Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[COLOR=#000000][FONT=Arial]Dzisiaj byłam u weterynarza, aby wycisnął gruczoły odbytowe u mojego psa. Piesek strasznie płakał, nigdy nie słyszałam żeby coś go aż tak bolało.. teraz zauważyłam że często się tam liże i ma prawą stronę odbytu spuchniętą oraz czerwoną. Jutro i tak go zawiozę po południu do weterynarza ale może już teraz ktoś z Was wie co mogło się stać i jak mogę mu pomóc żeby go tak nie bolało/swędziało? Dziękuję z góry za odpowiedź.[/FONT][/COLOR]

Posted

tak masz racje,pokz to lek wet.przypuszczam że może miec to związek z brakiem drożności jdnego z kanałów wyprowadzajacych wydzieline gruczołów przyodbytowych na zewn.moze formuje się tam ropień.

Posted

Mój pies raz na pół roku ma czyszczone kanaliki odbytowe, i to czyszczenie odbywa się poprzez tzw. wyciśnięcie, wymycie odbytu u weterynarza.

Pamietam, że kilka lat wstecz miałam podobną sytuację, ze miał czyszczone, i płakał, i lekarz zaprzestał wyciskania, dał środek znieczulający i rozciął mu skórą tuż nad odbytem, bo w tym miejscu było najwięcej wydzieliny ropnej.

Zobacz u swojego psa, czy nad odbytem nie utworzyła się taka zgrubiała, wybrzuszona skóra, to jest to o czym piszę.