gryf80 Posted December 24, 2012 Posted December 24, 2012 jak nie boisz sie zadławienia kością to tak... Quote
motyleqq Posted January 11, 2013 Posted January 11, 2013 [quote name='Bite']Hej prowadzimy bloga gdzie zapisujemy przepisy na potrawy jakie przygotowujemy dla naszego synka :) może ktoś skorzysta (aktualizacje staramy się robić raz w tygodniu) [URL]http://bitepsiak.blogspot.com/[/URL] zapraszamy[/QUOTE] z Twojego najnowszego wpisu można wywnioskować, że próbujesz psa przerobić na roślinożercę. a nie jest nim. pies to drapieżnik i potrzebuje mięsa. jestem wegetarianką z szacunku do zwierząt, szanuję więc też i swoje zwierzęta, a zmienianie ich natury nie ma nic wspólnego z szanowaniem.. Quote
filodendron Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 Puszkowane ryby i dojrzewające, solone sery na dłuższą metę niekoniecznie psu posłużą. W każdym razie nie bardziej niż karmione hormonami kurczaki. Quote
jolam Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 to co mu posłuży ? Bo teraz to chyba trzeba by gospodarstwo założyć i samemu sobie wszystko hodować..... Quote
filodendron Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='jolam']to co mu posłuży ? Bo teraz to chyba trzeba by gospodarstwo założyć i samemu sobie wszystko hodować.....[/QUOTE] Napisałam to w kontekście wpisu na blogu, z którego wynikało, że psiak dostaje skrzydła z kurczaka tylko w weekend - i że to jest ok, bo przecież nie wiadomo, czym te kurczaki są karmione. Poza tymi skrzydłami z kurczaka to tylko ser cheddar, gouda, biały, mozarella, ryba z puszki, ser (jw), inna ryba z puszki, jakiś schab wieprzowy, ryba wędzona. No OK. Każdy karmi psa, jak chce i jak lubi. Ale nie dorabiajmy do tego filozofii zdrowego żywienia ;) Jedzenie, jak jedzenie - raczej przetworzone - nie mniej, jeśli nie bardziej (a chyba na pewno bardziej) niż kurczaki ;) Quote
gops Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 a ja skorzystałam z waszego przepisu na ciasteczka z jogurtem i mąką , dodaje co tylko mam akurat w lodówce do tego marchewke, seler czy pietruszke i psy szaleja za nimi jak głupie :) Quote
filodendron Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='Bite'][COLOR=#000000]do czytania bloga zapraszamy - i mamy nadzieję że psiarze nabiora trochę dystanu i wezną też pod uwage że nie każde danie jest publikowane bo niektóre zwyczajnie są nudzniejsze niż inne[/COLOR][/QUOTE] Z tego wynika, że publikowane są te bardziej kontrowersyjne :) Dobrze, że pies dostaje też i te nudniejsze :) Quote
jolam Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='filodendron']Napisałam to w kontekście wpisu na blogu, z którego wynikało, że psiak dostaje skrzydła z kurczaka tylko w weekend - i że to jest ok, bo przecież nie wiadomo, czym te kurczaki są karmione. Poza tymi skrzydłami z kurczaka to tylko ser cheddar, gouda, biały, mozarella, ryba z puszki, ser (jw), inna ryba z puszki, jakiś schab wieprzowy, ryba wędzona. No OK. Każdy karmi psa, jak chce i jak lubi. Ale nie dorabiajmy do tego filozofii zdrowego żywienia ;) Jedzenie, jak jedzenie - raczej przetworzone - nie mniej, jeśli nie bardziej (a chyba na pewno bardziej) niż kurczaki ;)[/QUOTE] No ale akurat tutaj filozofię zdrowego żywienia to ty dorabiasz :-) krytykując przepisy. Dziewczyna dzieli się przepisami i fajnie, kto chce ten skorzysta ;-) Quote
motyleqq Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 no dobra, więc spytam wprost: jak często Wasz pies je mięso? bo z jednego wpisu można podejrzewać, że raz na tydzień... nabiał to nie to samo co mięso, zwłaszcza jeśli chodzi o karmienie DRAPIEŻNIKA. Quote
filodendron Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='jolam']No ale akurat tutaj filozofię zdrowego żywienia to ty dorabiasz :-) krytykując przepisy. Dziewczyna dzieli się przepisami i fajnie, kto chce ten skorzysta ;-)[/QUOTE] Ja napisałam o kurczakach nie wiadomo czym karmionych? Naprawdę? :) Przepisy są upublicznione, a to jest forum - wyrażam swoją opinię wedle której sery są dla psa mniej naturalnym pokarmem niż mięso, a tym bardziej mało naturalne są groszek, fasolka i cieciorka. I to wszystko. A co kto psu daje, to już jego sprawa. Ja daję indyka, wołowinę, wieprzowinę i te kurczaki karmione nie wiadomo czym ;) Quote
filodendron Posted January 19, 2013 Posted January 19, 2013 [quote name='Bite']to tylko nieliczne przykłady apropo cieciorki, czy groszku: [URL]http://www.stamtreats.com/[/URL] [URL]http://nutrisca.dogswell.com/[/URL] [URL]http://www.crazycrumb-dog-treats.com/healthy-treats-for-dogs.html[/URL] [URL]http://dogcare.dailypuppy.com/dogs-chickpeas-2328.html[/URL][/QUOTE] Bite, przecież możesz karmić czym chcesz, czyż nie? :) Proszę - tu jest nawet coś w rodzaju krótkiego skryptu napisanego przez dietetyka: [url]http://www.vetfood.pl/_pliki_/filemanager/file/Diety_Kurosad/diety.pdf[/url] Wprawdzie w kontekście diet przeznaczonych dla zwierząt chorych, ale może przydadzą się jakieś wyliczenia dot. roślinnych źródeł białka Dla mnie pies to wszystkożerne zwierzę jednak z naciskiem na mięso. Bo to jednak potomek wilka, a nie kury ;) Ale kruszyć kopii o to nie będę - znam wiele psów karmionych w różne, czasem kontrowersyjne sposoby (w zasadzie z młodości - mojej, nie psów :D - w myśl dzisiejszych zaleceń - same kontrowersyjne, bo tylko ta kasza czy ziemniaki ze smalcem itp :)) - i niektóre z nich dożyły szczęśliwie zdrowej i zaawansowanej starości. Niemniej mnie nikt nie przekona, że mój pies długofalowo będzie happy na strączkowych. Albo na rybach z puszki lub serach. No ale to indywidualna decyzja. Gdy się ją podejmuje, to warto czasem pamiętać, że pies jest drapieżnikiem - w naturze nie pasie się, lecz poluje. Jego system trawienny nieco różni się od ludzkiego i nie zawsze chodzi o szczegóły ;) Quote
kasikz Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 Wow, a ja byłam pewna, że strączkowych trzeba UNIKAĆ. Ale bloga poczytam, pewnie znajdę coś dla moich niejadków :) Quote
gryf80 Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 filodendron-podpisuję siepod twoja wypowiedzia-myślę podobnie-pamietajmy że pies czy kot ma inaczej zbudowane jelita i inna florę niz przezuwacze np. Quote
Besti Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 [quote name='gryf80']filodendron-podpisuję siepod twoja wypowiedzia-myślę podobnie-pamietajmy że pies czy kot ma inaczej zbudowane jelita i inna florę niz przezuwacze np.[/QUOTE] Pies jest względnym mięsożercą a kot nawet bezwzględnym- więc może jeść wyłącznie mięso i będzie zdrowy. Quote
motyleqq Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 [quote name='Besti']Pies jest względnym mięsożercą a kot nawet bezwzględnym- więc może jeść wyłącznie mięso i będzie zdrowy.[/QUOTE] uważałabym na takie słowa na forum. ktoś może to zrozumieć w taki sposób, że zacznie karmić swojego kota samą wołowiną klasy I i skończy się to bardzo źle. Quote
Besti Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 [quote name='motyleqq']uważałabym na takie słowa na forum. ktoś może to zrozumieć w taki sposób, że zacznie karmić swojego kota samą wołowiną klasy I i skończy się to bardzo źle.[/QUOTE] W diety kotów nigdy nie wnikałam. Ok więc proszę nie traktować tego jako radę, wcześniej skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą :lol: Quote
gryf80 Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 :) ,po prostu na dłuza metę dieta wyłacznie mięsna u kota prowadzi do niewydolności nerek.. Quote
motyleqq Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 [quote name='Besti']W diety kotów nigdy nie wnikałam. Ok więc proszę nie traktować tego jako radę, wcześniej skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą :lol:[/QUOTE] heheh :evil_lol: tak samo jak jest BARF dla psów, tak samo jest i dla kotów ;) i owszem, składa się ona z mięsa, ale to mięso II kategorii, ścięgna, podroby i niemało suplementów. Quote
filodendron Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 [quote name='motyleqq']heheh :evil_lol: tak samo jak jest BARF dla psów, tak samo jest i dla kotów ;) i owszem, składa się ona z mięsa, ale to mięso II kategorii, ścięgna, podroby i niemało suplementów.[/QUOTE] No właśnie - niemało suplementów ;) Jak dla mnie barf dla kota to wyższa szkoła jazdy w porównaniu do barfu dla psów :) Jakby tak przyszło mi komponować kocią dietę tak, aby bilansowało się to jak mysz albo ptaszek w całości, to chyba jednak postawiłabym na suchą karmę ;) ;) Quote
gryf80 Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 dlatego moje koty same komponuja sobie "barfa"....chrupy mają na podgryzanie Quote
filodendron Posted January 22, 2013 Posted January 22, 2013 [quote name='gryf80']dlatego moje koty same komponuja sobie "barfa"....chrupy mają na podgryzanie[/QUOTE] W sensie, że masz koty wychodzące/polujące? :) Quote
Bejkowa Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 Co ugotować , aby nie tuczyć psa ? Moglibyście wymienić mi najmniej tuczące rzeczy :p Quote
filodendron Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 [quote name='Bejkowa']Co ugotować , aby nie tuczyć psa ? Moglibyście wymienić mi najmniej tuczące rzeczy :p[/QUOTE] chude mięso i warzywa Quote
Recommended Posts