Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Dzień dobry,
zwracam się z prośbą o poradę w następującej sprawie.
Piesek ok 11 lat, 10 kg, od dwóch lat rosnąca fosfataza alkaiczna (pierwsze badania wykonane około 2 lat temu wskazywały 300, kilka badań pomiędzy - coraz wyższe wskazanie, wczorajsze badanie 730!) w międzyczasie dwukrotnie wykonane usg jamy brzusznej, które nic nie wykryło. Piesek był również trzy miesiące w zeszłym roku na karmie wątrobowej, co niewiele polepszyło wynik. Oprócz tego ALT(GPT) również podwyższone (84) a GLDH także (16,1). Czy ktoś z Państwa miał podobną sytuację? Jakie inne przyczyny oprócz wątrobowych mogą być takich wyników? Piesek poza złymi wynikami czuje się dobrze - nie ma problemów z oddawaniem moczu ani kału, je i pije w granicach normy (cały czas jest na suchym boshu dla seniorków). Dodam informację, ze jest to pies z adopcji ( w wieku 8 lat), bardzo strachliwy - burza, fajerwerki, lęk separacyjny, strach przed obcymi bardzo często powodują drgawki i inne silne reakcje nerwowe, które już na różne sposoby (i środki) próbujemy złagodzić.
Będę bardzo wdzięczna za każda wskazówkę :(
Pozdrawiam
Marta

Edited by martooha84
Posted

Ja miałam bardzo podobną sytuację... ALP rosło 2 lata, inne wskaźniki wątrobowe podwyższone, ale niewiele. W końcu ALP zaczęło osiągać naprawdę kosmiczne wyniki, do 700, 800 aż w końcu wartości niemierzalnej dla aparatu. Były podrygi leczenia i diety w kierunku wątroby, ale objawy niespecyficzne i wielkich efektów nie było. Długo nie było też innych objawów. Było usg jamy brzusznej - nic, do czasu. W pewnym momencie, niecałe 3 miesiące po poprzednim, ale już u najlepszego specjalisty w W-wie, usg wykazało rozsiany nowotwór otrzewnej :( Prawdopodobnie rozwijał się już od momentu podwyższania ALP. Ze względu na wiek psa (12 lat) i zaawansowanie choroby zdecydowałam się na terapię paliatywną.
Dodam, że u nas morfologia i badania moczu nie wykazywały nic niezwykłego, dopiero pod koniec, już po wykryciu guza, mieliśmy nisko płytki krwi.
Na hematologii jest chyba nawet nasz wątek w którym pytałam właśnie o bardzo wysokie ALP, i ciąg dalszy...

Posted

W zeszłym tygodniu pojawiły się ranki, strupki na skórze, wczoraj łupież - ale bardziej kojarzę to z wizytą u fryzjera dwa tygodnie temu.

Badanie podstawowe moczu sprzed miesiąca:
Białko 0,13 g/l
pH 5,42
Ciężar właściwy 1,038
Kwas askorbinowy 2,8 mmol/l

Badanie osadu moczu
Osad (makroskopowo) śladowy, jasny
Leukocyty 0-2 wpw
Erytrocyty 0-1 wpw
Nabłonki płaskie 0-4 wpw,
przejściowe 2-6 wpw
Wałeczki ziarniste 0-1 wpw