjonalnego źródła. Co do karm najwyższej jakości - pisałam już, że nie jestem lobbystką na rzecz jakiegokolwiek producenta karm, więc publicznie nie podaję i nie promuję żadnych produktów. Moim celem jest informowanie czytających ten wątek o przewadze jakościowej karm mięsnych nad mączkowymi. Ciebie zresztą to i tak nie dotyczy, bo przecież stosujesz inne metody żywieniowe. [QUOTE]Karma Totw polecana jest jako jedna z najlepszych karm suchych na świecie, przyswajalność białka w tej karmie jest bardzo wysoka.[/QUOTE] I to jest świadectwo jej wysokiej jakości??? Przez kogo jest polecana? Przez producenta, importerów, dystrybutorów, którzy mają w tym żywotny interes, czy przez Ciebie? Rekomendacje niezbyt przekonujące... I stroń raczej od pisania na temat przyswajalności białka w karmach TOTW, bo Twoja wiedza jest tu iluzoryczna, a poza tym nie podajesz żadnych konkretnych argumentów, bo też takowych nie masz. [QUOTE]Podałam Ci źródło wiarygodne, polecam je przeczytać. Dodam jeszcze, że amerykańskie/angielskie opisy meal odnosi się również do mięsa w postaci wysuszonej. Świeże mięso, o którym tak piszesz i tak jest MOM-em.[/QUOTE] Nie wiem, o jakim "wiarygodnym" źródle piszesz, chętnie się do tego odniosę. Co do określenia "meal" - poczytaj dokumenty światowego prawa rolno-spożywczego, poczytaj również definicje mączki i mięsa stworzone przez HACCP, instytucję amerykańską; myślę, że po tym przestaniesz uprawiać demagogię. Poza tym, Ty nie odróżniasz mączki od sproszkowanego mięsa, co jest błędem w założeniu w tej dyskusji. A twierdzenie, że, cytuję, "...świeże mięso...i tak jest MOM-em", świadczy tylko jeszcze raz dobitnie o Twojej niewiedzy z zakresu procesów produkcji i systemów kontroli jakości w najlepszych fabrykach produkujących suche karmy najwyższej jakości. [QUOTE]Co do mączki, tak jak już wcześniej pisałam, dzieli się ona na różne rodzaje, przyswajalność o której piszesz uściślij, więc do jednego z tych rodzai.[/QUOTE] Wiesz, z całym szacunkiem do tego, "co już wcześniej pisałaś", ale trudno mi zaakceptować Twoje autorytarne stwierdzenia, bo i autorytet Twój w tej dziedzinie, niestety, szczytów nie sięga. Na koniec (bo siły w tej dyskusji nie są równe i nie zamierzam Cię narażać na dalszą kompromitację) radzę traktować forumowiczów z należytym szacunkiem, a najlepiej jest zacząć od siebie: poprawne pisanie w ojczystym języku jest również wyrazem szacunku dla siebie samej (piszemy "rodzajów", a nie "rodzai" i t.p.); jeśli zaczniesz więc szanować siebie, jest nadzieja też, że innych będziesz traktować podobnie. Quote
filodendron Posted March 10, 2014 Posted March 10, 2014 Aktualnie głównie chyba jedna marka promuje i reklamuje się na polskim rynku jako karma bez-mączkowa obiecując cuda na kiju z tego faktu wynikające :razz: Zapisuję wątek 'aby śledzić dalszy przebieg wydarzeń' :) Quote
arek.sobczak Posted March 11, 2014 Author Posted March 11, 2014 od Platinum Natural jagnięcina + ryż zaczęło się drapanie i konkretny łupież... Vet dał szampon łagodzący, krople z kwasami nasyconymi i kazał wrócić do Brit Care Venison & Potato... Powiedział, że często lepsze jest wrogiem dobrego... Quote
gryf80 Posted March 11, 2014 Posted March 11, 2014 tak czasami bywa-jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.przynajmniej juz jesteś pewien że platium odpada Quote
Rosiczka Posted March 19, 2014 Posted March 19, 2014 [B]Elia [/B]skoro nie chcesz podawać nazw karm publicznie, to trochę mijają się z celem stwierdzenia typu "znam wiele karm tańszych a lepszych" etc, bo automatycznie ludzie zaczynają pytać jakie to karmy. Nie ma w tym nic dziwnego. Ja sama osobiści poprosiłam Ci o kilka przykładów, odpowiedzi nigdy nie otrzymałam. Skoro nie chcesz publicznie możesz napisać PW. [quote name='Elia'] Nie wiem, o jakim "wiarygodnym" źródle piszesz, chętnie się do tego odniosę. Co do określenia "meal" - poczytaj dokumenty światowego prawa rolno-spożywczego, poczytaj również definicje mączki i mięsa stworzone przez HACCP, instytucję amerykańską; myślę, że po tym przestaniesz uprawiać demagogię. Poza tym, Ty nie odróżniasz mączki od sproszkowanego mięsa, co jest błędem w założeniu w tej dyskusji. A twierdzenie, że, cytuję, "...świeże mięso...i tak jest MOM-em", świadczy tylko jeszcze raz dobitnie o Twojej niewiedzy z zakresu procesów produkcji i systemów kontroli jakości w najlepszych fabrykach produkujących suche karmy najwyższej jakości.[/quote] Poproszę jakieś linki do tych definicji. [quote name='Elia']Na koniec (bo siły w tej dyskusji nie są równe i nie zamierzam Cię narażać na dalszą kompromitację) radzę traktować forumowiczów z należytym szacunkiem, a najlepiej jest zacząć od siebie: poprawne pisanie w ojczystym języku jest również wyrazem szacunku dla siebie samej (piszemy "rodzajów", a nie "rodzai"[B] i t.p.[/B]); jeśli zaczniesz więc szanować siebie, jest nadzieja też, że innych będziesz traktować podobnie.[/QUOTE] Nikt nie jest doskonały Quote
barbarasz49 Posted March 19, 2014 Posted March 19, 2014 Fakt nikt nie jest doskonały,ale osoby aspirujące do autorytetów np. w dziedzinie żywienia psów,poprawną polszczyznę powinni znać. Quote
isabelle301 Posted March 19, 2014 Posted March 19, 2014 Zgadza się... osoby powinne a nie powinni Quote
barbarasz49 Posted March 19, 2014 Posted March 19, 2014 [quote name='Rosiczka']A moim zdaniem "osoby powinny znać " :D[/QUOTE] W języku polskim jest niestety masę słów,do których interpretacji są potrzebni językoznawcy, a i oni często się ze sobą spierają jak właściwie odmieniać te słowa.:p Quote
isabelle301 Posted March 19, 2014 Posted March 19, 2014 Rosiczko - masz rację - literówka... Osoby powinny znac, osoby powinny pójść Barbaro - akurat w tym przypadku nie potrzeba językoznawcy Quote
Rosiczka Posted March 19, 2014 Posted March 19, 2014 [quote name='isabelle301']Rosiczko - masz rację - literówka... Osoby powinny znac, osoby powinny pójść Barbaro - akurat w tym przypadku nie potrzeba językoznawcy[/QUOTE] Domyśliłam się, że literówka :evil_lol: Quote
barbarasz49 Posted March 20, 2014 Posted March 20, 2014 [quote name='isabelle301']Rosiczko - masz rację - literówka... Osoby powinny znac, osoby powinny pójść Barbaro - akurat w tym przypadku nie potrzeba językoznawcy[/QUOTE] Literówka ha,ha,ha!:shiny: Jeżeli tak to wstrząsająco często ci się zdarza. Jeden jak nie umiał pływać to mówił,że to dlatego bo woda za rzadka.:roll: Quote
isabelle301 Posted March 20, 2014 Posted March 20, 2014 [quote name='barbarasz49']Fakt nikt nie jest doskonały,ale [B][I][U]osoby[/U][/I][/B] aspirujące do autorytetów np. w dziedzinie żywienia psów,poprawną polszczyznę [U][I][B]powinni[/B][/I][/U] znać.[/QUOTE] chcesz coś jeszcze dodać? Quote
barbarasz49 Posted March 20, 2014 Posted March 20, 2014 [quote name='isabelle301']chcesz coś jeszcze dodać?[/QUOTE] Według życzenia,mam jeszcze coś do dodania,albo raczej prośbę, przeczytaj mój cytat z 10 razy żebyś się na przyszłość nie próbowała gumować,:evil_lol: że niepoprawna polszczyzna u ciebie nazywa się "zwykłą literówką" Quote
Recommended Posts