Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jako że moja wyszukiwarka powiedziała mi (mogła kłamać), że nie ma wyników wyszukiwania na słowo "Tłuszczak" to postanowiłam założyć nowy temat. Jakiś czas temu zauważyłam u mojego ponad 8 letniego psa guzka, stwierdziłam, że to za twarde na tłuszczaka i wybrałam się do weta na badanie histopatologiczne. Nie chciałam od razu usuwać guzka nie wiedząc co to jest. Okazało się, że to na szczęście tłuszczak. Nie wiem czy go usuwać czy nie, generalnie tłuszczaki nie są groźne, mogą rosnąć a mogą nie- totolotek. Boję się, że za kilka lat gdy moj pies juz nie bedzie mlodszy ten tluszczak tak urosnie ze tak czy siak bedzie trzeba go usunac , a serce z wiekiem coraz gorzej przezywa narkoze. Wiec pytanie, usuwac czy nie usuwac?

Posted

mowil ze lepiej usunac bo to jedyna metoda walki z guzami, ja na razie sie troszke boje w tym momencie bo cos ostatnio ze zdrowiem gorzej a nie chce go meczyc narkoza ale moze faktycznie usune , ale nie znam dobrej kliniki bo wszedzie gdzie bylam nikomu nie zaufalam calkowicie.

Posted

Wycinaj!
Jak najszybciej!
Moja sunia też go miała i wykryto go w wieku 7 lat, zapewniano mnie że to nic takiego że może z tym żyć.
Ale dla zdrowia psa lepiej wytnij. Nie będzie się nigdzie rozrastał, bez przerzutów i innych problemów.
Pies pożyje dłużej.

Posted

bo to nie zagraza zyciu psa generalnie, moze sprawiac dyskomfort w zaleznosci, ale zdarza sie ze te tluszczaki rosna i rosna i trzeba je tak czy siak wyciac (ale rzadko). Najgorzej jak wet nie wytnie calej tkanki... mialam tak z wycinaniem guza na lapie i byl przerzut...