Gerdzia i Misio Posted May 27, 2007 Posted May 27, 2007 Jak pielęgnować sierść krótkowłosego psa w okresie linienia? Jakich szczotek i grzebieni używać aby wyczesać jak najwięcej martwych włosów? Quote
Patka Posted May 27, 2007 Posted May 27, 2007 zależy jaki włos ma pies ... nie tylko wyczesywanie, ale i suplementacja jest niezbędna ja podaję oliwę z oliwek, siemię lniane i to: [url]http://www.krakvet.pl/product_info.php?products_id=1958[/url] Quote
*hania Posted May 27, 2007 Posted May 27, 2007 [quote name='Gerdzia i Misio']Jak pielęgnować sierść krótkowłosego psa w okresie linienia? [/quote] Podaj rasę psa. Jeśli jest to mieszaniec to podaj do jakiej rasy ma najbardziej zblizony rodzaj włosa. Quote
Rybka_39 Posted May 28, 2007 Posted May 28, 2007 Mnie dobija krotka siersc mojej boxy wszedzie sie wbija Quote
*hania Posted May 28, 2007 Posted May 28, 2007 [quote name='Rybka_39']Mnie dobija krotka siersc mojej boxy wszedzie sie wbija[/quote] Są tzw. "gumki" ( ja to tak nazywam ;) ) , które dobrze ściągają martwy, krótki włos. Im bardziej miękka guma tym lepiej ściąga. Rękawice też są dobre ale szybko grzeje się w nich ręka. GUMKA> [URL]http://www.karusek.com.pl/img_prod/s/s_2064.jpeg[/URL] Quote
Squ Posted May 28, 2007 Posted May 28, 2007 [quote name='Patka']zależy jaki włos ma pies ... nie tylko wyczesywanie, ale i suplementacja jest niezbędna ja podaję oliwę z oliwek, siemię lniane i to: [URL]http://www.krakvet.pl/product_info.php?products_id=1958[/URL][/quote] Patka czy ten Dolfos jest skuteczny? Quote
Czarne Gwiazdy Posted May 28, 2007 Posted May 28, 2007 [quote]Patka czy ten Dolfos jest skuteczny?[/quote]a czy jeśli nie byłby skuteczny to czy patka by go używała i polecała? btw. No i weź pod uwagę to, że dla jednego psa coś jest super, a na drugim zupełnie się to nie sprawdza... Quote
Gerdzia i Misio Posted May 28, 2007 Author Posted May 28, 2007 [quote name='*hania']Podaj rasę psa. Jeśli jest to mieszaniec to podaj do jakiej rasy ma najbardziej zblizony rodzaj włosa.[/quote] pies jest rasy owczarek niemiecki krytkowłosy Quote
Blow Posted May 28, 2007 Posted May 28, 2007 no to najlepsiejsza będzie szczotka z drucianym włosiem,zresztą pewnie zawsze takiej używasz:) Quote
puli Posted May 28, 2007 Posted May 28, 2007 Najlepsiejszy bedzie trymer. [url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=31021&page=28[/url] Quote
*hania Posted May 28, 2007 Posted May 28, 2007 Druciana szczotka może się sprawdzić ;) Jeśli chodzi o trymer to ten na zdjęciu jest wg. mnie mało szczęśliwie dobrany> zamachasz się nim na śmierć. Jeśli nigdy nie używałaś takiego trymera to możesz psu poucinać włosy. Jeśli chodzi o trymer to wygodniejszy jest w tym stylu: [URL]http://www.karusek.com.pl/img_prod/s/s_4768.jpg[/URL] należy go dobrać indywidualnie. Quote
Aszita Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 Jesli pies jest w odpowiednim momencie linienia, mozesz wlos usunac "na raz". Specyfika szaty ONa jest to, ze zarowno podszerstek jak i wlos okrywowy zmienia sie okresowo, blokowo, czyli pies zmienia go przez ok. 3-4 tyg. gwaltownie i wymienia calkowicie. Oczywiscie ten okres wymiany moze sie przedluzac w nieskonczonosc, jesli zostanie zle usuniety, lub w niewlasciwym momencie. Do radykalnego usuniecia uzylabym coatkinga oraz shedder z wlosem i pod wlos do usuniecia resztek wlosa okryw[URL="javascript:;"][/URL]owego. [URL="javascript:;"][IMG]http://www.dierenwebshop.nl/images/trixie/shedder.jpg[/IMG][/URL] shedder Quote
*hania Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 No Gedzia to teraz będziesz miała problem :lol: Nasze posty są przykładem na to jak wiele sposobów jest na zobienie jednego psa. Najlepszy jest ten najtańszy i najwygodniejszy by się za dużo nie narobić :) Życzę powodzenia ;) . Quote
Aszita Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 [quote name='*hania'] Najlepszy jest ten najtańszy i najwygodniejszy by się za dużo nie narobić :) .[/quote] Tak, tak, to koniecznie powinno byc dewiza kazdego dobrego groomera :evil_lol: Gratuluje *Haniu! PS. Cena shedder'a to ok. 25 PLN. Quote
Czarne Gwiazdy Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 [quote]Najlepszy jest ten najtańszy i najwygodniejszy[/quote]Aha... a do hodowców też się to odnosi? Kryć najtańszym psem, który jest najbliżej :evil_lol: Quote
Gerdzia i Misio Posted May 29, 2007 Author Posted May 29, 2007 [quote name='Blow']no to najlepsiejsza będzie szczotka z drucianym włosiem,zresztą pewnie zawsze takiej używasz:)[/quote] zazwyczaj używam zgrzebła gumowego Quote
Gerdzia i Misio Posted May 29, 2007 Author Posted May 29, 2007 [quote name='Blow']kotem byłoby jeszcze taniej:diabloti:[/quote] a o co chodzi z tym kotem??? Quote
Aszita Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 [quote name='Gerdzia i Misio']zazwyczaj używam zgrzebła gumowego[/quote] Czyli non-stop stymulujesz wypadanie wlosa. Quote
*hania Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 Aszita chcąc czy nie chcąc przy takiej pogodzie jak jest teraz to włos i tak będzie wypadał> jest nieprzeciętnie gorąco i nawet jeśli ktoś wyczesze swojego psa do "zera" to i tak po niedługim czasie będzie miał "powtórkę z rozrywki" tylko w mniejszej skali :( Pamiętam zeszły rok> masakrycznie gorący. Ludziom ,którzy mieli spaniele, foxteriery,... sierść zostawała w rękach i nie dlatego, że nie umieli o nie dbać. Psom było zbyt gorąco dlatego pozbywały się sierści na kilogramy... Quote
Gerdzia i Misio Posted May 29, 2007 Author Posted May 29, 2007 [quote name='*hania']Aszita chcąc czy nie chcąc przy takiej pogodzie jak jest teraz to włos i tak będzie wypadał> jest nieprzeciętnie gorąco i nawet jeśli ktoś wyczesze swojego psa do "zera" to i tak po niedługim czasie będzie miał "powtórkę z rozrywki" tylko w mniejszej skali :( Pamiętam zeszły rok> masakrycznie gorący. Ludziom ,którzy mieli spaniele, foxteriery,... sierść zostawała w rękach i nie dlatego, że nie umieli o nie dbać. Psom było zbyt gorąco dlatego pozbywały się sierści na kilogramy...[/quote] ja mam 2 kundle foxteriera szorstkowłosego i owczarka niemieckiego i w zeszłym roku w lato liniał tylko owczarek (foxteriery szorstkowłose linieją?) Quote
*hania Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 [quote name='Gerdzia i Misio'] foxteriery szorstkowłose linieją?[/quote] Chodziło o foxy krótkowłose i o "zrzucanie" większej ilości sierści niż miałoby to miejsce w przypadku braku upałów. To nie są "książkowe mądrości" tylko moje spostrzeżenia ;) Quote
Blow Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 gerdzia i misio: myślę,że gumiaki są jednak kurcze nienajlepsze do tego typu sierści:( a z kotem chodziło o wcześniejszy post,że koszt krycia psa kotem byłby jeszcze niższy:cool3:to było a propos oszczędności na swoim psie:diabloti: Quote
Aszita Posted May 30, 2007 Posted May 30, 2007 [quote name='*hania']Chodziło o foxy krótkowłose i o "zrzucanie" większej ilości sierści niż miałoby to miejsce w przypadku braku upałów. To nie są "książkowe mądrości" tylko moje spostrzeżenia ;)[/quote] Dobrze, ze to dopisalas, bo juz myslalam, ze masz "masakrycznie" mala wiedze na temat psow i ich pielegnacji ;-). PS. Moje goldeny rowniez spedzaly ostatnie lato w Polsce, ale kazda z nich wlos zaczela gubic w przewidzianym dla nich terminie. Ciekawe dlaczego? Quote
Gerdzia i Misio Posted May 30, 2007 Author Posted May 30, 2007 [quote name='Blow']gerdzia i misio: myślę,że gumiaki są jednak kurcze nienajlepsze do tego typu sierści:( a z kotem chodziło o wcześniejszy post,że koszt krycia psa kotem byłby jeszcze niższy:cool3:to było a propos oszczędności na swoim psie:diabloti:[/quote] nestety do tej pory nie rozumiem o co chodzi z tym kotem i gumką, czy by mugł mi ktoś dokładnie opisać o co w tym chodzi Quote
Recommended Posts