lindas Posted December 30, 2010 Posted December 30, 2010 Według mnie należy uzywać takich preparatów i mieszanek, które są zgodne z psim ph skóry. Jeśli chodzi o lenienie to dobrze jest dać jakieś witaminki po skonsultowaniu z weterynarzem oraz użyć coś takiego co pomaga utrzymać sierść psiaka w dobrej kondycji. Ostatnio widziałam taki naturalny preparart Miracle coat na e-karma.pl Myślę, że taka walka na wszystkich płaszczyznach pomoże :) Quote
ossa98 Posted December 30, 2010 Posted December 30, 2010 Biotynę dostałam właśnie od weterynarza. Stan sierści sie poprawił, ale nadal nadmiernie wypada. Quote
sugarr Posted December 30, 2010 Posted December 30, 2010 Pisałam kiedyś na tym wątku z prośbą o radę co zrobić z takimi "krzaczkami/kępkami" martwej sierści. Wtedy obwiniłam zgrzebło obrotowe i problem jakoś po czasie minął. Teraz, chociaż zgrzebła nie używam niestety wróciły te kępki. Wygląda to tak: [IMG]http://img833.imageshack.us/img833/6137/p1013281.jpg[/IMG] I niestety nie wyrabiam już z wyczesywaniem. Codziennie, lub najdalej co drugi dzień wyczesuję pełno sierści, ale za chwilę te kępki znów wracają. Nie chodzi o mieszkanie - bo one niespecjalnie same wypadają, ale o wygląd psa. Chciałabym żeby jej sierść znów ładnie się prezentowała, niestety te krzaczory ;) psuja efekt Czy ktoś może coś polecić? Jakiś suplement? A może konkretny rodzaj szczotki czy grzebienia? Używam obecnie takiej zwykłej szczotki - z jednej strony metalowa, taka jakby "ludzka" z kuleczkami na końcach, a z drugiej strony włochata. Quote
Czarna_Owieczka Posted December 30, 2010 Posted December 30, 2010 mój owczarkowaty w okresie lnienia zawsze miał takie wyłażące kępy sierści, ale wyczesywaliśmy je sukcesywnie po prostu ;) u Cezara zdarzało się, że to nie był jeden czy dwa kłaki, ale na przykład cały udziec ;) wydaje mi się, że już taka natura owczarkowa, że się po prostu kłaczą :) chyba, że ktoś ma konkretne uzasadnienie, to też się chętnie dowiem Quote
Grey Posted December 30, 2010 Posted December 30, 2010 Sugarr o grzebieniu pisałem , po wyczesaniu można jeszcze zastosować trymer grabkowy Mars i wtedy byłby efekt.Oznaczone włosy wyrastają takie dłuższe. Quote
Marek Kurski Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 tez wyczesuje owczarka ale obserwuje ze "sierść" wypada jednakowo na całym ciałku. warto przyjrzeć się jedzeniu czy zawiera np. cynk i omegany to poprawia kondycje skóry więc również sierść. Quote
ossa98 Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 A ja zamawiam jednak ten furminator. Na [url]http://www.amazon.co.uk/gp/product/B000FSN0A4/ref=ord_cart_shr?ie=UTF8&m=A3P5ROKL5A1OLE[/url] są w dobrej cenie. Quote
Ewa&Duffel Posted January 16, 2011 Posted January 16, 2011 A ja próbuję teraz Gammolenu, Duffel strasznie linieje i sierść jakaś taka matowa jest, mam nadzieję, ze pomoże... Quote
starshi Posted February 13, 2012 Posted February 13, 2012 [COLOR=black]A ja spotkałam się na e-karma.pl z naturalnym preparatem redukującym lnienie. Redukuje lnienie i łupież, także może wypróbować ten spray. A do czesania to myślę, że należy mieć szczotkę plastikową, ale i też taką mocniejszą, zaproponowaną we wcześniejszej wypowiedzi. [/COLOR] Quote
gryf80 Posted August 14, 2013 Posted August 14, 2013 gdzieś na innym forum spotkałam sie z osoba uzywającą furminatora dla tej rasy Quote
Banrusia Posted November 8, 2013 Posted November 8, 2013 Szczotkowanie, szczotkowanie i jeszcze raz szczotkowanie to najlepsze na linienie jest. Quote
katasza1 Posted November 9, 2013 Posted November 9, 2013 [quote name='Riax']Polecam oliwe z oliwek, naprawde pomaga, troche jednak muszę się pomęczyć z psiakiem aby Mu ją nałożyć, ale jakoś daje radę.[/QUOTE] Haha pan od reklamy chyba nie doczytal ze zrozumieniem. Rozumiem ze wcierasz mu oliwe w skore? :razz: Quote
Joniska Posted November 11, 2013 Posted November 11, 2013 Ja swojego psiaka czeszę praktycznie codziennie. poza tym nie stosuję żadnych preparatów. Uważam to za zbędne Quote
Liberka Posted November 14, 2013 Posted November 14, 2013 Ja podaję mojemu pieskowi biotynę i jest troche lepiej:) do przezycia:) Quote
Monikas1 Posted November 24, 2013 Posted November 24, 2013 Uważam że wiele zależy jaką sierść posiada pies, wiadomo, że jeśli dłuższą to trzeba czesać często a jeśli krótszą to rzadziej, jednak podczas linienia warto czesać więcej i przy okazji masować dzięki temu skrócimy czas linienia. Quote
cayenka Posted December 5, 2013 Posted December 5, 2013 Staram się czesać moje psy 3 razy w tygodniu - włos na łapach i brodę, przed czesaniem na łapy psikam jakimiś preparatami, żeby się łatwiej rozczesywało. Mam sznaucery więc raz na jakiś czas je trymuję. Quote
Farksa Posted December 16, 2013 Posted December 16, 2013 Ja czeszę swojego pieska właściwie codziennie podczas wieczornego spaceru bo sierściuch z niego. Quote
Derick1601 Posted December 27, 2013 Posted December 27, 2013 Oczywiście regularne czesanie to podstawa:) Quote
zelda87 Posted September 3, 2014 Posted September 3, 2014 Ooo, zapisuje wątek bo temat mnie ciekawi. Ostatnio jechałam z koleżanką pociągiem i jej psiak jechał z nami. Cały czas się lenił. A widze że dziewczyna robi już wszystko co może żeby pozbyć się tego problemu. Jak będę miała dłuższą chwilę to przeczytam ten wątek w całości. Quote
ookingus001oo Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 Chciałam bardzo polecić szczotki dla zwierząt Brashka są rewelacyjne, zbierają cala wypadająca siersc z zwierzaka i najważniejsze ze się jej nie boja. http://brashka.pl/brashka-dla-psow/ Quote
Paweł963 Posted May 29, 2017 Posted May 29, 2017 Wyczesywać, wyczesywać i jeszcze raz wyczesywać. Ja lepszej metody nie znam:) Quote
Recommended Posts