carollax Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 Witajcie, mam taki mały dylemat , mam zamiar iśc do fryzjera z moim angielskim cockerem ,ale nadchodzi zima i nie mam pojęcia czy to ścięcie wpłynie na mojego psa podczas zimy , tzn czy nie będzie mu zimno itd :) ja wiem ,że być może to głupie pytanie ,ale tak się zastanawiam :D Dzięki za odpowiedzi ;) Quote
cockermanka Posted December 13, 2013 Posted December 13, 2013 Przede wszystkim cockerów się NIE strzyże!!! W jakim wieku jest pies? Co ma zima do rzeczy? Psa trzeba wytrymować i przystrzyc tylko w tych miejscach, gdzie można - czyli szyja, nasada ucha,stopy. Do tego wyrównanie pióra. O cockera należy dbać cały rok,czyli porządnie czesać i usuwać nadmiar podszerstka (trymować). Absolutnie NIE golić psa maszynką,a jeśli fryzjer to zaproponuje,to uciekać od niego i to szybko. Mało który psi fryzjer ma pojęcie o prawidłowej pielęgnacji cockera... Quote
gryf80 Posted December 13, 2013 Posted December 13, 2013 (edited) jeśli pies mieszka w środku w domu to czy go ostrzyżesz czy go podetniesz i wytrymujesz nie ma znaczenia,co innego jeśli mieszka na dworze w budzie fakt,odrastajacy po strzyżeniu spaniel wyglada fatalnie,jak zaniedbany.wiec trymowanie chyba jest najlepszym, rozwiązaniem niestety z tego co zdążyłam zauważyc wiele osób chce szybkiego efektu,wygladu ładnego psa i strzyze je,pilnujac wizyt "fryzjerskich"... Edited December 13, 2013 by gryf80 Quote
Cockermaniaczka Posted December 13, 2013 Posted December 13, 2013 To czy sie ostrzyże czy wytrymuje ma ogromne znaczenie... No chyba ze ktos woli miec spanielopudla niz ladnego wytrymowanego cockera :razz: Quote
gryf80 Posted December 13, 2013 Posted December 13, 2013 tak zgadza się,te "odrosty"wygladaja"po strzyzeniu nieciekawie...no,ale kazdy ma swój gust a jak wiadomo"o gustach sie nie dyskutuje" Quote
cockermanka Posted December 13, 2013 Posted December 13, 2013 Tak, ponoć o gustach się nie dyskutuje...ale o prawidłowej pielęgnacji danej rasy i owszem... Quote
Recommended Posts