Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Witaj. Powiecie mi jaki to mieszaniec? Właściciel miotu twierdzi że Cocker spaniel mieszany ze sznaucerem, bo jeden z braci jego miał bródkę. Obecnie waży 19,5kg, ma 49 cm w kłębie.
Oto zapodaje zdjęcia i liczę na pomoc. Z góry dziękuję:)[URL]http://zapodaj.net/06033b5bc5c7f.jpg.html[/URL] , [URL]http://zapodaj.net/b1506ce1d1f04.jpg.html[/URL] , [URL]http://zapodaj.net/4e718771ef577.jpg.html[/URL] i [URL]http://zapodaj.net/7dd5672bac9ad.jpg.html[/URL]
Cocker Soaniel to na pewno ale drugiej rasy to nie mam pojęcia :) Korzystając jeszcze z okazji, chciałbym zapytać o drugiego psiaka Naszego. Waga
19kg, wysokość w kłębie 45 cm. Mieszaniec
teriera ale z czym to nie mam pojęcia.

[URL]http://zapodaj.net/bb8dbd2fe4550.jpg.html[/URL] i [URL]http://zapodaj.net/83a2a87f1258e.jpg.html[/URL]

Edited by Losiek1990
Posted

Nie wydaje i się ktoś tu był jasnowidzem i wiedział co to za krzyżówka. Równie dobrze może być to mieszanka dwóch kundelków, kundelka z jakimś rasowcem lub w typie.
To że pilnuje zasobów jest cechą psa a nie jakiejś rasy, tak jak w sumie wszystkie cechy które wymieniłeś.

Posted

Matka na pewno byłą rudą Cocker Spanielką. No np. to że lubi przeganiać ptactwo to raczej przybliżą go do płochacza. Bo jakoś widziałem że sznaucer czy AST nie były tym raczej zainteresowane. Może to być cechą osobnika ale nie koniecznie. Płoszenie może mieć we krwi ze względu na myśliwskie geny Spaniela. Nikt tutaj nie ma być jasnowidzem ale w pewnym stopniu chociaż, może można określić w przybliżeniu drugą rasę bo wymiaró typowego spaniela to on nie ma, poza tym uszy za krótkie...

Posted

[quote name='Losiek1990']Matka na pewno byłą rudą Cocker Spanielką. No np. to że lubi przeganiać ptactwo to raczej przybliżą go do płochacza. Bo jakoś widziałem że sznaucer czy AST nie były tym raczej zainteresowane. Może to być cechą osobnika ale nie koniecznie. Płoszenie może mieć we krwi ze względu na myśliwskie geny Spaniela. Nikt tutaj nie ma być jasnowidzem ale w pewnym stopniu chociaż, może można określić w przybliżeniu drugą rasę bo wymiaró typowego spaniela to on nie ma, poza tym uszy za krótkie...[/QUOTE]

Znam borerkę która kocha ganiać ptaki, tak samo jak moja retriverka i dog kanario znajomych. Coś ucieka więc duża część psów goni.
Podejrzewam że matka jest w typie więc też nie wiadomo czy nie ma jakiejś domieszki którą niosła.
Ja ci mogę powiedzieć co jest ojcem najprawdopodobniej. Kundel. Z racji ilości kundelków do rasowców.

Posted

Podając te cechy próbuje Was jakoś naprowadzić, może ale chyba to na nic. To nie o to chodzi że ucieka i goni, tylko wpada do parku zatrzymuje się głowa niżej w linii prostej z tułowiem, charakterystycznie łapa przednia uniesiona a potem się skrada odrobinę i przegania :)

Posted

ja się przygladałam i sprawa jest ciężka.... niby z czymś większym może podpalanym.... może jakiś pies owczarkowaty ale to strzały w ślep. Matka była rasowa? jak nie to i z tej strony mogła przyjść niezła domieszka ojciec mógł też być mieszanką wiec mamy niezły składankę a nie 2 rasy :P Ale mordę ma cudną podoba mi się strasznie nietypowy, na fotkach wygląda na większego niż jest.

Posted

Pewnie z czymś większym ale czym to nie wiem. Matką była ruda spanielka ale nie wiadomo co tam do niej podleciało, tak się tłumaczył właściciel. Dokładnie. Taki nietypowy, każdy mi to mówi na ulicy że jest niespotykany i czy mu sierści na głowie nie rozjaśniałem xD hehehe

Posted

Jako właścicielka dwóch czystej krwi kundli schroniskowych uważam, że masz również dwa kundelki.
Czarny w typie spaniela. Ale bycie w typie rasy nie musi oznaczać, że pies ma wiele cech danej rasy.
Nie doszukuj się na siłę rasowości.

Posted

JA wiem że mam 2 kundelki ale chciałbym się po prostu dowiedzieć o nim coś jeszcze. Matka była ruda spanielka a ojciec? może był kundlem ale chodzi mi o to czy w ogóle ktoś dostrzega jakieś cechy innej rasy...

Posted

No wierzę że ciężko coś teraz powiedzieć. Trudno, no cóż... Najważniejsze jest to aby były zdrowe i zadbane. Chciałem poznać drugą rasę bardziej z ciekawości aby coś więcej dowiedzieć się o drugiej połowie mojego psa :) Tak czy owak, dziękuję za odpowiedzi i uwagę :)

Posted

[quote name='Losiek1990']Podając te cechy próbuje Was jakoś naprowadzić, może ale chyba to na nic. To nie o to chodzi że ucieka i goni, tylko wpada do parku zatrzymuje się głowa niżej w linii prostej z tułowiem, charakterystycznie łapa przednia uniesiona a potem się skrada odrobinę i przegania :)[/QUOTE]
Moja suka widząc ptaka/sarnę/zająca zatrzymuje się i na lekko ugiętych łapach z pochyloną głową skrada się, zaczaja i rusza pędem aby złapać, zabić i zjeść. To jest jej osobnicza bardzo cecha, gdyż to rottweilerka. Zachowania łowieckie ma lepiej rozwinięte niż nie jeden pies z ras myśliwskich. Na Twoim miejscu nie trzymałabym się tezy, że takie zachowanie Twojego psa w stosunku do ptaków musi wskazywać na jakąś rasę.

Posted

Nie kieruje się cechą charakteru, lecz widzę jak wygląda mój pies + fakt że matka to Spanielka, więc można przypisać mu cechy rasy psa myśliwskiego, gdyż do tego właśnie rasa ta ma predyspozycję i jest właśnie w tej dziedzinie/sporcie wykorzystywana.

Posted

Moja spanielowata też ma silnie rozwinięty instynkt łowny, niestety;/ Na szczęście teraz już jest ogarnięty, z tym że ona potrafi złapać zapach z dużej odległości i biec jak po sznurku po czym wypłoszyć sarnę czy bażanta.
Takie podnoszenie łapki i postawą to większość psów ma, moja druga skrada się w ten sposób jak kot np. do gołębi ;)

Guest Parysek
Posted

Również mam spanielowatego i on też uwielbia "polować" na wszystko co się tylko rusza. Moja amstaffka która odeszła 2 lata temu też podnosiła łapę ale widząc innego psa :)

Posted

Moja też nie '' polowała'' na wszystko co się rusza i nie ucieka na drzewo. Ona tropiła, wypłaszała i do kolejnej zwierzyny w jakimś takim amoku, głucha i ślepa na wszystko w koło. Na naszych terenach spacerowych jest dużo bażantów,jak wyczuła to wiedziałam gdzie jest pies po kolejnych ptakach uciekających w powietrze:shake:. Na szczęście udało mi się ją jako tako ogarnąć i pieseczek zaczął się słuchać. Przyznam szczerze że mi ulżyło bo to było niebezpieczne dla niej i dla dzikich zwierzaków. Czasem się zapomni i pobiegnie ale odwołana wróci.

Posted

[quote name='Losiek1990']Podając te cechy próbuje Was jakoś naprowadzić, może ale chyba to na nic. To nie o to chodzi że ucieka i goni, tylko wpada do parku zatrzymuje się głowa niżej w linii prostej z tułowiem, charakterystycznie łapa przednia uniesiona a potem się skrada odrobinę i przegania :)[/QUOTE]

nie wiem, czy wystawianie jest cechą cocerów? bardzije jakoś pointery, wyżły itd

Guest Parysek
Posted (edited)

Spaniel jako pies myśliwski i jako pies zaliczany do grupy płochaczy również wystawia jak i aportuje martwą zwierzynę. Tak samo wyżły i pointery, chodzi mi o wystawianie. Pies w typie się zgodzę ale nie "kundelek"

Edited by Parysek