Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przyjedźcie wszyscy do mnie to wam piorunem wyleczę te psy z malasezji jak weterynarze nie potrafią :D i wreszcie bidaki przestaną się drapać.

To super, tylko powiedz czym. 

• Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Gryf-ja już sobie odpuściłam te  pazury ;) to walka z wiatrakami... jak niema zaczerwień tylko nalot na pazurach to nic z tym nie robię tylko wyskubuję ;)

• 10 months later...
Posted

A ja się podepnę pod wątek. Tak mi się psina zaczęła drapać, że w końcu postanowiliśmy pokazać ją dermatologowi, a nie tylko "czekać na testy alergine do jesieni".

I mamy, paskudą malassezie - Panda dostała leki, przemywamy płynem (nie umiem doczytac co to, w strzykawce do rozrobienia w wodzie) codziennie. Pysk, łapy, opuszki, szczeliny między łapami. Sadzy na wszeki wypadek też, bo się cholera wydrapuje.

Jutro kontrola, i fakt wygląda to lepiej niż ostatnio, ale Panda nadal się drapie :/ Zaczerwienienie nadal jest, tyle, że łap już tak nie wylizuje i strupki schodzą. Jakieś mądry pomysły do przekazania wetowi?

• 2 months later...
Posted

czy temat jeszcze żywy ?
Ja teraz mam problem z malassesią u mojego psa
powiem szczerze że nie mam pieniędzy na badania alergologiczne a to koszt około 1000zł zwyczajnie nie mam takiej sumy
Badania na tarczycę zrobione - wszystko w normie
badanie krwi bio chemia i morfologia - w normie
zrobiono zeskrobinę i zbadali pod mikroskopem i wyszło że to ten grzyb

suczka wcześniej jadła karmy bezzbiżowe na bazie łososia - od Lipca była na barfie -przeważała wołowina -
weterynarz powiedział mi że to może być alergia pokarmowa i że uczula wołowina i drób
więc kazał zmienić mi dietę - albo tylko i wyłącznie baranina jagnięcina konina i gęś/kaczka - albo sucha karma na bazie baraniny dziczyzny indyka itp to co nie jadła wcześniej

jeszcze w grę wchodzi KURZ i roztocza
nie powiem latem kurz i pył jest wszech obecny w domu nawet jak zetrę kurze 2 razy dziennie odkurzę i umyje podłogę to i tak za chwilę był znowu

Lekarz kazał mi zrobić :
zmiana diety - przeszłam puki co na karmę Lukulus jagnięcina i kaczka
kąpiele w szamponie żeby zmniejszyć nadmiar grzyba w przepisanym szamponie
coś na pasożyty kleszcze pchły itp

nie stać mnie na badania alergologiczne choć powoli zaczynam obwiniać kurz bo obu psom ropieją oczy

Posted

czy jest skuteczniejszy od szamponów ? wielu wetów wciska mi szampon
a koleżanka która też jest wetem twierdzi ze imaverol rozrobiony  wodą destylowaną i rozprowadzany na skórę jest najbardziej skuteczny

Posted

prawda,tylko trzeba pilnowac żeby pies tego nie zlizał i zrobić dobre rozcieńczenie.jest dobry do małych"problemów",miejscowych,gdy zajęta jest większa powierzchnia ciała to wiadomo-szampon