gumislaw Posted November 21, 2013 Posted November 21, 2013 [COLOR=#000000][FONT=Arial]Dzisiaj byłam u weterynarza, aby wycisnął gruczoły odbytowe u mojego psa. Piesek strasznie płakał, nigdy nie słyszałam żeby coś go aż tak bolało.. teraz zauważyłam że często się tam liże i ma prawą stronę odbytu spuchniętą oraz czerwoną. Jutro i tak go zawiozę po południu do weterynarza ale może już teraz ktoś z Was wie co mogło się stać i jak mogę mu pomóc żeby go tak nie bolało/swędziało? Dziękuję z góry za odpowiedź.[/FONT][/COLOR] Quote
gryf80 Posted November 22, 2013 Posted November 22, 2013 tak masz racje,pokz to lek wet.przypuszczam że może miec to związek z brakiem drożności jdnego z kanałów wyprowadzajacych wydzieline gruczołów przyodbytowych na zewn.moze formuje się tam ropień. Quote
Whisky1 Posted November 22, 2013 Posted November 22, 2013 Jeśli jest spuchnięte i czerwone najprawdopodobniej jest stan zapalny. Jak pisze gryf80, może się zbierać tam ropa. Quote
MALWA Posted November 22, 2013 Posted November 22, 2013 Mój pies raz na pół roku ma czyszczone kanaliki odbytowe, i to czyszczenie odbywa się poprzez tzw. wyciśnięcie, wymycie odbytu u weterynarza. Pamietam, że kilka lat wstecz miałam podobną sytuację, ze miał czyszczone, i płakał, i lekarz zaprzestał wyciskania, dał środek znieczulający i rozciął mu skórą tuż nad odbytem, bo w tym miejscu było najwięcej wydzieliny ropnej. Zobacz u swojego psa, czy nad odbytem nie utworzyła się taka zgrubiała, wybrzuszona skóra, to jest to o czym piszę. Quote
Recommended Posts