Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 120
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

zależy jaki włos ma pies ... nie tylko wyczesywanie, ale i suplementacja jest niezbędna ja podaję oliwę z oliwek, siemię lniane i to:
[url]http://www.krakvet.pl/product_info.php?products_id=1958[/url]

Posted

[quote name='Gerdzia i Misio']Jak pielęgnować sierść krótkowłosego psa w okresie linienia? [/quote]

Podaj rasę psa.
Jeśli jest to mieszaniec to podaj do jakiej rasy ma najbardziej zblizony rodzaj włosa.

Posted

[quote name='Rybka_39']Mnie dobija krotka siersc mojej boxy wszedzie sie wbija[/quote]

Są tzw. "gumki" ( ja to tak nazywam ;) ) , które dobrze ściągają martwy, krótki włos. Im bardziej miękka guma tym lepiej ściąga.
Rękawice też są dobre ale szybko grzeje się w nich ręka.

GUMKA>
[URL]http://www.karusek.com.pl/img_prod/s/s_2064.jpeg[/URL]

Posted

[quote name='Patka']zależy jaki włos ma pies ... nie tylko wyczesywanie, ale i suplementacja jest niezbędna ja podaję oliwę z oliwek, siemię lniane i to:
[URL]http://www.krakvet.pl/product_info.php?products_id=1958[/URL][/quote]

Patka czy ten Dolfos jest skuteczny?

Posted

[quote]Patka czy ten Dolfos jest skuteczny?[/quote]a czy jeśli nie byłby skuteczny to czy patka by go używała i polecała?

btw. No i weź pod uwagę to, że dla jednego psa coś jest super, a na drugim zupełnie się to nie sprawdza...

Posted

Druciana szczotka może się sprawdzić ;)
Jeśli chodzi o trymer to ten na zdjęciu jest wg. mnie mało szczęśliwie dobrany> zamachasz się nim na śmierć. Jeśli nigdy nie używałaś takiego trymera to możesz psu poucinać włosy.
Jeśli chodzi o trymer to wygodniejszy jest w tym stylu:
[URL]http://www.karusek.com.pl/img_prod/s/s_4768.jpg[/URL]
należy go dobrać indywidualnie.

Posted

Jesli pies jest w odpowiednim momencie linienia, mozesz wlos usunac "na raz". Specyfika szaty ONa jest to, ze zarowno podszerstek jak i wlos okrywowy zmienia sie okresowo, blokowo, czyli pies zmienia go przez ok. 3-4 tyg. gwaltownie i wymienia calkowicie. Oczywiscie ten okres wymiany moze sie przedluzac w nieskonczonosc, jesli zostanie zle usuniety, lub w niewlasciwym momencie. Do radykalnego usuniecia uzylabym coatkinga oraz shedder z wlosem i pod wlos do usuniecia resztek wlosa okryw[URL="javascript:;"][/URL]owego.

[URL="javascript:;"][IMG]http://www.dierenwebshop.nl/images/trixie/shedder.jpg[/IMG][/URL] shedder

Posted

No Gedzia to teraz będziesz miała problem :lol:
Nasze posty są przykładem na to jak wiele sposobów jest na zobienie jednego psa.
Najlepszy jest ten najtańszy i najwygodniejszy by się za dużo nie narobić :)

Życzę powodzenia ;) .

Posted

[quote name='*hania']
Najlepszy jest ten najtańszy i najwygodniejszy by się za dużo nie narobić :)
.[/quote]

Tak, tak, to koniecznie powinno byc dewiza kazdego dobrego groomera :evil_lol:

Gratuluje *Haniu!

PS. Cena shedder'a to ok. 25 PLN.

Posted

Aszita chcąc czy nie chcąc przy takiej pogodzie jak jest teraz to włos i tak będzie wypadał> jest nieprzeciętnie gorąco i nawet jeśli ktoś wyczesze swojego psa do "zera" to i tak po niedługim czasie będzie miał "powtórkę z rozrywki" tylko w mniejszej skali :(

Pamiętam zeszły rok> masakrycznie gorący.
Ludziom ,którzy mieli spaniele, foxteriery,... sierść zostawała w rękach i nie dlatego, że nie umieli o nie dbać. Psom było zbyt gorąco dlatego pozbywały się sierści na kilogramy...

Posted

[quote name='*hania']Aszita chcąc czy nie chcąc przy takiej pogodzie jak jest teraz to włos i tak będzie wypadał> jest nieprzeciętnie gorąco i nawet jeśli ktoś wyczesze swojego psa do "zera" to i tak po niedługim czasie będzie miał "powtórkę z rozrywki" tylko w mniejszej skali :(

Pamiętam zeszły rok> masakrycznie gorący.
Ludziom ,którzy mieli spaniele, foxteriery,... sierść zostawała w rękach i nie dlatego, że nie umieli o nie dbać. Psom było zbyt gorąco dlatego pozbywały się sierści na kilogramy...[/quote]
ja mam 2 kundle foxteriera szorstkowłosego i owczarka niemieckiego i w zeszłym roku w lato liniał tylko owczarek (foxteriery szorstkowłose linieją?)

Posted

[quote name='Gerdzia i Misio'] foxteriery szorstkowłose linieją?[/quote]

Chodziło o foxy krótkowłose i o "zrzucanie" większej ilości sierści niż miałoby to miejsce w przypadku braku upałów.
To nie są "książkowe mądrości" tylko moje spostrzeżenia ;)

Posted

gerdzia i misio:
myślę,że gumiaki są jednak kurcze nienajlepsze do tego typu sierści:(

a z kotem chodziło o wcześniejszy post,że koszt krycia psa kotem byłby jeszcze niższy:cool3:to było a propos oszczędności na swoim psie:diabloti:

Posted

[quote name='*hania']Chodziło o foxy krótkowłose i o "zrzucanie" większej ilości sierści niż miałoby to miejsce w przypadku braku upałów.
To nie są "książkowe mądrości" tylko moje spostrzeżenia ;)[/quote]

Dobrze, ze to dopisalas, bo juz myslalam, ze masz "masakrycznie" mala wiedze na temat psow i ich pielegnacji ;-).

PS. Moje goldeny rowniez spedzaly ostatnie lato w Polsce, ale kazda z nich wlos zaczela gubic w przewidzianym dla nich terminie. Ciekawe dlaczego?

Posted

[quote name='Blow']gerdzia i misio:
myślę,że gumiaki są jednak kurcze nienajlepsze do tego typu sierści:(

a z kotem chodziło o wcześniejszy post,że koszt krycia psa kotem byłby jeszcze niższy:cool3:to było a propos oszczędności na swoim psie:diabloti:[/quote]
nestety do tej pory nie rozumiem o co chodzi z tym kotem i gumką, czy by mugł mi ktoś dokładnie opisać o co w tym chodzi