karenina Posted January 2, 2006 Posted January 2, 2006 [quote name='karinka']troszkę może odbiegnę od tematu , ale .... kupiłam dziś witaminę D i czytałam dawkowanie i chyba nie zrozumiałam do konńca ..otóż tam jest napisane( na opakowaniu) 2 tabletki/2kg c.c. dziennie - o co chodzi :oops:[/quote] Ja kupowałam zawsze w kroplach, a w przypadku tabletek podaje sie zazwyczaj dawkowanie ilosc tabletek dziennie/ na ilosc kilogramów masy ciała, np 2 tbl dziennie na 2 kg masy ciała. Czyli przy psie wazacym 4 kg 4 tbl dziennie. Nie wiem czy to nie za duzo w przypadku psa . Jaki to pies? Ile wazy ? Quote
karinka Posted January 2, 2006 Posted January 2, 2006 [B]karenina[/B] mam owczarka niemieckiego - sukczkę, a jest dość ciężka wiec waży pewno maksimum wagi onka :p nie mogą po ludzku napisać.. w sumie też tak myślałam ze 1tab/ na 2kg masy ciała ale jak ona przykładowo wazy 40 kg to ... 20 tabsów dziennie ????:crazyeye: nie wiem Quote
karenina Posted January 2, 2006 Posted January 2, 2006 Nie, no moim zdaniem przesada z taką iloscia. Ja podaje do ukonczenia roku te krople zawsze, 1 kropelke na 5 kg wagi psa, przez 6 mcy podawałam codziennie, teraz co dwa trzy dni. Quote
karinka Posted January 2, 2006 Posted January 2, 2006 no to pozostało mi tylko wrócić do tego sklepu i zapytać fachowca, który mi je wcisnął :p ale dzięki za zainteresowanie ;) Quote
mila_2 Posted January 2, 2006 Posted January 2, 2006 nam jakiś m-c temu wet przepisał wit. D3 w kroplach. Nakazał Młodej dawć jedną kroplę raz dziennie...wtedy ona ważyła jakies 15 kg. Do tej pory tak dostaje... Quote
makulka Posted February 27, 2006 Posted February 27, 2006 Czy ktos sie orientuje jakie powinny byc proporcje miesa , ryzu i warzyw dla 2,5 rocznego owczarka niemieckiego który wazy 35 kilo. Ja daje mu teraz dziennie 4 woreczki ryzu ,2 podwójne piersi z kurczaka i 5 marchewek i jest chudy , czy to za mało?Prosze o odpowiedz ,to oczywiscie w przyblizeniu bo czasem dostaje inne mieso i warzywa. chodzi mi oczywiscie o gotowane Quote
coztego Posted February 27, 2006 Posted February 27, 2006 [quote name='makulka']Czy ktos sie orientuje jakie powinny byc proporcje miesa , ryzu i warzyw dla 2,5 rocznego owczarka niemieckiego który wazy 35 kilo.[/QUOTE] [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=9808"]Tutaj[/URL] dość szczegółowo było o proporcjach w gotowanym jedzeniu. [QUOTE]Ja daje mu teraz dziennie 4 woreczki ryzu ,2 podwójne piersi z kurczaka i 5 marchewek i jest chudy , czy to za mało?[/QUOTE] Jak dla mnie to strasznie dużo tego ryżu... :niewiem: I mięsa też :-o 2 podwójne piersi to ok. 1,5 kg mięsa :-o A gdzie jakiś tłuszczyk, same piersi to chude straszliwie są ;) Quote
makulka Posted February 27, 2006 Posted February 27, 2006 dzieki ale cos ta wyszukiwarka szwankuje i stąd tutaj moje zapytanie ,musi jesc chude bo ma kłopoty z trawieniem i dlatego nie daje mu zadnego tłuszczyku .Niby duzo a wciąz chudy , niewiem co jest moze dlatego ze bez tego tłustego?dzieki za odpowiedz Quote
Osiolek Posted February 27, 2006 Posted February 27, 2006 [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=1399748#post1399748"]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=1399748#post1399748[/URL] Quote
Agnes Posted February 27, 2006 Posted February 27, 2006 a czy ten owczarek przypadkiem nie ma problemu z trzustka? dlatego chudy i dlatego nie moze jesc tluszczu?? Bo z tego co piszesz to bardzo duzo dostaje jedzenia - az niemozliwe, ze jest nadal chudy..wiec cos pewnie jest nie tak - ale ja bym sie zaczepila przy weterynarii a nie zywieniu Quote
makulka Posted February 27, 2006 Posted February 27, 2006 Agnes, no to teraz mi dałas do myslenia , jutro ide na badania :shake: Quote
Agnes Posted February 27, 2006 Posted February 27, 2006 sprawdz - mozesz poszukac jeszcze topicow o chorej trzustce tutaj. Oczywiscie niedowaga nie jest tylko przyczyna chorej trzustki, ale m.in. Mozna badac trzustke albo przez krew, albo przez kal - jesli pobierasz kal to musi w ciagu 45 minut max znalezc sie pod mikroskopem. Quote
Paula&Goofi Posted May 22, 2007 Posted May 22, 2007 Hej :) Tak jak w temacie. Nie wiem co gotować psu!? Mam straszny dylemat! Powiedzcie co gotujecie swoim psom ;) Zdradźcie swoje tajne przepisy psiej kuchni ;) Będe wdzięczna! Pozdrawiam Quote
Wiza Posted May 22, 2007 Posted May 22, 2007 Jakbym ja sama miała gotowqać psu jedzieniew byłaby to: -mięso wołowe/kurczak/cielęcina/indyk/podroby. -ryż -warzywa marchewka itp -czasem jakiś serek wiejski kefir itp -dodatek witamin wapno itp do żarcia A jak chcesz ustalić psu co mu gotować weterrynarz powinien pomóc.. Quote
Juta Posted May 22, 2007 Posted May 22, 2007 Moja koleżanka ma hodowlę i karmi psy naturalnie. Jeśli chcesz, mogę ją spytać co i jak podaje. Ja idę na łatwiznę i karmię Royalem :roll: :p . Quote
Nalewka Posted May 26, 2007 Posted May 26, 2007 [quote name='Kooikerka']Hej :) Tak jak w temacie. Nie wiem co gotować psu!? Mam straszny dylemat! Powiedzcie co gotujecie swoim psom ;) Zdradźcie swoje tajne przepisy psiej kuchni ;) Będe wdzięczna! Pozdrawiam[/quote] Proponuję przeczytać cały wątek od pierwszej strony, są tu i proporcje i przepisy i porady co, ile, kiedy, jak przechowywać itd. Wszystko, o co pytasz, już tu jest :) Quote
baltazar Posted May 27, 2007 Posted May 27, 2007 Ja gotuje tak z zaprzyjaznionego miesnego dostaje raz w tyg cielece i wolowe okrawki( takie wielkie platy miesa z chrzastakami i tluszczykiem) dziele to na pol kroje na mniejsze kawalki, ale nie za malewrzucam do gara zalewam woda do 2/3wysokosci dorzucam marchewki, nieobrane , ale umyte inne warzywka, w zaleznosci od tego co mam na skladzie: np zielona fasolke, buraka, pomidora itp gotuje wszystko az warzywka zmiekna dodaje 2-3 szklanki ryz przekrecam pokretlo plyty na najnizsze i zosatwaim na ok godzien mieszjac od czasu do czasu Rano daje psu suched a wieczorem gotowane ale on i tak woli gotowane;) Quote
asia0603 Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 Ja dla psa gotuje tak Mieso mielone z indyka podroby kurczaka (całego potem obieram z miesa) Gotuje np. mieso mielone z indyka do tego miesa dodaję całą paczkę mieszanki warzywnej (takiej mrożonej) gotuje to razem a w oddzielnym garnku ryż potem mieszam wszystko ze sobą i mam zarcia dla psa na 2-3 dni a podroby najpierw kroje na małe kawalki gotuję a potem miele przez maszynkę albo kroję w bardzo drobna kosteczkę tez z warzywami Quote
Patka Posted May 30, 2007 Posted May 30, 2007 [QUOTE] z zaprzyjaznionego miesnego dostaje raz w tyg cielece i wolowe okrawki( takie wielkie platy miesa z chrzastakami i tluszczykiem)[/QUOTE] kurka marzy mi sie taki mięsny :cool3: 1 Quote
Myszuszka Posted May 30, 2007 Posted May 30, 2007 Ja daję mojemu praktyczanie tylko drób tj kurczaka lub indyka i tego drógiego polecam bardziej.Jest to bardziej "czyste" mięso, ponieważ indyki źle znoszą karmienie ich różnego rodzaju specyfikami na przyrost tkanki mięsnej i po prostu zdychają.Ze względu na przekonania nie podaję koniny ani mięsa z królika.Myślę, że niedługo urozmaicę dietę psiaka i spróbujemy z wołowinką i skuszę go też mięsem z nutrii. Quote
baltazar Posted May 30, 2007 Posted May 30, 2007 [quote name='Patka']kurka marzy mi sie taki mięsny :cool3:[/quote] Patka: ja znalazlam przez przypadek! po prostu pytalam w okolicznych skelpach czy maja resztki dla psa i w tym dali mi najfajniejsze pod wzgeldem swierzosci i jakosci i w dodatku za free :) w jednym sklepie dali mi tez za free ale cos cos wygladalo i smierdzilo obrzydliwie wiec psu tego nie dalam. Teraz sprzdawcy mnie juz znaja i pytaja jak pieskowi smakuje, czasem dorzucaja cos extra: kurze szyjki z glowkami i lapki! Jak psu gotuje to moj narzeczony mi wypomina, ze jak dla nas gotuje to tak ladnie nie pachnie:evil_lol: . Quote
Dada Posted May 31, 2007 Posted May 31, 2007 Co dzisiaj jadły moje pieski..: * gotowane mięso wieprzowe (lepiej wołowinę, ale tym razem nie było :angryy: ) + *makaron(cześciej daję ryż, ale czasami makaron) + * surową marchewkę i pietruszkę (bardzo drobno utartą) + * gotowany kalafior + * łyżka naturalnego jogurtu(może być kefir) + * troszkę oleju słonecznikowego + * witaminki Co popołudniu będą jeść: *młody ziemniaczek ugotowany (połowa małego) + *gotowaną wołowinę (tą samą co z rana + *makaron + ogórek surowy (troszkę utartego) + łyżka jogurtu + buraczki surowe utarte Inne przepisy, innym razem ;) Quote
Katica Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 a w jakich proporcjach gotować dla 25 kg pracującego psa... tzn w sporcie... ile mięsa ile węglowodanów, warzyw itd... Quote
Recommended Posts