diabelkowa Posted October 22, 2013 Posted October 22, 2013 Jako że moja wyszukiwarka powiedziała mi (mogła kłamać), że nie ma wyników wyszukiwania na słowo "Tłuszczak" to postanowiłam założyć nowy temat. Jakiś czas temu zauważyłam u mojego ponad 8 letniego psa guzka, stwierdziłam, że to za twarde na tłuszczaka i wybrałam się do weta na badanie histopatologiczne. Nie chciałam od razu usuwać guzka nie wiedząc co to jest. Okazało się, że to na szczęście tłuszczak. Nie wiem czy go usuwać czy nie, generalnie tłuszczaki nie są groźne, mogą rosnąć a mogą nie- totolotek. Boję się, że za kilka lat gdy moj pies juz nie bedzie mlodszy ten tluszczak tak urosnie ze tak czy siak bedzie trzeba go usunac , a serce z wiekiem coraz gorzej przezywa narkoze. Wiec pytanie, usuwac czy nie usuwac? Quote
diabelkowa Posted October 23, 2013 Author Posted October 23, 2013 [quote name='Ati']zdjecie, jaki jest duzy[/QUOTE] Zdjecie nic nie da, jest maly po usunieciu da sie 3 waskie szwy I teraz usuwanie byloby malo inwazyjne. Tluszczak ma 3-5 cm Quote
gryf80 Posted October 23, 2013 Posted October 23, 2013 można ale nie musisz jeśli psu nie przeszkadza.zawsze możesz wypytać lekarza co na ten temat myśli Quote
diabelkowa Posted October 23, 2013 Author Posted October 23, 2013 mowil ze lepiej usunac bo to jedyna metoda walki z guzami, ja na razie sie troszke boje w tym momencie bo cos ostatnio ze zdrowiem gorzej a nie chce go meczyc narkoza ale moze faktycznie usune , ale nie znam dobrej kliniki bo wszedzie gdzie bylam nikomu nie zaufalam calkowicie. Quote
kropi124 Posted October 23, 2013 Posted October 23, 2013 Wycinaj! Jak najszybciej! Moja sunia też go miała i wykryto go w wieku 7 lat, zapewniano mnie że to nic takiego że może z tym żyć. Ale dla zdrowia psa lepiej wytnij. Nie będzie się nigdzie rozrastał, bez przerzutów i innych problemów. Pies pożyje dłużej. Quote
gryf80 Posted October 23, 2013 Posted October 23, 2013 moja 8 mio letnia sucz ma tłuszczaka po wewn.stronie uda.nie ruszam tego.nie widzę żeby jej to przeszkadzało. Quote
diabelkowa Posted October 23, 2013 Author Posted October 23, 2013 bo to nie zagraza zyciu psa generalnie, moze sprawiac dyskomfort w zaleznosci, ale zdarza sie ze te tluszczaki rosna i rosna i trzeba je tak czy siak wyciac (ale rzadko). Najgorzej jak wet nie wytnie calej tkanki... mialam tak z wycinaniem guza na lapie i byl przerzut... Quote
Recommended Posts